Jako nowy użytkownik Witam serdecznie wszystkich tu zgromadzonych (zabrzmiało jak w kościele ale cóż ) więc do rzeczy jakoś ostatnio jak to bywa patrząc przez okno nie no nie na śnieg bo go nie ma ale mniejsza z tym .Wpadłem na pomysł zbudowania latarki o dość dużej mocy która zasięgiem dała by radę min 350 m no może przesadziłem 200m by tez mnie ucieszyło Co do strony technicznej wykonanie obudowy , odbłyśnik itp. nie ma zbytnio problemu gorzej z elektroniką . Jako że mam trochę części z nowszych reflektorów samochodowych soczewki , odbłyśniki , mocowania żarówek itp Soczewki różnej wielkości od 50 mm do 75 mm . Co do konstrukcji czy będzie to klasycznego kształtu latarka czy reflektor z rączką zdecyduje później zależnie od typu źródła światła i zasilania .
Chciałbym aby te światło mieściło się w granicach rozsądku .
Ale najpierw najważniejsze źródła światła może coś polecicie ?
Wstępnie zrobiłem małe testy z żarówką H7 55w 12v soczewką i odbłyśnikiem efekty nawet niezłe tylko wszystko było prowizorycznie a i akumulator ogromny
Nie wiem sam co lepsze szukam czegoś co łączy Dobra cena /Moc / Prostota
Diody ?
Halogen ?
Żarówki kryptonowe , ksenonowe ?
Bo HID to trochę za wysoki poziom jak na pierwsze DIY świecidełko
Pozdrawiam
Latarka szperacz dużej mocy
Witam
W przypadku kosztów, to żarówki, w przypadku ekonomiki energetycznej to chyba diody, jednak potrzebne będą dedykowane reflektory i sterowniki. HID to już ekstremalna moc światła, ale i koszty najwyższe.
Daleko masz do mnie?
W przypadku kosztów, to żarówki, w przypadku ekonomiki energetycznej to chyba diody, jednak potrzebne będą dedykowane reflektory i sterowniki. HID to już ekstremalna moc światła, ale i koszty najwyższe.
Daleko masz do mnie?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.