Witam, pomóżcie mi skompletować niezbędne części.
Potrzebuje podłączyć 4xXP-E, do 230v w celach oświetlenia małego akwarium, ma to być powiedzmy prototyp, więc budżet mocno ograniczony.
Xp-e biały zimny 56 zł maritex
Driver SUPL-LEDSUP1 17zł maritex
Potrzebuję zasilacz - im tańszy tym lepszy
Radiator, jaki wielki potrzeba?
Wystarczy blacha alu 1cm 10x15cm ?(12zł)
4 x XP-E do sieci
Witam
Do zasilania tego najodpowiedniejszy będzie transformator 12 - 14V, z mostkiem prostowniczym i kondensatorem. W zasadzie powinno się udać z trafem do halogenów o mocy minimum 20W, być może będzie wtedy trzeba złożyć mostek z diod Schotky'ego, ale to nie problem.
Co do chłodzenia to taki rozmiar blachy dla każdej diody, najlepiej zrób blachę alu ≠2mm w rozmiarze akwarium. Dioda im ma chłodniej tym lepiej, nie ma co oszczędzać na chłodzeniu.
Pozdrawiam
PS: A może lepiej poszukaj zasilacza prądowego do diod na 230V. Druga sprawa, to aby oświetlenie LED działało dobrze, to nie będzie tanie.....
Do zasilania tego najodpowiedniejszy będzie transformator 12 - 14V, z mostkiem prostowniczym i kondensatorem. W zasadzie powinno się udać z trafem do halogenów o mocy minimum 20W, być może będzie wtedy trzeba złożyć mostek z diod Schotky'ego, ale to nie problem.
Co do chłodzenia to taki rozmiar blachy dla każdej diody, najlepiej zrób blachę alu ≠2mm w rozmiarze akwarium. Dioda im ma chłodniej tym lepiej, nie ma co oszczędzać na chłodzeniu.
Pozdrawiam
PS: A może lepiej poszukaj zasilacza prądowego do diod na 230V. Druga sprawa, to aby oświetlenie LED działało dobrze, to nie będzie tanie.....
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Wiem, że nie będzie tanie. Zachęcony powodzeniami osób, chciałem zmajstrować sobie coś takiego do 100L, co posłuży potem do 350L (czyli docelowo ok 100-120w w ledach) Co do taniości, robiąc na t5, w ciągu 2 lat się zwróci (zakładając wymianę świetlówek co 7-8m-cy). Dlatego chce efekty sprawdzić na zakładanym małym akwa ok 30l.
Zasilacz stało prądowy jest w maritexie za 40zł, to nie problem, tylko boję się że 700mA może być dużo.
Da się do niego zrobić jakiś regulator?
[ Dodano: 8 Luty 2012, 21:13 ]
ewentualnie można do zasilacza podłączyć wentylator na wolnych obrotach?
Pyra, chyba masz doświadczenie z ledami (o ile mnie pamięć nie myli), używałeś w akwarium samych zimnych czy czegoś jeszcze?
Zasilacz stało prądowy jest w maritexie za 40zł, to nie problem, tylko boję się że 700mA może być dużo.
[ Dodano: 8 Luty 2012, 21:13 ]
ewentualnie można do zasilacza podłączyć wentylator na wolnych obrotach?
Pyra, chyba masz doświadczenie z ledami (o ile mnie pamięć nie myli), używałeś w akwarium samych zimnych czy czegoś jeszcze?
Z reguły nie da rady, są jednak egzemplarze które można sterować, musisz się zorientować w danych katalogowych..a_rek pisze:Zasilacz stało prądowy jest w maritexie za 40zł, to nie problem, tylko boję się że 700mA może być dużo.
Pozdrawiam
PS: Moje rozwiązanie , aktualnie cały czas poprawki oprogramowania zwiększające funkcjonalność i delikatne zmiany układowe.
Witam
Zasilacz to może być stałonapięciowy, w przypadku stosowania driverka (przetwornicy) zastosowanie zasilacza stałoprądowego nie ma sensu.
Ta przetwornica z maritexu, ma możliwość przełączania 3 różnych prądów, jednak nie jestem pewien, czy można to robić w czasie pracy, regulacja jasności jest możliwa natomiast przy użyciu zewnętrznego sygnału PWM
Pozdrawiam
Zasilacz to może być stałonapięciowy, w przypadku stosowania driverka (przetwornicy) zastosowanie zasilacza stałoprądowego nie ma sensu.
Ta przetwornica z maritexu, ma możliwość przełączania 3 różnych prądów, jednak nie jestem pewien, czy można to robić w czasie pracy, regulacja jasności jest możliwa natomiast przy użyciu zewnętrznego sygnału PWM
Pozdrawiam