Ładowarka do e-papierosów

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
Awatar użytkownika
megabit

Ładowarka do e-papierosów

Post autor: megabit »

Witajcie. Niektórych pewnie ciekawią tanie ładowarki li-ionów przeznaczone do e-papierosów i możliwość użycia ich do załadowania innych ogniw. Tak więc przed państwem flaczki ładowarki Volish ;)

Obrazek

Obrazek

Układ to niestety LM324 więc opamp. Tak więc całość nie różni się od standardowych chińskich ładowarek.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Przewinęło mi się przez ręce kilka takich ładowarek. Ta którą Pokazałeś jest super rozbudowana. Niektóre takie ładowarki to kilka rezystorów tranzystor i dioda dwukolorowa. A akumulator ładowany tylko przez rezystor!
Próbowałem ulepszać te ładowarki ale one ładują przez diodę i wszystkie specjalizowane scalaki niepoprawnie w takiej konfiguracji pracują.
madmun

Post autor: madmun »

potrzebuje na szybko ładowarki do aku od aparatu,

Obrazek

Na scalaku jest oznaczenie SL1053 1203HC a wygląda jak ten http://www.stchip.com/product/showprodu ... g=en&id=14

da radę czy olać bo szkoda aku .. ?

Chciałem na Max1811, ale nikt nie ma ... ok już znalazłem ;)

ale zanim dojdzie .. :) może jeszcze do czegoś się przyda
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Papierosami tego typu "zajmuję" się (paląc je) od czasów kiedy na rynku był praktycznie tylko Intelicig i nic więcej. Pierwsze ładowarki były rozbudowane o układy kontrolujące ładowanie. Obecnie mam jakiegoś no-name - wewnątrz nie ma NIC prócz rezystora.
ILPT
madmun

Post autor: madmun »

dziwna ta ładowarka,
nawet ma wskaźnik postępu ładowania :)
Maksymalny napięcie to 4,17 V w końcowej fazie 4,12 V
ale jak jej teraz dałem 18650 rozładowanej trochę do 3,6V to zaczęła ładować 3,6 Vi rośnie do góry powoli prąd..
ODPOWIEDZ