Przenośne ogrzewacze elektryczne

....nie pasujące gdzie indziej...
voromis

Post autor: voromis »

Jak myślicie przetwornica na 5v 1A uciągnie rękawiczki + wkładki do butów naraz ? Czy może lepiej pod jedno z tych urządzeń podpiąć goły koszyk na 2x18650 z wyjsciem usb a na drugie przetwornice 5v ? Przetwornica taka http://www.jsel.pl/PL,33,45,dc1__stepdo ... 14pln.html ładowarka dopiero w budowie ma być na 2x18650 czy 2 ogniwa to może za mało bo w dokumentacji pisze ze na wejsciu musi byc 6.5V ? Wiem odbiegłem lekko od temu ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
voromis pisze:Jak myślicie przetwornica na 5v 1A uciągnie rękawiczki + wkładki do butów naraz ?
Tu nie ma co myśleć, tylko trzeba wyliczyć. Zważ, że 5V i 1A to zaledwie 5W, jedna wkładka to około 2 - 4W.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
DNF

Post autor: DNF »

Doszły podgrzewane rękawiczki. Chyba za dużo po nich sobie obiecywałem...
Moje grzeją ze dwa stopnie pow temp otoczenia, trochę mało.
W weekend podam na nie wyższe napięcie i zobaczymy jak efekty.
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

DNF pisze: W weekend podam na nie wyższe napięcie i zobaczymy jak efekty.
Czuje, że będzie gorąco ;) w łapki.
Pozdrawiam Paweł
voromis

Post autor: voromis »

DNF, i jak efekty ? ja podłączyłem bezpośrednio pod 2x18650 i pobór prądu to jakieś 1.1A i grzeją już całkiem przyjemnie. Czy podłączenie rękawiczek pod 3x18650 nie będzie przesadą ?
DNF

Przy 3x18650 poparzy Ci ręce :D Mi z zasilacza przy 12V brało ok 2A czy tam 2.5A. Poparzenia gotowe :D serio..
Obecnie szukam jakiegoś koszyka na 3x18650 i zeby dodatkowo zmieścił mi elektronikę, na która nie mam pomysłu.
Optymalnie to 7.5-8V i mamy piekiełko.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Wolny PWM, stosuję taki sterownik. ATtiny13, LM7805, kilka rezystorów i MOS. Zmiana mocy za pomocą kontaktronów...

Pozdrawiam
DNF

Jakiś schemacik? :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
DNF pisze:Jakiś schemacik? :)
Tylko w głowie. ;)
Zasilanie z około 12V (różne akumulatory)
Zasilanie ATtiny13, przez LM7805 blokowany tantalami. Z PB0 sygnał podawany jest przez rezystor 1k na mosfeta z bramką zwartą do masy rezystorem 47k. Dzielnik pomiarowy 220k/10k wejście PB2 - ADC1. Sterowanie trzema kontaktronami podłączonymi PB1, PB3, PB4. Poziomy mocy 33%, 66%, 100%. Czasem stosowane są dwa pakiety modelarskie połączone szeregowo, wtedy istnieje możliwość ładowania bez konieczności odłączania aku od sterownika poprzez przewody odbioru.
Przy zejściu napięcia poniżej zadanego poziomu, redukcja mocy o połowę. Na każdym poziomie mocy osobno. Wyłączenie regulatora (brak sygnału z któregokolwiek kontaktronu przez około 2s) przywracane są moce.
Ładowanie aku małymi prądami poprzez diodę wewnętrzną MOSfeta. Duże prądy można stosować po przełączeniu na 100% podczas ładowania.

Pozdrawiam
DNF

Procki to nie moja bajka w ogóle, więc hmm, może stabilizator 7812, do tego PWM na dwóch tranzystorach małej mocy, dwóch kondach i kilka rezystorów, odpowiednio dobrana częstotliwość i można szaleć?
Zabezpieczenie można zrobić na TL431.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Nie potrzeba stabilizatora. Dajesz 555 i mosfeta i masz regulację potencjometrem :mrgreen:

Pozdrawiam
DNF

W sumie :D Jutrzejszy wieczór planuję tak trochę elektronicznie, więc odszukam gdzieś 555 i zobaczymy co mi wyjdzie :)
kafi

Post autor: kafi »

Witajcie chłopaki

zamówiłem niedawno "podgrzewane wkładki" do butów na 2 pakiety po 3x AA za 55 zł na aledrogo:)

I Chciałem was zapytać ponieważ są one zasilane 2 pakietami na 3xAA przypinanymi do buta lub kostki.

