Ultrafire na sterydach

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

TAk myślałem. Zastanawia mnie jeszcze jednak jedna rzecz. Chodzi o wartość pojemności. Producenci układów scalonych w notach aplikacyjnych stosują jednak, z jakichś powodów, pojemności dużo większe niż twoje 4,7uF!!!
Patrz strona 12ta:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... AX1797.pdf
Dla MAX1797 i 1A jest to aż 10 razy większa pojemność, tj. 47uF. Jaki to ma wpływ na prace układu? Darku, robiłeś ostatnio pomiary sprawności lambdy, może ponów wyniki z wartościami podawanymi przez producenta? Sam jestem ciekaw czy i jaki będzie to miało wpływ na wyniki.
Nie pamiętam jaki rezystor "gaszący" mi działał, bodajże koło 470 ohm. Przy przerabianiu SKU7882 zmniejszałem Cwy do 22uF, o ile pamiętam w low pobierał mi koło 35mA.No ale do 5mA to jeszcze daleko... :mrgreen: Przy najblizszej okazji spróbuję jednak sterowania z dodatkowym tranzystorkiem bipolarnym..
SIę zrobił off-top? :oops: Chociaż w sumie to dyskusja o tytułowych sterydach ;-)
A w tej C3, że tak przypomnę, nie siedzi lambda a SKU7880, tam układ przetwornicy jest stanowczo inaczej rozwiązany niż w MAX1797.Z racji wysokich napięć na wyjściu nawet napięcie dla procesorka musi byc stabilizowane-tu za pomocą rezystora szeregowego, diody Zenera 5,1V i kondensatora filtrującego.
ODPOWIEDZ