Znikł wątek o oświetleniu akwarium
Znikł wątek o oświetleniu akwarium
Prowadzona była naprawdę ciekawa dyskusja na temat oświetlenia akwarium. Zawierała ważne opinie na temat rozrostu glonów i roślinek, a także wykorzystania LEDów do oświetlenia akwarium. Niestety nie ma go. Oto link do niego:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=88837#88837
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego wątek został całkowicie usunięty, a nie przesunięty do kosza itp?
Jestem jednym z adminów podobnego Forum i wiem, że wątki nie znikają ot, tak. Proszę modów o zajrzenie do logów.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=88837#88837
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego wątek został całkowicie usunięty, a nie przesunięty do kosza itp?
Jestem jednym z adminów podobnego Forum i wiem, że wątki nie znikają ot, tak. Proszę modów o zajrzenie do logów.
- Calineczka
- Kontakt:
w logach czynności administracji nie ma śladu operacji na tym poście.
Administracja forum z zasady nie usuwa trwale postów, przenosi je do kosza, widocznego bądź ukrytego.
Prawdopodobnie autor (pamiętasz kto?) użył w czasie zakładania tematu opcji:
Czas ważności postu/tematu
Wybierz, po ilu dniach post ma być automatycznie usunięty. Jeśli jest to nowy temat, zostanie usunięty w całości.
Administracja forum z zasady nie usuwa trwale postów, przenosi je do kosza, widocznego bądź ukrytego.
Prawdopodobnie autor (pamiętasz kto?) użył w czasie zakładania tematu opcji:
Czas ważności postu/tematu
Wybierz, po ilu dniach post ma być automatycznie usunięty. Jeśli jest to nowy temat, zostanie usunięty w całości.
Kopia jest tu:
Strona1:
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl
Strona2:
To chyba wszystko, mam nadzieję że pomogłem.
PS. Post wygaśnie: 08.07, 21:21
Strona1:
Strona2:
To chyba wszystko, mam nadzieję że pomogłem.
PS. Post wygaśnie: 08.07, 21:21
Gieniusia
Wysłany: 2 Sierpień 2012, 21:21 Jak uzyskać zbliżone warunki świetlne?
Post wygaśnie: 08.07, 21:21
Witam. Sprawa jest dosyć nietypowa. Mam do zrobienia doświadczenie, w którym zbadam wpływ barwy światła na rośliny. Myślę nad użyciem kolorowych diod LED, jednak, jak już zdążyłam się zorientować przeglądając oferty sklepów, diody różnych kolorów mają też różne parametry. Czy możliwe byłoby w jakiś sposób dobrać ilościowo diody określonych kolorów, aby warunki świetlne dla każdej rośliny (tzn. dla każdej próby z zastosowaniem światła o konkretnej barwie) były zbliżone (aby zbadać po prostu wpływ światła, nie zaś wpływ światła i jego natężenia)? To niestety nie moja działka, także jeśli piszę jakieś bzdury, proszę mnie poprawić .
ProLight
Wysłany: 2 Sierpień 2012, 21:31
Witaj,
Na forum mamy pewne zasady i miło by było jak byś się przywitał w odpowiednim dziale.
Jak dla mnie to jest to troszkę nie jasne...
Gieniusia napisał/a:
zbadam wpływ barwy światła na rośliny
Gieniusia napisał/a:
diody różnych kolorów mają też różne parametry
Gieniusia napisał/a:
(aby zbadać po prostu wpływ światła, nie zaś wpływ światła i jego natężenia)
Może coś skumałem,
Chcesz mieć różne barwy, ale wszystkie z taką samą ilością światła?
np. zielony 50lm czerwony 50lm ?
Jakim sprzętem dysponujesz?
Pyra
Wysłany: 2 Sierpień 2012, 21:57
Witam
Nie wiem czy Ci coś z tego wyjdzie, gdyż diody "kolorowe" są budowane tylko na określone długości fali (kolory) i tylko nimi możesz dysponować, a nie jest tego dużo. Niestety, ale zastosowanie diody wielokolorowej i mieszanie barw, daje tylko efekt wizualny, ale nadal będzie to tylko mieszanka wąskich wycinków pasma. Dodatkowo, będziesz potrzebował miernika natężenia światła, mającego płaską charakterystykę. Na ustawienie parametrów świetlnych przy pomocy zadanego prądu, też nie można liczyć, gdyż diody mają pewien rozrzut parametrów.
