Mam problem z Fenixem LD20 Q5

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
yano

Mam problem z Fenixem LD20 Q5

Post autor: yano »

Cześć
Mam od nieco ponad dwóch lat Fenixa LD20 Q5. Z początku trochę go używałem na aku Varta Ready2use, potem przez pewien czas leżał w szufladzie. Od roku wożę go w samochodzie, załadowany litówkami Energizer. Dzisiaj go odpaliłem - świecił normalnie, z tym że pierwszy i drugi tryb świeciły z taką samą jasnością, jak w drugim trybie. Poświeciłem dosłownie pół minuty i latarka nagle przygasła, dioda ledwie się żarzyła. Wyłączyłem ją, a po włączeniu na wszystkich trybach świeci jednakowo słabo - jak na najniższym, albo nawet słabiej. Migacze, tzn. SOS i strobo są, ale też z taką samą jasnością. Sprawdziłem baterie - 1,61V. Włożyłem świeżo naładowane aku Varty - świeci tak samo, na nowych bateriach alkalicznych zresztą też. Pierścień mocujący włącznik jest dokręcony, styki nie są zaśniedziałe.

Ktokolwiek ma jakieś pomysły? Dodam tylko, że gwarancja skończyła się w październiku ub. roku.

Trochę lipa, bo latareczka (wygrana w konkursie zresztą) naprawdę nie była wiele używana, łącznie może poświeciła kilka godzin.

Pozdrawiam
yano
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

yano, obawiam się, że sterownik....mi tez ostatnio umarł jeden Fenix w podobny sposób...
Awatar użytkownika
yano

Post autor: yano »

Też podejrzewam, że to sterownik, niestety :( . Dlatego teraz chcę tam zamontować (może niekoniecznie własnoręcznie :roll: ) sterownik od Ledima - o taki: http://sklep.ledim.pl/?misc=40 Jak sądzicie, nie zaszkodzi mu zasilanie dwoma bateriami litowymi (nowe mają nawet ~1,7V)?
pozdrawiam
yano
p.s. Calineczka, można wiedzieć co dokładnie stało się z Twoim fenixem i jaki to był model?
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
tery

Post autor: tery »

Oj te Fenixy... Mój HP20 po półrocznym użytkowaniu też się popsuł... Padł pilot,najpierw programy nie odpowiadały mocą wcześniejszym,później podświetlenie pilota a teraz można ją włączyć tylko w trybie max włącznikiem przy pojemniku z bateriami... Latarka za bagatela prawie pięć stówek... Myślę,czy da się ją przerobić na zasilanie ogniwami..? Przy okazji może coś więcej wycisnęłoby się z tej XPG...
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

tery pisze:Oj te Fenixy...
Miałem ostatnio test w zagranicznej prasie latarek o faktycznie fenixy wypadały bardzo blado w niezawodności
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

yano pisze:Jak sądzicie, nie zaszkodzi mu zasilanie dwoma bateriami litowymi (nowe mają nawet ~1,7V)?
o to zapytaj Edima, tak będzie najlepiej
yano pisze:Calineczka, można wiedzieć co dokładnie stało się z Twoim fenixem i jaki to był model?
P3D, obiawy w sumie identyczne-dioda leeedwo świeciła, przy czym tryby się zmieniały. Nie naprawiłem sterownika, na szybko zamontowałem sterownik na dwóch AMC-kach, diodę wymieniłem na XP-G (był Rebel) i jest mega więcej światła.Niestety ...piiii... jedna była mocno sklejona i pokaleczyłem latarkę w moim byle jakim pod względem imadeł warsztacie. Zasilam 17670.
tery pisze:Myślę,czy da się ją przerobić na zasilanie ogniwami..?
jakimi? Dopóki nie spróbujesz to się pewnie nie dowiesz, jak google milczy w tym temacie...
tery

myślę nad popularnymi ogniwami li ion, tylko blado u mnie z wiedzą elektroniczną i nie chciałbym jej sfajczyć. Oryginalne zasilanie to 4xAA czyli 6V,więc może dobierając akusy na 6V można by zostawić oryginalny driver...
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Cr123 3V 2szt
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
tery

dzięki..coś spróbuję wykombinować... trochę szkoda,że się trybów pozbędę...W ogóle jakoś dziwnie jest to zrobione,z pilota jeden gruby przewód idzie do lampki a cztery cienkie do baterii(4 tryby sterowane czterema kabelkami z baterii?)

[ Dodano: 12 Styczeń 2012, 14:10 ]
może taki akumulator będzie dobry? http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=35186
ODPOWIEDZ