Niestety grzanie na tych bateryjkach to jedynie 2-3 godziny ciepła, widziałem ze są dostępne profesjonalne wkładki dla narciarzy na akumulatory w cenie 650 zł gdzie trzymają takie wkładki temperature nawet 10 godzin bo mają większe akumulatory.

Więc pomyślałem że skoro mam kilka baterii 18650 to mógłbym kupić na DX najtańszy koszyk na 4 baterie 18650 puścić dłuższe kable tak aby po jednym kabelku poprowadzić z wewnętrznej kieszeni kurtki nogawkami prosto do buta.

Oczywiście nasuwa się pytanie czy taka długość kabla to nie jest jakas strata energii, czy kabel nie będzie sie grzał itp, pomijam uczucie zmarzniętego kabla pod spodniami ale zawsze mozna go zamontować między spodnie a kalesony:)

Więc jak zrobić aby nic nie popalić, aby 2 pakiety 3xAA 1.2V zastąpić jednym pakietem 4x18650 3.7V każda

Myśle ze to ciekawsze rozwiązanie niż przypinanie baterii do nóg czy butów, pakiet schowany w wewnętrznej kieszeni kurtki nie będzie praktycznie wyczuwalny

Nie znam się na elektronice, nie umiem liczyć tego i czy powinno być podłączone szeregowo. Gdyby ktoś miał wiedzę jak to złożyć to zamówił bym potrzebne częsci, koszyk na baterie i z instrukcją złożył sobie taki wynalazek.

Chodzi mi o to żeby było więcej ciepła z mocniejszych bateryjek i żeby grzało to kolo 6-8 godzin

Więc pewnie potraficie chłopaki wyliczyc skoro na pakiet 3 paluszków AA grzeje 2 godziny to ile bedzie grzal pakiet 2x 18650?

Czy temperatura bedzie wyższa?

Z góry dziękuje za odpowiedz:)
kisi

Post autor: kisi »

A gdyby zamiast 3xAA zastosować 1 18650 - nie wiem jak konstrukcja koszyka dla 3xAA ale chyba lepiej tak pokombinować a drugie ogniwo 18650 mieć w kieszeni na podmiankę niż kombnować z kablem do kieszeni przez spodnie. Jak z czasem pracy to nie wiem ale można chyba doświadczalnie sprawdzić.
kafi

Post autor: kafi »

kisi pisze:A gdyby zamiast 3xAA zastosować 1 18650 - nie wiem jak konstrukcja koszyka dla 3xAA ale chyba lepiej tak pokombinować a drugie ogniwo 18650 mieć w kieszeni na podmiankę niż kombnować z kablem do kieszeni przez spodnie. Jak z czasem pracy to nie wiem ale można chyba doświadczalnie sprawdzić.

w sumie masz racje, ale wymiana baterii zadzierając nogawki na mrozie może być kłopotliwa:) i w sumie zawsze przy szybszym chodzeniu bieganiu coś tam majta się przy kostkach, wiecie o jakie uczucie mi chodzi, a tak kabelki idą sobie nogawkami, prosto do kurtki w której jest pakiecik, w sumie masz racje po co montować odrazu 4 baterie jak można mieć gdzieś w plecaku 2 zapasowe, to i w kurtce lżej, a wiadomo ze każdy na wyprawie ma i tak je już wypchane, a to telefon, dokumenty, karnet, klucze, latarka itp
Więc pomysł fajny zeby to zastąpić 2 bateriami, tylko jak to podłączyć:)Wszystko zależy od potrzeb, jeden bedzie wolał wpiąć raz na kilka godzin 4 baterie inny 2 :)
Bardziej mi chodzi o to jak to podłączyć:)
ODPOWIEDZ