Witam!
Zmieniam podswietlenie w swoim samochodzie (skoda felicia) ze wzgledu na kiepska jakość zarowek - juz po prostu mam dosc wymian i ciaglej zabawy z tym. Mam problem z wlasciwym odnalezieniem diod led szerokokątnych. Przy czym nawet te szerokątne skupiają wiązkę swiatla na tyle ze te co uzyłem musialem po prostu spiłować i pociąć i dopiero teraz świecą na szeroko. Ale ciagle jednak jest to troszke słabe światło bowiem jak przebije sie przez kolorowe filtry to juz nie jest tak ciekawie. Chcialbym po prostu lepiej, mocniej.
Szukam następujących diod:
http://www.allegro.pl/item270419184_zar ... egary.html
oraz
http://www.allegro.pl/item270877230_dio ... ning_.html
Proszę wybaczy o linki - sa one dobrane przypadkowo i chodziło mi o zdjęcia samych diod bo często symbol zaróweczki niewiele daje
Te zaróweczki chcialbym zmodyfikować taką oto diodą LED:
http://www.allegro.pl/item271512374_led ... edaz_.html
przy czym chodzi mi o samą diodę czołową - tą płytkę. Sadze ze gdybym przeszczepił ta diode ktora jest na samym przodzie do takiej oprawki ktore zamiescilem wyzej to mialbym ideal. Problem w tym ze nie moge znalezc samych takich diod.
A moze idę złą droga, moze sa jakies inne diody szerokątne ktore warte by byly polecenia. Moze dioda o poborze prądu 100 mA bylaby lepsza do tego, np. tego typu:
http://www.allegro.pl/item272367216_led ... diody.html
Problem w tym ze ja nie mam doświadczenia w praktyce z takimi diodami. Nie chcialbym experymentować i kupowac po jednej i testować. Dlatego mam pytanie, moze ktoś z Was bawił sie takimi diodami, moze ma jakies stronki. Nie wierze temu co pisza na allegro ze to hiper super itd. Dioda ktorej poszukuje powinna:
- nie grzac sie albo naprawde w minimalnym stopniu
- dawac mocne światło
- dawac mozliwie szeroki kąt (ale jesli nawet nie to seszlifuje jej soczewkę i bedzie super)
Tak wiec ktokolwiek widział, ktokolwiek wie....
Oświetlenie wnętrza samochodu
Witam. Jakiś czas temu przerabiałem tuning podświetlenia kabiny W mojej mazdzie oprócz głównego światełka (to zapalające się po otwarciu drzwi) są jeszcze dwa dodatkowe po bokach służace do czytania. Główne (oryginalnie żarówka 5W) wymieniłem na 3 diody w szeregu 100mA plus rezystorek 9nie pamietam dokładnie ale kilkadziesiąt omów). Robiąc na rezystorze musisz wziąc pod uwagę to, że jak działa alternator to w instalacji masz jakieś 2V więcej (jak zrobisz wyżyłowane na 12V to te 2V zjarają Ci diodki bardzo szybko). Niby mała różnica napięc ale dla emiterków to sporo większy prąd. Po wymianie na te trzy LEDy w kabinie jest super jasno (każdy kto wsiada pierwszy raz pyta czy to oświetlenie jest w oryginale ) Swoją drogą to wszelkie oświetlenie jakie mogłe żarowe wymieniłem na LEDy (cały tył, boki pozycje przednie no i moje dzienne na 3watówkach). Ostrzegam jednak przed wymi szumnie reklamowanymi na Allegro zamiennikami żarówek z gotowymi trzonkami (przeżuciłem tego już trochę i najlepiej samemu zrobić na 100mAmperówkach z oszacowaniem prądu i różnicy napięc w instalacji). No niestety homologacji nie mają i słyszałem już słowa krytyki, że jak będzie jakaś stłuczka itd. to jak stwierdzą takie oświetlenie to będzie nieciekawie. Może i racja ale każdy ma swoje podejście do tematu (moim zdaniem świeci lepiej od oryginału i co jasne pobiera znacznie mniej prądu).
Ostatnio zmieniony wtorek 27 lis 2007, 10:31 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
- Calineczka
- Kontakt:
Poogladaj sobie tu:
http://www.sensu.pl/?go=products&cat_id=36
Firma rzetelna, ja bal bym sie kupowac diody z allegro-chocby z tego linka, widzial ktos zeby nota katalogowa byla w formacie doc i miala jedna strone????Ja tam nieufny jestem w stosunku do tych hiper super extra kosmicznych allegrowych diodek.
http://www.sensu.pl/?go=products&cat_id=36
Firma rzetelna, ja bal bym sie kupowac diody z allegro-chocby z tego linka, widzial ktos zeby nota katalogowa byla w formacie doc i miala jedna strone????Ja tam nieufny jestem w stosunku do tych hiper super extra kosmicznych allegrowych diodek.
Druga sprawa: Nie kupuj za 3zł gotowych zamienników w trzonku opartych na jednym emiterze To prosty rachunek energetyczny. Napiecie w instlacji jest w miarę stałe 12-14.4V V. Jeden biały LED ma Vf ~3,6V i powiedzmy że te proponowane 5mm prąd 20ma. Żeby to swieciło i dostawało znamionowy prąd w oprawce musi siedzieć rezystor dużej wartości. Nic nie zmieni faktu że będzie to konsumować P=13V*0,02 około 0,3W co będzie niewspołmierne ze światłem jaki dostarczy emiter. W prostych układach LED w samochodzie najkorzystniej jest stosować po trzy emitery w szeregu (możliwe też kombinacje równoległe takich trójek). Suma napięc przewodzenia to 10,8V więc mamy bardzo małą różnicę względem napięcia z instlacji. A teraz przedstawię Ci kalkulację jakbyś chciał użyć 3 takich samych diodek jak powyżej:
P=13V*0,02... 0,3W (czyli dokładnie tyle samo) a światła mamy 3x więcej (sporo mniejszej wartości rezystor). Rozumiesz jak to działa?
P=13V*0,02... 0,3W (czyli dokładnie tyle samo) a światła mamy 3x więcej (sporo mniejszej wartości rezystor). Rozumiesz jak to działa?
Te dwa pierwsze linki jakie podałeś to na 100% "żaróweczki" oparte właśnie na jednym emiterze mające wadę jaką wcześniej opisałem. Co do tych T4W od Wojtas to wyglądają już na wielostrukturowe (prawdopodnie dwie pary potrójnych szeregów emiterków, tak wydaje się z fotek) i takie już mają większy sens (szeroki kąt świecenia). Co do LEDów od www.ledy.pl to brałem białe 10mm 100mA i mogę śmiało polecić. nie są najtańsi ale temperaturki diod ładne i co najważniejsze wyrównane (emiterki bardzo wydajne- robiłem na nich świecidła do kluczy). Ale jeśli uprzesz się na dokłądnie jedną mocną diodę jednostrukturową szeregowo (zauważ że te 100mA mimo tego, iż mają I=100mA i jest tam napisane 4diody w jednym to wciąż to wymaga 3,6V bo są to struktury równoległe) to wciąż masz problem z różnicą napięc W takim wypadku jedynie sens ma zasilanie tego jakimś driverkiem.kisi pisze:bocian tak wiem o co ci biega ale to sa 3(4) diody, a ja wolalbym jedna mocniejsza i takiej tez poszukuję.
Co do allegro to nie chce tam kupowac bo wiem co mozna kupic.