Walka z depresją za pomocą światła

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

To jest 3x szybciej i w przypadki HM w zupełności wystarcza. Osram ma 160Hz i nie widać już migotania. MH to nie LED, ma swoją bezwładność termiczną.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Jest tak, jak mówi Greg.
To jest już światło ciągłe, bo jarznik jest potężnie rozgrzany, poza tym charakterystyka prądu wyładowania przy stateczniku elektronicznym jest inna. Niestety lampy nie można zasilać prądem o wyższej częstotliwości, gdyż jarznik wpadnie w rezonans mechaniczny - ceramika oraz kwarc cechują się zjawiskiem piezoelektrycznym - a wtedy może wybuchnąć. Niektóre stateczniki wykrywają to zjawisko i w porę zmieniają minimalnie częstotliwość.
W USA firma General Electric prowadziła eksperymenty ze statecznikiem elektromagnetycznym z podwajaczem częstotliwości, by zasilać lampę prądem o częstotliwości 120Hz (w USA jest 60Hz), ale statecznik był ciężki i kłopotliwy, wymagał dostrojenia do rezonansu, by osiągnąć sprawność, a jednocześnie musiał stabilizować prąd lampy. Układy zasilania lamp w USA są inne niż w Europie, gdyż tam jest 110V. Dopiero zasilanie "przeciwfazowe" nazywane daje 220-240V. Nawet lampy są inne.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

A jak się mają wymiary mocowania Rx7s do R7s? Żadnych konkretów nie mogę znaleźć w internecie. Czy da radę wstawić mocowanie Rx7s do halopaka 500W? Ewentualnie dam G12, z tym że to będzie nieco druciarsko wyglądać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

G12 wcale tak źle nie wygląda w halopaku:

Obrazek

pardon za jakość - przycisk od aparatu w telefonie siada, słaba strona Samsunga Wave'a :/
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
Tomeqp

bulwa11 pisze:G12 wcale tak źle nie wygląda w halopaku:
No nie żebym się czepiał, ale środek jest nie na środku. :mrgreen: Znaczy świeci chyba mocno asymetrycznie.
Pozdrawiam
amisiek
Kontakt:

niekoniecznie, bo odbłyśnik jest ryflowany, więc nie powoduje dużego skupienia strumienia światła. Gdybyś zmienił nieco mocowanie oprawki G12, to prawdopodobnie zmieściłaby Ci się lampa 250W - masz nieco szerszy halopak niż te moje. Ale 150tka dobrze się tam mieści, nie musiałeś nawet podcinać za dużo reflektora. To na pewno fajnie świeci ;)
R7 oraz Rx7s mają tę samą długość, ale lampy na Rx7s są szersze przy mocowaniu i niektóre oprawki trzeba podciąć szlifierką, by zrobić miejsce na szerszy trzonek. Poza tym lampy metalohalogenkowe nie lubią dużej siły wzdłuż balonu a oprawki R7 niekoniecznie są dostosowane do napięcia liczonego w kilowoltach. Szczerze to ja bym się nie zastanawiał, obsadził porządnie oprawkę G12 i się cieszył :D
Tomeqp

Ja oczywiście miałem na myśli zamontowanie fabrycznej oprawki do metalohalogenów Rx7s w miejsce R7s w halopaku. Ewentualnie chodzi mi po głowie pomysł ze stalową miską w której mógłbym centralnie zamocować oprawkę G12 i zbudować coś na wzór lamp przemysłowych, tylko mniejsze. Jednak byłby problem z zamknięciem takiej oprawy na wypadek eksplozji.
Pozdrawiam
amisiek
Kontakt:

Oczywiście można. Ale moim zdaniem oprawka G12 jest wystarczająco solidna, odstęp od lampy MH do odbłyśnika jest poprawny, do szyby również. Lampa ma dowolną pozycję pracy (ANY, Universal), odprowadzenie ciepła z bańki przez konwekcję do obudowy będzie wystarczające, fabryczne oprawy bywają gorzej chłodzone od tego halopaka. Wytrzymałość napięciowa oprawki jest dobra, ja bym jeszcze zwrócił uwagę na zaizolowanie przewodów doprowadzających prąd od zapłonnika do lampy - by izolacja wytrzymała wyższą temperaturę, trzeba dobre przewody zastosować i nałożyć im ochronną koszulkę z maty szklanej przesyconej żywicą epoksydową. Są takie, są certyfikowane na odpowiednie napięcie. Jak to zrobisz naprawdę porządnie, zabezpieczysz oprawkę przed drganiami (czytaj - śruby z podkładkami sprężystymi, nakrętki samokontrujące) to masz spokój.
Tomeqp

Dzisiaj dostałem przesyłkę z lampą pod rx7s 150W... Niestety nie przetrwała transportu, a ja nie sprawdziłem zawartości przy kurierze. Szkło w drobny mak. :evil: Na szczęście w lampie łatwo je wymienić, tylko na jakie? Zwykła szyba chyba się nie nadaje, co? Lampa kosztowała 20zł. Co polecacie z tym zrobić? Może jednak zwykłe da radę?
Pozdrawiam
amisiek
Kontakt:

Jeśli mówisz o szybie z przodu oprawy to zwykła da radę. Możesz dać nieco grubszą jeśli tylko się zmieści. Pogadaj ze szklarzem, na pewno takie ścinki będzie miał, za "soczek".
Tomeqp

Tak, z przodu oprawy. U mnie było okrągłe około 20 cm średnicy, z tym że hartowane, bo rozsypało się całkowicie, nie tak jak zwykłe szkło.
Pozdrawiam
amisiek
Kontakt:

Odpal i wstaw zdjęcia :)
Tomeqp

amisiek pisze:Odpal i wstaw zdjęcia :)
Obiecuję wstawić, tylko póki co dostałem samą oprawę, a na układ i lampę jeszcze czekam. :wink:
Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Gdzie za tyle dostałeś oprawę?
Tomeqp

Tutaj:
http://allegro.pl/promocja-oprawa-przem ... 09558.html

Mają też wersję 70W. Biorąc pod uwagę, że za takie pieniądze w internecie można kupić samą oprawkę rx7s to w sumie się opłaca. Tylko przesyłka była zapakowana po prostu beznadziejnie. Oprawa w pudełku wrzucona do kartonu i kawał zgniecionego papieru... Za takie pieniądze to nie chce mi się dymu robić, ale tak się szkła nie pakuje. Szkoda ze listem nie wysłali. :evil:
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