Pogrzebałem w gratach i znalazłem taką diodę z odzysku:
Wyciągnięta z żarówki LED. Soczewka "gumowa". Tak trochę OT, rozebrałem 3 takie żarówki bo kupiłem je dla diod w Auchan po 5 albo 7 zł i co ciekawe każda żarówka miała inny driver. Jedna miała okrągły mocowany z drugiej strony "piguły", a pozostałe dwie miały kwadratowe w trzonku. Co do ładowania, to jest możliwość ładowania z ładowarki jak i kręcenia dynamem.
Co do aku, to 18650 będą lepszym i żywotniejszym pomysłem a koszt podobny. Ten aku 3 Ah z linku się nie zmieści w koszu.
[ Dodano: 13 Lipiec 2011, 18:01 ]
HA! Już wiem czemu akumulator wykisł. Podczas ładowania dynamem napięcie ładowania wynosi typ. 11 V a czasem nawet 14V. Teraz pytanie. Czy da radę wykorzystywać tą prądnicę do ładowania 18650 przez jakiś układ?
Poszukałem w gratach i znalazłem ładowarkę biurkową od Nokii. Dosyć rozbudowana wewnątrz. Czy może być wykorzystana do ładowania 18650?
Oto wnętrze ładowarki:
[ Dodano: 14 Lipiec 2011, 19:49 ]
I kolejny update. Dziś odebrałem radiator od tokarza. Jest to radiator od żarówki LED na SSC, jednak część w której był ukryty driver została stoczona. Tak się prezentuje:
Jest nawet miejsce na driver.
[ Dodano: 16 Lipiec 2011, 11:54 ]
Siadłem dzisiaj do ładowarki po uprzednim przestudiowaniu dokumentacji do LM358. Ten układ pracuje także w ładowarce WF-188. Na ładowarce napisane było Vin max 9volt. Jednak po przeszukaniu netu okazało się, że te układy stosowane są także w regulatorach do paneli słonecznych. Z lekką dozą strachu podłączyłem do prądniczki po układzie prostowniczym. Działa, nic się nie grzeje. Teraz tylko muszę dorwać 18650 i zacząć składać.
[ Dodano: 5 Sierpień 2011, 11:00 ]
Kolejne zmiany. Lecą do mnie AMC od Ledima, radiator się toczy z porządnego radiatora od jakiegoś AMD'ka (kawał potwora).
Co do diody, miał iść SSC P4 ale chyba wsadzę Oslona tego 80 stopni. Chodzi mi o to, żeby nie wyrzucać tyle światła w górę, a jak najwięcej odbić lustrem na boki. Co wy na to?
Radiator niestety pójdzie inny niż AMD, bo mój ukochany tokarz zamiast zrobić z niego okrągły radiator, to wytoczył w nim dziurę.
Będzie tez wymiana modułu ładowania na ładowarkę z MAX1811. Tylko jeszcze nie wiem jak przeskoczyć max Uve tego układu. Prądnica daje 14 volt. Jakieś pomysły lub porady?