najlepsze EDC na 1*AA/1*14500 do 20$
-
I przy okazji: kup sobie te baterie: sanyo .
prawie nikt ich nie licytuje , więc kupisz za 13 zł.
jak ta aukcja się skończy ,to poszukaj innej tego samego użytkownika
prawie nikt ich nie licytuje , więc kupisz za 13 zł.
jak ta aukcja się skończy ,to poszukaj innej tego samego użytkownika
-
-
No i jednak nie Romek RC-V4.
Oglądałem go i jest stanowczo za duży, ale przede wszystkim świeci zieloniutkim tintem, ma jakieś dziwaczne artefakty, plamy, dziury, brzydkie skupienie (a spory ref)...
Wziąłem ITP A1 która świeci ładnym, białym światłem, jest niedużo większa od ogniwa 18650 i w najmocniejszym trybie naprawdę wymiata. Od dzisiaj na klipsie w kieszeni.
Pozdrawiam!
Oglądałem go i jest stanowczo za duży, ale przede wszystkim świeci zieloniutkim tintem, ma jakieś dziwaczne artefakty, plamy, dziury, brzydkie skupienie (a spory ref)...
Wziąłem ITP A1 która świeci ładnym, białym światłem, jest niedużo większa od ogniwa 18650 i w najmocniejszym trybie naprawdę wymiata. Od dzisiaj na klipsie w kieszeni.
Pozdrawiam!
Rzeczywiście w R5-A3 jest odbłysnik SMO ale znakomitej jakości. W moim egzemplarzu swiatło bardzo płynnie przechodzi ze spota w spill, nie ma żadnych ciemnych/jasnych kręgów (jak w innych SMO). W połączeniu z diodą XP-G bardzo dobrze oświetla przestrzeń na małe i średnie odległosci. Uważam, że śmiało można polecać na EDC.harcerz_jn pisze:Szkoda tylko, że TrustFire R5-A3 Cree XP-E-R5 3-Mode ma SMO. Niezbyt trafione jak na edc, imo.
A odnośnie tego drucianego klipsa - można go wywalić i na jego miejsce (w szczelinę pomiędzy głównym korpusem a tylną nakrętką) wpuścić sznureczek lub żyłkę i zaczepić o jakiś inny klips - i do kieszeni...
Witam
Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc jeszcze raz Wszystkich Serdecznie Witam.
Tak jak w tym temacie, chciałbym się coś dowiedzieć o tej latarce:
http://www.dealextreme.com/p/fandyfire- ... x-aa-91699
będę jej używać z akumulatorkiem AA, czy wtedy parametry będą podobne jak w opisie?
Może jakieś porównanie do TrustFire R5-A3 Cree XP-E-R5 3-Mode 230 Lumen, która lepsza.
Pozdrawiam, emeryt z Lubina, lat 54.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc jeszcze raz Wszystkich Serdecznie Witam.
Tak jak w tym temacie, chciałbym się coś dowiedzieć o tej latarce:
http://www.dealextreme.com/p/fandyfire- ... x-aa-91699
będę jej używać z akumulatorkiem AA, czy wtedy parametry będą podobne jak w opisie?
Może jakieś porównanie do TrustFire R5-A3 Cree XP-E-R5 3-Mode 230 Lumen, która lepsza.
Pozdrawiam, emeryt z Lubina, lat 54.
Pozdrawiam
Witam
Powiem tak, w żaden sposób nie osiągniesz parametrów podanych w opisie, więc trudno się do nich odnosić.
Ogólnie jest tak, że ilość energii zgromadzona w jednym ogniwie R6 oraz 14500 jest podobna, z tym, że przy zasilaniu z jednego R6 poświeci trochę mniej jasno, o ile oczywiście prawdą jest, że przy zasilaniu z Li-Ion dioda dostaje 1A.
Wiele latarek, przy zasilaniu z Li-Ion świeci wyraźnie jaśniej, ale zdecydowanie krócej niż na NiMH (R6).
