XM-L, prąd a natężenie światła

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

XM-L, prąd a natężenie światła

Post autor: greg »

Zależność natężenia światła z XM-L T6 w funkcji prądu. Przy okazji napięcie przewodzenia.
XM-L bez optyki, na MCPCB "star", osadzona na radiatorze aluminiowym z miedzianym rdzeniem.

Obrazek
Opracowanie własne.

Obrazek

Jak widać, jednak opłaca się ładować nawet 4A w XM-L. Oczywiście, wymagane jest bardzo dobre chłodzenie :)

Podziękowania dla Pawła (Pawelsz) za udostępnienie luksomierza.
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

Czy poza jasnością zmienia się również barwa światła zależnie od prądu?
W TK-35 podobno występuje "zabarwienie" niebieskie. W tej co ja mam (C2) dioda T6 ma zabarwienie zielonkawe.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Kris_1 pisze:W TK-35 podobno występuje "zabarwienie" niebieskie. W tej co ja mam (C2) dioda T6 ma zabarwienie zielonkawe.
A to nie jest związane z regulacją prądu przez PWM? Słyszałem, że PWM ochładza barwę diody.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tomeqp pisze:A to nie jest związane z regulacją prądu przez PWM? Słyszałem, że PWM ochładza barwę diody.
Tylko w przypadku braku stabilizacji prądu i na niskich trybach.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

No tak, wydaje mi się, że dlatego u kol. Kris_1 występuje to niebieskie zabarwienie. Zgaduję oczywiście, że to miał na myśli mówiąc o zależności prądu i barwy. :wink:
Pozdrawiam
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

U mnie jest zielonkawe. Wygląda dokładnie tak, jak na beamshotach greg'a. O niebieskim wspominali użytkownicy TK-35 (w trybie turbo).
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

W TK35 jest przetwornica step-down. Przy kluczowaniu wyjścia takiej przetwornicy cienkimi szpilkami PWM (niskie tryby) będą występowały piki prądowe powyżej założonego prądu stabilizacji. Stąd możliwe jest niebieskawe zabarwienie na niskich trybach.
W przypadku drivera na AMC7135 ta sytuacja nie występuje. Szpilki PWM nigdy nie przekraczają prądu stabilizacji.
Awatar użytkownika
Hans Trans

Re: XM-L, prąd a natężenie światła

Post autor: Hans Trans »

greg pisze:Jak widać, jednak opłaca się ładować nawet 4A w XM-L. Oczywiście, wymagane jest bardzo dobre chłodzenie :)
Wielce pożyteczny pomiar, zaoszczędziłeś mi trochę pracy :wink: A mógłbyś może jeszcze dodać do tabeli kolumnę z wyliczoną skutecznością świetlną w lm/W? Oczywiście szacunkowo, przyjmując np. dla 350mA wartość teoretyczną strumienia dla binu użytej diody. Dałoby to ogólne pojęcie o "ciemnej stronie mocy"... :mrgreen:
yogi009

Post autor: yogi009 »

Trochę zadawnione pytanie, ale jeśli chcesz policzyć takie rzeczy jak lumeny/W, to na http://pct.cree.com/ masz kalkulator do tych spraw, bardzo fajne narzędzie, wymaga wypełnienia prostego formularza rejestrowego.
ODPOWIEDZ