Pytanie o XM-La dotyczące prądów.
Pytanie o XM-La dotyczące prądów.
Witam.
Tak naprawdę więcej pytań
Dzięki pomocy kolegi krzycho123 otrzymałem diodę XM-L, biała ciepła na miedzianym podkładzie prosto z Maritexu. Teraz pytanie - sklep opisuje że diodę można maksymalnie "podać" 2 A - skąd takie ograniczenie ? Podkład miedziany więc wydawalo by się że dioda powinna "przyjąć" więcej A.
No i drugie pytanie - dioda ma cudowne Vf - jeszcze takiego nie miałem. Przy 790 mA napięcie na diodzie to 2,83 V - wówczas dioda co mnie nieco niepokoi jakoś specjalnie mocno się nie nagrzewa... Jest gorąca, nawet mocno, ale nie parzy. Osram Oslon, w podobnych warunkach parzył po chwili. Fakt, MCPCB miał cieńsze, ale czy XM-L jest aż tak "dobra" ?
Przy podaniu 2,54A fakt, dioda praktycznie natychmiast jest gorąca...
Mam się czego obawiać czy XM-L tak po prostu ma ?
Tak naprawdę więcej pytań
Dzięki pomocy kolegi krzycho123 otrzymałem diodę XM-L, biała ciepła na miedzianym podkładzie prosto z Maritexu. Teraz pytanie - sklep opisuje że diodę można maksymalnie "podać" 2 A - skąd takie ograniczenie ? Podkład miedziany więc wydawalo by się że dioda powinna "przyjąć" więcej A.
No i drugie pytanie - dioda ma cudowne Vf - jeszcze takiego nie miałem. Przy 790 mA napięcie na diodzie to 2,83 V - wówczas dioda co mnie nieco niepokoi jakoś specjalnie mocno się nie nagrzewa... Jest gorąca, nawet mocno, ale nie parzy. Osram Oslon, w podobnych warunkach parzył po chwili. Fakt, MCPCB miał cieńsze, ale czy XM-L jest aż tak "dobra" ?
Przy podaniu 2,54A fakt, dioda praktycznie natychmiast jest gorąca...
Mam się czego obawiać czy XM-L tak po prostu ma ?
Same wykonanie podłoża w miedzi nie wystarczy. Przy złym dielektryku znika sens stosowania rdzenia miedzianego. W każdym podłożu czy to Al czy Cu największą rolę odgrywa dielektryk który decyduje o przewodności cieplnej całego podłoża. Zakładając przewodność dielektryka na 3W/mK dla obu wersji podłoży różnica w rezystancji termicznej wyniesie między nimi 0,02K/W na korzyść podłoża Cu. W przeliczeniu na różnicę temperatur przy maksymalnym prądzie If=3A to tylko 0,2ºC. Przewodności Al i Cu są na tyle duże że duże różnice w przyroście temperatur pojawiają się dopiero przy większych grubościach.
W jednym z tematów na forum wrzuciłem plik z obliczeniami dla miedzi i alu MCPCB
Co do tematu oznaczenia prądu 2A najlepiej zapytaj dystrybutora.
W jednym z tematów na forum wrzuciłem plik z obliczeniami dla miedzi i alu MCPCB
Co do tematu oznaczenia prądu 2A najlepiej zapytaj dystrybutora.
DNF, aktualnie obowiązuje Data Sheet November 30, 2011, ten PDF.
Ja tam nie widzę 2A. Natomiast zerknij na wykres na stronie 6. Jak nic Warm White i prąd 3000mA.
Ja tam nie widzę 2A. Natomiast zerknij na wykres na stronie 6. Jak nic Warm White i prąd 3000mA.
To przecież jest rekomendowany prąd pozwalający na uzyskanie konkretnego czasu życia LED, a nie katalogowy prąd maksymalny
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Witam Jaśnie Oświeconych!
