Witam wszystkich.
Wpadła mi w dłonie latarka firmy, o której nikt tu na forum nie wspomina. Mam nadzieję, że to nie aż taki chłam, iż nikt o tym nawet nie wypowiedział się wcześniej.
Latarka ta to Brennenstuhl LED 120, zasilana 3xAAA, niby 3W LED ~80lm.
Nawet daje to troszkę światła, ale bez rewelacji. W mojej ocenie jest to jednak fajna tania baza do dalszej zabawy.
Podkreślę, że nie jestem takim zapaleńcem jak wiele osób tu, potrzebuję jedynie sensownego narzędzia pomocnego w pracy, którą wykonuję.
Prosiłbym o ocenę co teraz w niej jest i czy do czegoś to się nadaje.
Plany mam skromne, nie chcę palić owadów, które wpadną w słup światła. Chcę osiągnąć 150 do 200lm przy zachowaniu obecnego sposobu zasilania (3xAAA). Może później pomyślę nad 18650, gdyż chyba powinno przy ewentualnych małych kombinacjach pasować.
Myślałem nad XM-L T6 ale nie wiem czy nie rozpędzam się za bardzo.
Brennenstuhl LED 120 co to za sprzęt i co z niego zrobić
- Calineczka
- Kontakt:
grendolf, witaj
Jak na chińszczyznę (?) to nawet nawet. Sterownik masz z regulacją (stabilizacją) prądu na poziomie ok. 700mA. Proponuję byś wsadził tam XP-G o wybranym kolorze, ew. wymienił reflektor na dedykowaną do XP-G soczewkę o rozkładzie światła jakiego potrzebujesz.
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18336
Będziesz chyba zadowolony, a światła w lumenach będzie ze 3 razy więcej
Jak na chińszczyznę (?) to nawet nawet. Sterownik masz z regulacją (stabilizacją) prądu na poziomie ok. 700mA. Proponuję byś wsadził tam XP-G o wybranym kolorze, ew. wymienił reflektor na dedykowaną do XP-G soczewkę o rozkładzie światła jakiego potrzebujesz.
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18336
Będziesz chyba zadowolony, a światła w lumenach będzie ze 3 razy więcej
No to całkiem fajna perspektywa. Zatem upoluję jakąś XP-G i zobaczę jak to wyjdzie.
Optyki na razie bym nie przerabiał bo fajnie jest spasowana w obudowie i może z nową diodą też będzie odpowiednio się zachowywała.
------
update.
Sama zmiana diody dała mi na oko ok +20-30% światła w porównaniu do poprzedniej. Może i nawet więcej ale nie mam sprzętu by to sprawdzić. Raczej wypadałoby jeszcze zmienić driver by w pełni wykorzystać potencjał. Optyka nadal sprawdza się ok, jasny środek i równomierna poświata. Zdjęcia dodam później
Optyki na razie bym nie przerabiał bo fajnie jest spasowana w obudowie i może z nową diodą też będzie odpowiednio się zachowywała.
------
update.
Sama zmiana diody dała mi na oko ok +20-30% światła w porównaniu do poprzedniej. Może i nawet więcej ale nie mam sprzętu by to sprawdzić. Raczej wypadałoby jeszcze zmienić driver by w pełni wykorzystać potencjał. Optyka nadal sprawdza się ok, jasny środek i równomierna poświata. Zdjęcia dodam później