LM317 jako driver i ładowarka w lampce warsztatowej.

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
tobias1

LM317 jako driver i ładowarka w lampce warsztatowej.

Post autor: tobias1 »

Witam szanowne grono.

Z racji wykonywanej pracy muszę mieć przyzwoitą lampkę akumulatorową, żeby być jak najbardziej mobilnym, a jednocześnie nie denerwować się tym, że pracę utrudnia mi g...niany sprzęt. Niestety szef (jak to zwykle bywa) szuka wszędzie oszczędności, więc i na dobry sprzęt trzeba albo czekać (raz kupi shit, drugi raz kupi coś lepszego, jak shit się rozleci), albo działać na własną rękę (tutaj akurat łapie się plusy od szefa). Wymyśliłem więc, że taka lampkę zrobię sam. Obudowa jest, została po ś.p. lampce świetlówkowej, laminat i wytrawiacz do zrobienia płytki jest, dostęp do diodek i popularnych układów jest, parę groszy jest, chęci również są. Założenie jest takie, żeby zrobić jak najbardziej po kosztach, a żeby działało lepiej niż światełka za 20zł.

Diody:
Sztuk trzy, myślę, że to i tak będzie aż za dużo.

http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-70 ... 70023.html

Sterownik:
Układ oparty na LM317:

Obrazek
EDIT: Zamiast 24kOhm, 2.8Ohm, zamiast 36kOkm, 1.8Ohm

Zakładam, że będą przyzwoicie świecić na 3,2v i 700mA

Zasilanie:

Ogniwo 18650 wydłubane z baterii laptopowej, jako elektronika zabezpieczająca podłączony układ ze starej dobrej chińskiej baterii do telefonu.

Dodatkowo:

Włącznik na MOSFET'cie (schematów od groma)

Ładowarka:

Tutaj również zostanie zastosowany układ LM317:

Obrazek
EDIT: Zamiast 2,4Ohm, 31Ohm, zamiast 1Ohm, 13Ohm

Prąd i napięcie wyjściowe chyba wporządku dla Li-Ion?

Teraz może konkret, po co ja to tutaj publikuję. Jakie są szanse, że ten cały układ będzie działał prawidłowo? Mam na myśli "driver" i ładowanie oparte na LM317. Może jakieś inne pomysły ktoś ma, jak zrobić to najtańszym kosztem? Najbardziej interesowałoby mnie zabezpieczenie ogniwa, ponieważ mam wrażenie, że elektronika z baterii komórkowej będzie ograniczać prąd na wyjściu i nie dam rady wyciągnąć 3x700mA przez to. Wszystkie sugestie i porady w tym temacie są jak najbardziej pożądane, z uwzględnieniem tego, że leniwy strasznie jestem, i nie chce mi się zamawiać gratów przez internet. A w Lublinie sklepy z elektroniką mają bardzo ograniczony asortyment...

EDIT: Małe poprawki do zdjęć ze schematami wprowadziłem z powodu błędów w programie do obliczania (nie umiem sam dokładnie liczyć, więc posługuję się programem ElectroDroid).
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Za mały spadek napięcia na lm. Pamięć podpowiada 1,2V.
tobias1

No i masz pan... Rzeczywiście prawda. A nawet lepiej, spadek ma mieć 1,5V. Więc... zostaje pakiet 4xAA?? Bo zasilanie ładowarki to akurat najmniejszy problem, tyle tego się wala, że cos sobie wybiorę.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
To jeszcze doleję oliwy do ognia.
Dioda tragedia,, w tym przedziale temperatury barwowej będzie niebiesko. Poza tym mają one z reguły wysokie Vf, co wymusza wyższe napięcie zasilania.
Lm w tej konfiguracji jest stabilizatorem napięcia, a Ty potrzebujesz źródła prądowego, co wymusza jeszcze większy spadek napięcia na elemencie regulacyjnym, w okolicy 3V. W tym wypadku spadek napicia na regulatorze był by zbliżony do diody, energetycznie ....
Zastanów się nad zastosowaniem AMC7135, oraz lepszych diod. Koszty niewiele większe, ale spory zysk.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
wkliw

Post autor: wkliw »

Robiłem nie tak dawno znajomemu lampkę warsztatową. Obudowa częściowo zaadoptowana z tych chińskich warsztatówek z "prysznicem ledowym" Ale zamiast tej tuby z plexi dałem profil alu z szybką taki typowy pod taśmy led. Jako źródło światła poszły 3 szt XP-E o neutralnej barwie. Zasilanie 2x 18650 (bez problemu wlazły w rączkę od chińczyka) układ ładowania kupiłem u nas na forum, Mała płytka którą można wcisnąć niemal wszędzie. Zasilanie LEDów zrobiłem na AMCkach po jednym na każdą XP-E . Lampka działa od chyba pół roku jest intensywnie używana a właściciel bardzo sobie chwali. Szkoda tylko ze fotek nie porobiłem
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
tobias1

Pyra - posiadam na razie jedną sztukę tej diody - mi barwa odpowiada, nie jest bardzo niebiesko. A świeci jak ma 2.6-2.7V. Sprawdzałem miernikiem napięcie które idzie na diodę, i jakoś tak mi wyszło. Naprawdę, uwierz mi, ze nie muszę mieć xp-g czy xp-e w tej lampce - ma świecić lepiej niż 21 sztuk ledów 5mm. A ten wynalazek 3W już sam w sobie w jednym egzemplarzu świeci lepiej. I zaczynam się zastanawiać nad tym AMC7135, bo rzeczywiście niewiele drożej, a lepiej. Tylko w Lublinie od ręki nigdzie tego nie dostanę :/

Pozostaje stabilizacja napięcia na 3,2V (bo tutaj dioda świeci akurat wg mnie). Czym? Jak?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zgadza się 2,6V, 2,7V, ale przy jakim prądzie, sprawdź dla prądu, który będziesz stosował, wtedy napięcie będzie sporo wyższe...
W żadnym wypadku stabilizacja napięcia, tylko i wyłącznie stabilizacja prądu!! Niejednokrotnie było wyjaśniane dlaczego.
AMC7135

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