Obawiam się, że najlepszym wyjściem będzie zastosowanie żarówki halogenowej oraz kolorowych filtrów dobrej jakości.
Pozdrawiam
Gieniusia
Wysłany: 2 Sierpień 2012, 22:04
Profesjonalnie ustala się takie samo natężenie napromieniowania kwantowego dla każdej próby z inną barwą światła, ale nie mam możliwości tego w domu zmierzyć, dlatego chcę się dowiedzieć, czy w przypadku diod da się coś pokombinować z parametrami np. wziąć 18 czerwonych i 10 zielonych (każdy z zestawów miałby łącznie to samo natężenie) i w jaki sposób to oszacować.
Jeśli chodzi o sprzęt - na razie chcę się zorientować, czy użycie diod ma w tym przypadku jakiś sens.
pegasus_sis
Wysłany: Wczoraj 23:39
Takie doświadczenia robi się za pomocą mocnej lampy halogenowej wyposażonej w filtry o określonej specyfikacji
"Barwa" też nic nie mówi... jak dokładne mają być widełki fali, jaka dokładność? Bo czasami 50nm w te czy w we wte robi dużą różnicę... To doświadczenie naukowe czy jakaś amatorka (bez urazy )
amisiek
Wysłany: Dzisiaj 9:50
Diody tak, ale to tylko jeden z elementów doświadczenia, wbrew pozorom najłatwiejszy w kontroli.
Podobne doświadczenia z lampami wyładowczymi prowadzono w nieistniejącej już Pracowni Lamp Wyładowczych Instytutu Elektrotechniki (dawniej COBR Polam), gdzie opracowano specjalną lampę przeznaczoną do doświetlania upraw (szczególnie pomidorów), znacznie sprawniejszą od powszechnie stosowanych lamp sodowych. Spektrum tej lampy jest dobrze znane, praktycznie jest to lampa metalohalogenkowa trójskładnikowa pozbawiona jodków tulu, który daje zielone światło. Gdy przeglądałem dokumentację z tych prac badawczych, doszedłem do wniosku, że do prawdziwych badań wpływu różnych części spektrum na rośliny musisz mieć
1) luksomierz i to kalibrowany na światło o różnej długości fali (popularne z fotoogniwami odpadają, to musi być profesjonalny sprzęt, bo fotoogniwa są różnie czułe na różne długości fal, a niektóre fotodiody w ogóle nie "widzą" ciemnej czerwieni, takiej jak 650-680 nm). Jest to ważne, gdyż zakres czynny fotosyntetycznie to od ok. 380 do 710nm, ale może być też szerzej, gdyż niektóre rośliny wykorzystują barwniki, by przechwycić energię także spoza tego widma. Świetnie to widać w zdjęciach w zakresie podczerwieni oraz ultrafioletu.
2) spektrometr lub chociaż cechowany spektroskop, przez który możesz zrobić zdjęcie. Inaczej nie określisz energii w poszczególnych partiach widma.
3) identyczne pozostałe warunki środowiska (temperatura, wilgotność, skład gazowy atmosfery, czas naświetlenia i warunki ciemne), osiągalne tak naprawdę tylko w fitotronie.
Światło LEdów z każdego zakresu musi mieć regulowane natężenie, by za każdym razem osiągać ten sam strumień mimo różnej długości fali. Inaczej nie dostaniesz wiarygodnych wyników, a zmiany spowodowane np. wahaniem stężenia dwutlenku węgla w pomieszczeniu w weekendy będą miały zbyt duży wpływ na wyniki. Sprawdzone empirycznie.
Hahar
Wysłany: Dzisiaj 14:20
Moje wypociny w tej lub bardzo zbliżonej kwestii-widma ledów na 2iej stronie Wątku.
Badania przeprowadzone w celu optymalizacji Tej lampy właśnie pod rośliny-co prawda wodne ale wymagania mają podobne.Rośliny ładnie rosną co można obejrzeć
TU -aczkolwiek nie podoba mi się ich barwa,liście które wypuszczają są jasno zielone.
Ewidentnie brakuje jakiejś fali-tylko której...
Chcę dołożyć 4szt XP-E ROYAL BLUE i poobserwować co się zmieni.
Jak to nie pomoże dołożę 720nm-ale ciężko jest dostać takie ledy.
