[komplet] Solidne do 300 zł

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Fenek001

[komplet] Solidne do 300 zł

Post autor: Fenek001 »

Witam, mam zamiar kupić sobie oświetlenie do nowego roweru. Na ten cel planuje wydać około 300 zł za cały komplet. Zależy mi na sile i żeby w miarę długo działały lampki ;) Patrzyłem na zestaw Sigma Pava i Hiro, ale biorąc pod uwagę cenę jest chyba o wiele zawyżone ;o Na allegro widziałem dość popularny zestaw (polskiego?) producenta MacTronic. Zestaw MacTronic Bike Pro Noise i Walle . Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

SolarForce L2p od grega (sklepik) 185zł
2xAku Panasonic 3100mAh (greg) 90zł
ładowarka ultrafire WF-137 24zł(DX)
uchwyt rowerowy kilka zł (DX)
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
maskiu

Post autor: maskiu »

Witam.
Ja oczywiście proponuję to samo, co kolega wyżej. Jeśli ma być solidnie, to solar od Grega będzie dobrym wyborem. I na pewno będzie mocniej świecić od tego mactronica.
Nie musisz oczywiście tych najdroższych ogniw, istnieją inne, też przyzwoicie wykonane, ale tańsze. Mają one oczywiście mniejszą pojemność.
Jeśli w temacie latarek jesteś nowy, to moc latarki od Grega cię zadziwi.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Nightmare pisze:SolarForce L2p od grega (sklepik) 185zł
2xAku Panasonic 3100mAh (greg) 90zł
ładowarka ultrafire WF-137 24zł(DX)
uchwyt rowerowy kilka zł (DX)
Zapomniałeś o lampce do tyłu. :wink: Wallego bym zostawił, świetny jest. W podanym przez kol. Nightmare zestawie zrobiłbym cięcie budżetowe na ogniwach i za zaoszczędzone pieniądze kupił Wallego. Akurat bardzo łatwo kupić niezłe dwa ogniwa za 50zł.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

jeżeli są jeszcze jakieś wątpliwości to dołączam się do polecenia Solarforca od Grega ;)
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
Piotr11

Post autor: Piotr11 »

bulwa11 pisze:jeżeli są jeszcze jakieś wątpliwości to dołączam się do polecenia Solarforca od Grega ;)
Ja także :)
Vigo

Post autor: Vigo »

Ja jak Koledzy na przód proponuję coś z lampek od grega lub upka, "gregowy" SolarForce nie musi być ten najdroższy może być i tańszy L2 (wszystko dostępne w forumowym sklepiku) plus oryginalny uchwyt Led Lenser,a, natomiast na tył bierz śmiało Walle'go MacTronic'a naprawdę świetna, mocna lampka tylna dostępna na Allegro za jakieś 40-50zł z wysyłką.
Mam i używam też tylną lampkę MacTronic BRIGHT EYE i też mogę polecić, dobra jakość za niewielkie pieniądze tak jak w przypadku mocniej świecącego WALLE,go.
Fenek001

No to chyba wszyscy jednogłośnie mi pomogli :) W temacie światełek jestem nowy i jak pisaliście, że mnie zaskoczy, to sprawdzę :D Dzięki za pomoc!
P.S. Zadziwiliście mnie mega szybkimi odpowiedziami! Duży plus dla forum!!! :)
Awatar użytkownika
bulwa11

ja właśnie wziąłem tańszą wersję L2 (inny lakier, brak możliwości postawienia latarki jak świeczki - to główne różnice pomiędzy L2 i L2P). Za latarkę + 2 dobre ogniwa + ładowarkę + uchwyt do rowera dałem coś koło 260 zł + pare zł na przesyłkę, więc mieścisz się w budżecie nawet biorąc L2P droższą o 15 zł :).
Sprzęt został wysłany w Pon, a u mnie w domu był o 13 we Wtorek więc super :).

Jeśli się zdecydujesz polecam odcień diody - neutralna biel - najlepsza na rower. Zresztą jak skontaktujesz się z Gregiem to on Ci wszystko doradzi i podpowie :)
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
sou

Post autor: sou »

no i tryby świecenia dobierz tak żeby ci odpowiadało, np. 5% wystarcza do tego by być w mieście widocznym a 100% to do robienia WOW głównie :)
Fenek001

bulwa11 pisze:ja właśnie wziąłem tańszą wersję L2 (inny lakier, brak możliwości postawienia latarki jak świeczki - to główne różnice pomiędzy L2 i L2P). Za latarkę + 2 dobre ogniwa + ładowarkę + uchwyt do rowera dałem coś koło 260 zł + pare zł na przesyłkę, więc mieścisz się w budżecie nawet biorąc L2P droższą o 15 zł :).
Sprzęt został wysłany w Pon, a u mnie w domu był o 13 we Wtorek więc super :).

Jeśli się zdecydujesz polecam odcień diody - neutralna biel - najlepsza na rower. Zresztą jak skontaktujesz się z Gregiem to on Ci wszystko doradzi i podpowie :)
Czyli uważacie, że wersja L2 wystarczy? Aha i ładowarka sieciowa, czy usb, czy jak wole? :P
Awatar użytkownika
bulwa11

hmm ja zamówiłem sobie sieciową, i chyba takie oferuje Greg. Ale możesz sobie zapewne sam poszukać usb jeśli chcesz :).

Mi L2 wystarcza. (swieci tak samo jak L2P bo ma ten sam 'środek', obudowa tylko trochę inna).
Obrazek

Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Vigo pisze:natomiast na tył bierz śmiało Walle'go MacTronic'a naprawdę świetna, mocna lampka tylna
Widzialem w zeszly weekend to na wlasne oczy jadac autem za rowerzysta - MASAKRA. Razilo juz z 50-100m. W pewnym sensie nie polecam bo razi strasznie ;)
Vigo

Post autor: Vigo »

ElSor pisze:
Vigo pisze:natomiast na tył bierz śmiało Walle'go MacTronic'a naprawdę świetna, mocna lampka tylna
Widzialem w zeszly weekend to na wlasne oczy jadac autem za rowerzysta - MASAKRA. Razilo juz z 50-100m. W pewnym sensie nie polecam bo razi strasznie ;)
Wally jak na lampkę tylną ma swój "wygar", cóż na pokładzie ma dwie diody po 0,5W każda. :mrgreen:
Na oślepianie jadących za nami jest prosta rada, lampkę należy ustawić nieco pod kątem tak aby świeciła głównym promieniem lekko w dół, pozwala na to uchwyt, który jest regulowany w pionie.
Ewentualnie można zakupić słabsza "siostrę" Wally'ego, czyli MacTronic BRIGHT EYE, ta lampka ma tylko jedną taką 0,5W diodę i dwie mniejsze pod nią, więc świeci już mniej agresywnie.
Właśnie z obawy przed być może zbyt dużą jasnością Wally'ego zakupiłem testowo obie lampki i obie sobie chwalę. :-)
Wally jest montowany poziomo, a Bright Eye pionowo (tak dla jasności).

Tak to to wygląda:

Obrazek

Tak mniej więcej świeci:

Obrazek
marshal

Post autor: marshal »

Vigo pisze:Ewentualnie można zakupić słabsza "siostrę" Wally'ego, czyli MacTronic BRIGHT EYE

ja mam właśnie ją, i muszę powiedzeć że naprawde wystarcza - jest mocna aż się boję myśleć jak świeci wally :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