Ciepłe diody z aukcji - szukam info.

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
DNF

Post autor: DNF »

I pod warunkiem, że sfera jest praktycznie idealna i do tego pokryta odpowiednia farba nieselektywną :D
Awatar użytkownika
SeAcabo

Post autor: SeAcabo »

i że wzorzec strumienia jest podobnej konstrukcji co badane źródło (chyba że posiada się źródło pomocnicze do wyznaczenia skorygowanej (prawdziwej) wartości strumienia) i najlepiej jak kula ma średnicę min. 10-ciokrotnie większą od największego wymiaru badanego źródła itp. :)
Hetman

Post autor: Hetman »

A zwykły pryzmat to już Wam nie wystarczy :P ?
TDK

Post autor: TDK »

tobias1 pisze:A ja zanabylem juz jakis czas temu te diodki ktore pokazal skaktus, i co moge powiedziec... Sprzedawca powiedzial mi wprost - biora hurtowo z chin. Nie najtansze, bo najtansze sie nie nadaja do niczego. Ja akurat wzialem ciepla 1w, i zimna 3w. I szczerze... nie widze roznicy w jasnosci - w barwie juz tak. Ciepla jest ciepla, bez zadnej zieleni, czerwieni czy czego tam jeszcze mozna szukac - po prostu ciepla. A zimna... no zimna. Bez niebieskiego. Niestety nie mam do czego porownac, a wymagajacy specjalnie nie jestem, wiec ciepla idzie w lampke nocna, a zimna po dokupieniu jeszcze dwoch sztuk pojdzie w lampke warsztatowa. Musze tylko zrobic jakis driver, ktory bedzie pompowal tyle mA ile trzeba, i zobaczymy jak to bedzie wygladalo. Sproboje jeszcze wcisnac w 1w 700mA, i zobacze czy przezyje.
Moderator ma cierpliwość do poprawiania literówek. Ja bym wyrzucił taki post do kosza.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

TDK sam widzisz , niektórym trzeba czasem pokazać błędy żeby się nauczyli ;)

Nie róbmy jednak już tu OT .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
SeAcabo

Post autor: SeAcabo »

Zwykły pryzmat do spektrum by wystarczył, ale .. . wymyślili kiedyś cyfry i wszędzie się je stosuje:
- bo łatwiej niby porównać,
- bo łatwiej zinterpretować,
- bo łatwiej obiektywnie ocenić,
oczywiście jak zna się wszystkie niuanse które tyczą się danego zagadnienia. Np. Ra 85 może być w odbiorze naprawdę tragiczne ( bo średnia z ośmiu barw R1-R8 nie uwzględnia barw nasyconych i jak to średnia może łatwo wypaczyć bardzo istotne szczegóły )
ODPOWIEDZ