Pozdrawiam
greg
Wysłany: Dzisiaj 14:38
Hahar, jasnozielone liście u roślin oznaczają niedobór fosforu. Zacznij od odpowiedniego nawożenia.
Hahar
Wysłany: Dzisiaj 14:46
Nawożę baniak odpowiednio-więc problem musi tkwić w światełku...Tu ładny opis i wykres absorpcji światła przez chlorofil. Porównaj z widmem CXA.
pegasus_sis
Wysłany: Dzisiaj 15:58
Nie ma tak łatwo absorpcja widma przez chlorofil to absorpcja widma przez chlorofil - nie wynika z niego, przy jakiej fali roślina będzie dobrze rosła. Liść modyfikuje parametry światła tak, aby do chlorofilu trafiło to co trzeba. Przy roślinach wodnych masz dodatkowe utrudnienie - każdy gatunek może mieć inne wymagania, bo woda w zależności od głębokości skutecznie zmienia rozkład widma słonecznego, nie jest też idealnie przeźroczysta...
Tu taka ciekawostka - z komercyjnych paneli LED dla niektórych roślin (lądowych, poszukam artykułu jak będę na uni) najlepsze efekty dają diody... zielone według wykresu rozkładu widma to martwy obszar...
U znajomego, który zawodowo zajmuje się hodowlą ryb i roślin akwariowych efekty dawały zwykłe świetlówki trójpasmowe - w przeciwieństwie do profesjonalnych o teoretycznie dostosowanym widmie... Teraz ma instalacje na HQI.
Wniosek - zostaw w spokoju widmo chlorofilu i eksperymentuj. Jeżeli chcesz mieć spokój i zdrowe akwarium to zamontuj HQI
amisiek
Wysłany: Dzisiaj 19:31
Kolego Hahar nie doceniasz światła słonecznego. W domu mam całe główne oświetlenie zrobione na lampach metalohalogenkowych i to wcale nie są jakieś popierdółki, główne światło w kuchni to jest CDM-T 250W /942, ponad 22 tys lm do tego dwie oprawy po 70W i jedna 35 w barwie CCT 3000K na wieczór. Także doskonale wiem ile światła daje komfort a ile to jest ciemna dziura. Koledzy codziennie korzystają ze źródełek po 30 tys lm dziennego światła i wcale nie jest to jakiś ogrom, byle było ładnie równo rozproszone.
Oto przykład obliczeń:
Załóżmy dla ustalenia uwagi, że powierzchnia akwarium ma 1m kwadratowy a sprawność oprawy wynosi 100%. W przeciętny dzień po południu, przez okno natężenie światła słonecznego osiąga co najmniej 40 tys luksów. Oto dowód:
![]()
Zdjęcie zrobione 24 maja o godzinie 18. W południe jest 10x tyle. Bywa i więcej.
Aby osiągnąć natężenie oświetlenia choćby zbliżone do światła słonecznego w przeciętny letni dzień, na każdy metr kwadratowy powierzchni akwarium musi padać 40 tysięcy lumenów (by było jak światło popołudniowe) lub co najmniej 5x tyle, by było jak w mało słoneczny dzień. Czyli musisz osiągnąć 40 tys lm pełnego słonecznego światła z opraw o stuprocentowej sprawności, by chociaż zbliżyć się do tego, co w przeciętny dzień pada na powierzchnię wody. W oszczędnej wersji jest to nieco mniej, zatem wybór 2x CDM-T 150W /942 (12500 lm każda) jest wyważony.
Poniżej 6 tys lm na metr kwadratowy nie ma szans na sensowny rozwój roślin, morskie akwarium o pojemności 250 litrów jest zazwyczaj oświetlane dwiema lampami po 250W (po ok. 20 tys lm każda), jak myślisz, dlaczego?
Pozdr.
Pikom
Pikom
Dzięki za kopie postów, może warto odtworzyć część dyskusji w osobnym wątku, bo nie cała była zachowana prez Google. To taka propozycja dla Kolegi Hahar, on jest akwarystą, a ja miłośnikiem dobrego oświetlenia, także może coś fajnego się zrobi.
Ja jestem do dyspozycji, służę wiedzą, wynikami pomiarów, testów itp itd.
Ja jestem do dyspozycji, służę wiedzą, wynikami pomiarów, testów itp itd.