Też się zastanawiam nad zakupem chyba tejże samej diody na białym podłożu w Maritexie, jednak wspomniane ograniczenie prądowe do 2A oraz wersja napięcia Vf=6V (podana na stronie Maritexu) a także poczynione spostrzeżenie:
W takim razie przychodzi jeszcze do głowy, że może to być też dioda na "normalne" napięcie w okolicach 3V lecz zamontowana na kiepskim (mimo iż miedzianym) podłożu i stąd zalecane ograniczenie.
Jaką konkretnie diodę oraz podłoże nabył skaktus? (link? typ/podtyp?)
Też się zastanawiam nad zakupem chyba tejże samej diody na białym podłożu w Maritexie, jednak wspomniane ograniczenie prądowe do 2A oraz wersja napięcia Vf=6V (podana na stronie Maritexu) a także poczynione spostrzeżenie:
- kłóci się trochę ze zmierzonym przez autora postu napięciem:Robert K pisze:A czy przypadkiem nie jest to XML EZW który ma właśnie 2A w wersji 6V lub 1A w wersji 12V?
co z kolei wskazywałoby jednak na wersję na niższe napięcie niż te 6V we wspomnianej odmianie Easy White.skaktus pisze: Przy 790 mA napięcie na diodzie to 2,83 V
W takim razie przychodzi jeszcze do głowy, że może to być też dioda na "normalne" napięcie w okolicach 3V lecz zamontowana na kiepskim (mimo iż miedzianym) podłożu i stąd zalecane ograniczenie.
Jaką konkretnie diodę oraz podłoże nabył skaktus? (link? typ/podtyp?)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 sty 2012, 04:59 przez pabloq, łącznie zmieniany 1 raz.
Maritex ma telefon, ma adres mailowy. Wystarczy zadzwonić i zapytać o konkretną pozycję z ich katalogu, zamiast snuć przypuszczenia
Katalogowo wg Cree każda XM-L ma prąd 3A, również ciepła. To nie jest EZW.
Katalogowo wg Cree każda XM-L ma prąd 3A, również ciepła. To nie jest EZW.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Zapytanie do tejże firmy poszło jeszcze w piątek i podczas weekendu (a jeszcze był weekend ) tylko przypuszczenia pozwalają zdecydować o miejscu zakupu.
Poza tym katalogi katalogami, ale sam wiesz, że diody nie można traktować w oderwaniu od rzeczywistości tj.towarzyszącego chłodzenia. Kupiłem już raz bubla z dennym podłożem zamiast z jakimś lepszym, co by jasność nie spadała ani dioda się nie przegrzewała, stąd moja ciekawość czy przypadkiem te 2A nie wynikają ze słabej termiki podłoża...
Edit:
W Maritexie mają diody w wersji 6V (Easy White) NM-1SW22-XMLEZWU23000 na podłożu miedzianym lub z miedzią (której jednak nie kupię, bo 2x mniejsza sprawność niż dla diod 3V) i ograniczenie jest związane z wersją diody, więc pewnie pomyłka w pierwszym poście. lub rzeczywiście z wersją diody na 3V słabe " podłoże "do 2A max" sprzedali
Poza tym katalogi katalogami, ale sam wiesz, że diody nie można traktować w oderwaniu od rzeczywistości tj.towarzyszącego chłodzenia. Kupiłem już raz bubla z dennym podłożem zamiast z jakimś lepszym, co by jasność nie spadała ani dioda się nie przegrzewała, stąd moja ciekawość czy przypadkiem te 2A nie wynikają ze słabej termiki podłoża...
Edit:
W Maritexie mają diody w wersji 6V (Easy White) NM-1SW22-XMLEZWU23000 na podłożu miedzianym lub z miedzią (której jednak nie kupię, bo 2x mniejsza sprawność niż dla diod 3V) i ograniczenie jest związane z wersją diody, więc pewnie pomyłka w pierwszym poście. lub rzeczywiście z wersją diody na 3V słabe " podłoże "do 2A max" sprzedali