oznaczenia kodowe odcieni światła
- Calineczka
- Kontakt:
Nie ma za co
Poniżej mapy dla SSC i Luxeonów:
Luxeon Cool White:
Luxeon Neutral White
Luxeon Warm White
SSC Cool White
SSC Neutral White
SSC Warm White
źródło
Poniżej mapy dla SSC i Luxeonów:
Luxeon Cool White:
Luxeon Neutral White
Luxeon Warm White
SSC Cool White
SSC Neutral White
SSC Warm White
źródło
- Calineczka
- Kontakt:
Wszystkie biny Cree na jednym wykresie:
oraz zakres barwy światła dla świateł do jazdy dziennej według aktualnej (o ile nie przeoczyłem jakiejś aktualizacji) normy:
A na koniec obowiązujące minima natężeń w wiązce świateł do jazdy dziennej (nie, żebym zachęcał, homologacji i tak nie zdobędziemy, ale gdyby ktoś chciał próbować to dla zobrazowania zagadnienia...)
Aha, 100% to nie mniej niż 400cd a górna granica to 1200cd na światło.
Wymogów jest więcej, ale to minimum.
oraz zakres barwy światła dla świateł do jazdy dziennej według aktualnej (o ile nie przeoczyłem jakiejś aktualizacji) normy:
A na koniec obowiązujące minima natężeń w wiązce świateł do jazdy dziennej (nie, żebym zachęcał, homologacji i tak nie zdobędziemy, ale gdyby ktoś chciał próbować to dla zobrazowania zagadnienia...)
Aha, 100% to nie mniej niż 400cd a górna granica to 1200cd na światło.
Wymogów jest więcej, ale to minimum.
- Calineczka
- Kontakt:
- smokuxx1987
Tak naprawdę to LEDy są chyba jedynymi źródłami, w których obowiązuje taka klasyfikacja na bin. W lampach wyładowczych stosuje się kod barw - pierwsza cyfra określa dziesiątki współczynnika oddawania barw CRI, dwie pozostałe to setki kelwinów temperatury barwowej. A zatem barwa 942 oznacza Ra>90, temperatura 4200K, 830 - 80<=Ra<90 i temperatura 3000K.
Ku mojemu zdziwieniu niektórzy producenci LEDów, zwłaszcza chińscy, podają już normalny kod barw i współrzędne chromatyczne, a także strumień i moc.
Ku mojemu zdziwieniu niektórzy producenci LEDów, zwłaszcza chińscy, podają już normalny kod barw i współrzędne chromatyczne, a także strumień i moc.