zasialanie xm-l cd
-
zasialanie xm-l cd
Witam,
ostatnimi czasy zakupiłem cos takiego :
http://www.dealextreme.com/p/6-18v-3000 ... ters-57779
podłączyłem do tego 3 szeregowo połączone diody XM-L.
Wykonując badania sprawdziłem, że:
przy 11 V przez diodę płynie prąd ok. 1,46 [A]
przy 15 V przez diodę płynie prąd ok. 1,86[A].
Stąd moje pytanie, dlaczego przez diodę nie płynie pełne 3 [A] tak jak jest napisane w dokumentacji ? (zasilanie było z zasilacza labolatoryjnego, który ma wydajność prądową ok. 8[A])
Chciałbym te diody zasilić 11,1 [V] lub 14,8[V], nadal męczę się z tymi sterownikami i nie mogę dobrać odpowiedniego, aby przez diodę płynęło 3 [A].... ; /
Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi.
ostatnimi czasy zakupiłem cos takiego :
http://www.dealextreme.com/p/6-18v-3000 ... ters-57779
podłączyłem do tego 3 szeregowo połączone diody XM-L.
Wykonując badania sprawdziłem, że:
przy 11 V przez diodę płynie prąd ok. 1,46 [A]
przy 15 V przez diodę płynie prąd ok. 1,86[A].
Stąd moje pytanie, dlaczego przez diodę nie płynie pełne 3 [A] tak jak jest napisane w dokumentacji ? (zasilanie było z zasilacza labolatoryjnego, który ma wydajność prądową ok. 8[A])
Chciałbym te diody zasilić 11,1 [V] lub 14,8[V], nadal męczę się z tymi sterownikami i nie mogę dobrać odpowiedniego, aby przez diodę płynęło 3 [A].... ; /
Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi.
Re: zasialanie xm-l cd
Do 14,8V idealny będzie sterownik na AX2003.
W razie czego posiadam kilka sztuk z ustawionym prądem wyjściowym 2,5A
pzdr
upek
W razie czego posiadam kilka sztuk z ustawionym prądem wyjściowym 2,5A
pzdr
upek
-
Podłączyłem ogniwo 11,1 V Mystery 4000 Mah [mAh] z DX.com i powiem Wam że przez diodę płynie o dziwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 3,5 A - sterownik się grzeje i nie bardzo wiem jak go chłodzić... muszę nad tym popracować
Ostatnio zmieniony środa 07 wrz 2011, 21:05 przez Legendyogger, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam
Napięcie zasilania, o ile jest w dopuszczalnych granicach nie powinno zasadniczo wpływać na parametry wyjściowe.
Trudno określić w jaki sposób jest tam zrealizowane ograniczenie prądu, więc z poprawą sytuacji musisz poczekać aż skończę remont i wezmę się za ten sterownik na warsztacie.
Pozdrawiam
Napięcie zasilania, o ile jest w dopuszczalnych granicach nie powinno zasadniczo wpływać na parametry wyjściowe.
Trudno określić w jaki sposób jest tam zrealizowane ograniczenie prądu, więc z poprawą sytuacji musisz poczekać aż skończę remont i wezmę się za ten sterownik na warsztacie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Pyra zgadzam się z Tobą w 100% co do parametrów wyjściowych. Teraz tak:
1) W dokumentacji nie ma napisanej mocy diod/y, którą może obsłużyć sterownik,
2) Napięcie zasilania jest w dopuszczalnych granicach (11[V] - max. sterownika - 18 [V],
3) Zasilam tym sterownikiem 3 diody XM-L w sumie ich moc to ok. 30 [W]
4) Zastanawiam się właściwie jaki mam cel w zastosowaniu tego sterownika - może inaczej- jakiegokolwiek sterownika... czy nie lepiej byłoby przyłączyć mój akumulatorek 11,1 [V] bezpośrednio przez włącznik do diody ? Jaki cel będzie miał tutaj sterownik.
Od niedawna zacząłem zajmować się LEDami i jeżeli jestem w błędzie to proszę o wyprowadzenie mnie z niego.
Chciałbym, szczerze mówiąc zakończyć już temat zasilania tych 3 szeregowych XM-Li, ale jak narazie nie jest to takie proste.
Rozważam zakup driver-a na AX2003- kolega Upek zaproponował mi je, ale teraz tak, zakupiłem już ogniwa 2 x 11.1 [V] 4Ah czyli w sumie 8 Ah i nie chcę ich wyrzucać, chciałbym właśnie z tych ogniw zasilić te moje XM-Le. Ot cała historia. Nie wiem czy istnieje rozwiązanie, które pogodzi wyżej wymienione przeze mnie fakty. Pozdrawiam : ) i proszę o odpowiedzi
1) W dokumentacji nie ma napisanej mocy diod/y, którą może obsłużyć sterownik,
2) Napięcie zasilania jest w dopuszczalnych granicach (11[V] - max. sterownika - 18 [V],
3) Zasilam tym sterownikiem 3 diody XM-L w sumie ich moc to ok. 30 [W]
4) Zastanawiam się właściwie jaki mam cel w zastosowaniu tego sterownika - może inaczej- jakiegokolwiek sterownika... czy nie lepiej byłoby przyłączyć mój akumulatorek 11,1 [V] bezpośrednio przez włącznik do diody ? Jaki cel będzie miał tutaj sterownik.
Od niedawna zacząłem zajmować się LEDami i jeżeli jestem w błędzie to proszę o wyprowadzenie mnie z niego.
Chciałbym, szczerze mówiąc zakończyć już temat zasilania tych 3 szeregowych XM-Li, ale jak narazie nie jest to takie proste.
