Kolejna przeróbka ref. Shimano LP-C050 na LED

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Fraxinus

Kolejna przeróbka ref. Shimano LP-C050 na LED

Post autor: Fraxinus »

Zamierzam zrobić to tak: w miejsce żarówki wstawiam pręt miedziany o śr. 10 mm o dł. do ustalenia, koniec na którym umieszczę diody spiłowałem w prostopadłościan 4,5 mm x 4,5 mm na długości z 8 mm, z jednej i drugiej strony pozostaje walec, z przodu krótki na kilka mm, z tyłu dłuższy, wystający za obudowę lampy. 4 ledy XP-G nakleiłem na ściany tego wypiłowanego prostopadłościanu taśmą termoprzewodzącą 0,5 mm Alphacool i przylutowałem druciki do tych małych padów na wierzchu diody. Moje pytania: jakim najcieńszym drucikiem mogę je połączyć szeregowo, żeby nie było strat, zakładając zasilanie prądem do 500 mA? Czy ta taśma (o przewodności 1 W/mK), na którą nakleiłem diody wystarczy do odprowadzenia ciepła? Czy to przewężenie pręta do ok 20 mm2 na dł 8mm nie zmniejszy za bardzo skuteczności odprowadzenia ciepła? Na zewnątrz obudowy lampy obmyślę jeszcze radiator, macie jakiś pomysł na coś okrągłego do umieszczenia na takim pręcie miedzianym? Fotki wkleję potem. Dzięki!
ODPOWIEDZ