Parametry w opisach latarek na DX sa czasem mocno przesadzone, prawdę zna tylko posiadacz takiej latarki....
Pozdrawiam
Powiem tak, w żaden sposób nie osiągniesz parametrów podanych w opisie, więc trudno się do nich odnosić.
Ogólnie jest tak, że ilość energii zgromadzona w jednym ogniwie R6 oraz 14500 jest podobna, z tym, że przy zasilaniu z jednego R6 poświeci trochę mniej jasno, o ile oczywiście prawdą jest, że przy zasilaniu z Li-Ion dioda dostaje 1A.
Wiele latarek, przy zasilaniu z Li-Ion świeci wyraźnie jaśniej, ale zdecydowanie krócej niż na NiMH (R6).
Parametry w opisach latarek na DX sa czasem mocno przesadzone, prawdę zna tylko posiadacz takiej latarki....
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Jeśli chodzi o najlepsze edc z dx dla mnie to do tej pory był TrustFire R5-A3. Zgubiłem go i musiałem kupić coś nowego. Teraz mam http://www.dealextreme.com/p/uniquefire ... 1-aa-55845 i jestem bardziej zadowolony. Od razu zapamiętuje ostatni tryb. Polecam
... i wszystko jasne
no, nie wiem, czy najlepsze, ale na pewno jest to dobra konfiguracja na co dzień.kisi pisze:Do EDC najlepsze są AA/14500.
Pamiętajmy jednakże iż EDC to do codziennego użytku więc nie ma co przesadzać i trzymać zapasowych ogniw nie wiadomo ile. Zresztą co do zapasowych AA to używam tylko Eneloopów.
mam quarka AA i 14500 daje mu niezłego kopa w stosunku do ni-mh czy baterii...
i oczywiście - eneloop rulezzzzzz...
poza tym rozmiar AA jest perfekcyjną wielkością na EDC - twierdzę, że większa latara (np. coś formatu L2P), to już nie bardzo do kieszeni się nadaje, jest to raczej "plecakowe" EDC.
pozdrawiam,
baxxx
baxxx
Zgadzam się z przedmówcą, miałem Tanka TK-566-3 ( ten z 3 trybami i przedłużką na 2AA). Kompaktowe i solidne body, wodoszczelny, a na 2AA nawet pokazuje pazurNie zapominajcie o Tankach TK566
Jest jeszcze Hugsby P31 - również dobre wykonanie + praktyczny klips, jednak driver od razu musiałem zmienić bo tryb niski był niemal identyczny z wysokim. Po zmianie drivera było to moje EDC przez dobre pół roku i spisywał się świetnie.
Racja, potwierdzam - TK-566 to naprawdę solidny sprzęcik. Za małe pieniądze bardzo przyzwoicie wykonana i uniwersalna latarka.mihas pisze:Kompaktowe i solidne body, wodoszczelny, a na 2AA nawet pokazuje pazurNie zapominajcie o Tankach TK566
Jednak jeśli naprawdę ma to być EDC, to uważam że rozmiar ma podstawowe znaczenie. W kieszeni spodni, koszuli każdy milimetr i każdy gram ma znaczenie; np. TrustFire R5-A3 jest tylko o jakiś 1mm grubsza od TK-566 i czuję różnicę (!). Dlatego chętniej biorę do kieszeni TK566; a najchętniej E07 - i tą bym polecał na EDC najbardziej - bo to najmniejsza, znana mi, latarka na 1AA, i świeci wystarczająco dobrze.
Odnośnie zasilania, Pyra dobrze prawi - na Li-ion 14500 poświeci mocniej ale krócej niż na NiMH - uważam że w EDC to bez sensu (np. R5-A3 na Li-ion świeci ledwie 30 min. a na NiMH ponad godzinę). Zbyt mocne światło na krótkim dystansie tylko oślepia użytkownika odbitym światłem, lepiej żeby dłużej świeciło...