Rozważam zakup driver-a na AX2003- kolega Upek zaproponował mi je, ale teraz tak, zakupiłem już ogniwa 2 x 11.1 [V] 4Ah czyli w sumie 8 Ah i nie chcę ich wyrzucać, chciałbym właśnie z tych ogniw zasilić te moje XM-Le. Ot cała historia. Nie wiem czy istnieje rozwiązanie, które pogodzi wyżej wymienione przeze mnie fakty. Pozdrawiam : ) i proszę o odpowiedzi
Witam
Pozdrawiam
Sterownik ustala parametry pracy diody, zabezpiecza ją przed przeciążeniem i uniezależnia od zmian napięcia zasilania.Legendyogger pisze:4) Zastanawiam się właściwie jaki mam cel w zastosowaniu tego sterownika - może inaczej- jakiegokolwiek sterownika... czy nie lepiej byłoby przyłączyć mój akumulatorek 11,1 [V] bezpośrednio przez włącznik do diody ? Jaki cel będzie miał tutaj sterownik.
Uważam to za najlepsze wyjście.Legendyogger pisze:Rozważam zakup driver-a na AX2003- kolega Upek zaproponował mi je,
Pozdrawiam
-
Legendyogger, AX2003 nie nadaje się do pracy w konfiguracji 3s LED, 3s Li-ion. To jest przetwornica step-down i optymalną konfiguracją jest opcja X LED na X+1 Li-ion.
Po prostu, zwyczajnie po chwili gdy napięcie 3x Li-ion zbliży się do wartości 3x Vf LED nie będzie żadnej stabilizacji prądu. LEDy będą świecić, ale jasność będzie znacznie spadała w czasie.
Przykładowo, przy zasilaniu 1 LED na 1 Li-ion z AX2003 mamy około 60% jasności i to wyłącznbie przy naładowanym ogniwie. Później następuje jeszcze większy spadek.
Akurat mam spore doświadczenia z tymi driverami, wyposażam je we własne oprogramowanie (tryby, ochrona pakietu ogniw).
Po prostu, zwyczajnie po chwili gdy napięcie 3x Li-ion zbliży się do wartości 3x Vf LED nie będzie żadnej stabilizacji prądu. LEDy będą świecić, ale jasność będzie znacznie spadała w czasie.
Przykładowo, przy zasilaniu 1 LED na 1 Li-ion z AX2003 mamy około 60% jasności i to wyłącznbie przy naładowanym ogniwie. Później następuje jeszcze większy spadek.
Akurat mam spore doświadczenia z tymi driverami, wyposażam je we własne oprogramowanie (tryby, ochrona pakietu ogniw).
Bo zaproponowana konfiguracja zasilania nie jest szczęśliwym wyborem.....greg pisze: AX2003 nie nadaje się do pracy w konfiguracji 3s LED, 3s Li-ion. To jest przetwornica step-down i optymalną konfiguracją jest opcja X LED na X+1 Li-ion.
W grę wchodzi więc zastosowanie wyższego napięcia zasilania, lub stworzenie dwóch sekcji z osobnymi driverkami....
Pozdrawiam
-
moje akumulatory to 11.1 V Li-Poly ogniwo 4000MAh MYSTERY z DX. Stosując 2 takie ogniwam otrzymam 8 Ah co za tym idzie spadek napięcia akumulatorów nastąpi w końcowej fazie rozładowania akumulatorów (również spadek jasności diod nie będzie następował szybko). Dobrze myślę, jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu.
11.1 V - 3 x 3.4 V = 0,9 V ( oczywiście 11.1 to jest tylko napisane na aku, w rzeczywistości mają 11,6 V) czy to wystarczy żeby zasilic driverka ?
Pozdro
11.1 V - 3 x 3.4 V = 0,9 V ( oczywiście 11.1 to jest tylko napisane na aku, w rzeczywistości mają 11,6 V) czy to wystarczy żeby zasilic driverka ?
Pozdro
-
Nie wiem czy patrzyliście na to ogniwo, bo ono ma 35 C (jedno), więc łącząc je szeregowo uzyskam 70 C. Nie chcę tracic pieniędzy na kolejny driver (bo ten projekt pochłonął już zbyt wiele kosztów), dlatego najlepiej byłoby zasilic go z jednego driverka. Łącząc je szeregowo uzyskam ok 23 {V} i pojemnośc 4 Ah (przy 3A bedzie swiecila godzine z groszem), czy to napięcie 23 V nie będzie zaduże na wej. drivera??
Jeszcze raz powtarzam, że najlepiej byłoby żebym uzyskał jak najdłuższy czas świecenia.
Pozdro
[ Dodano: 9 Wrzesień 2011, 10:37 ]
a co powiecie na połączenie tego szeregowo (2 szeregowo i te podwójne pakiety równolegle) ? - to tak informacyjnie tylko - byłoby 14.8V
[ Dodano: 9 Wrzesień 2011, 10:38 ]
http://www.dealextreme.com/p/zdp-power- ... boat-51196
Jeszcze raz powtarzam, że najlepiej byłoby żebym uzyskał jak najdłuższy czas świecenia.
Co to znaczy ? Nie każdy driver współpracuje z pakietem 6s ??? Pakiet 6s macie na myśli mój akumulatorek Li-Poly ?upek pisze:Chyba, że znajdziesz jakiś driver który współpracuje z pakietem 6s
Pozdro
[ Dodano: 9 Wrzesień 2011, 10:37 ]
a co powiecie na połączenie tego szeregowo (2 szeregowo i te podwójne pakiety równolegle) ? - to tak informacyjnie tylko - byłoby 14.8V
[ Dodano: 9 Wrzesień 2011, 10:38 ]
http://www.dealextreme.com/p/zdp-power- ... boat-51196