układ informujący o bliskum końcu aku?

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Awatar użytkownika
m-blue

układ informujący o bliskum końcu aku?

Post autor: m-blue »

witam,
możliwe, że temat był, ale nie mogę dobrać słowa klucza:) poszukuję czegoś takiego, co by mnie pod wodą pikaniem informowało, że konec aku jest bliski.
Plan jest taki, że będą 4 ogniwa lifepo. Graniczne napięcie jest powiedzmy ( piszą że napięcie odcięcia dla ogniwa to 2V) 10V. Pewnie po testach będę wiedział ile wcześniej jest potrzebna sygnalizacja ( chyba że jest jakaś regulacja ), ale powiedzmy, że np. przy 11V ma zapiszczeć.
Takie ogniwa są w planach:
http://bto.pl/ProduktySzczegoly.aspx?id_artykulu=31801
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Napisz do grega on to stosuje w swoich projektach mruga 3 razy i przechodzi latarka w niższy tryb
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jak już pisałem na PW, jest to do zrobienia, można by pomyśleć o takim sygnalizatorze dźwiękowym bądź optycznym.

Komponenty: procesor, stabilizator napięcia do jego zasilania, dzielnik napięcia do pomiaru, kondensatorki, LED sygnalizacyjny bądź piezo do pipczenia. Do tego trochę programowania w C.

Lecz niestety, koszt poniżej 60 zł przy pojedynczym egzemplarzu nie wchodziłby w grę. Za dużo zabawy i czasu na programowanie oraz dłubaninę w lutowaniu dedykowanego układu.
ODPOWIEDZ