Witam!
Zajmuję się pracami ziemnymi, głównie wod-kan. Często gdy zaskoczy noc w terenie, potrzebuję dobrego oświetlenia. Pracuję na koparko-ładowarce więc pomyślalem żeby kupić lapmę na przewodzie, podłączaną do zewnętrznych gniazd znajdujących się na maszynie. Niestety nic zadowalającego nie znalazłem. Pomyślałem, że może warto by trochę pokombinować i taką lampę skonstruować samemu na bazie diod LED.
Moja prośba do Was - czy warto zawracać sobie tym głowę? czy może lepiej kupić uniwersalny reflektor przeciwmgielny H3 i przerobić go na przenośną lampę?
Powiem tak - zawsze diody kojarzyły mi się z oszczędnym i kiepski światłem do momentu gdy kupiłem dobrej klasy latarkę. Jeżli mógłbym bazować na diodach tej klasy co w latarce to myślę, że efekt mógłby być na prawdę znakomity. Oczywiście, są to tylko moje, nie poparte żadną wiedzą, przypuszczenia.
Będę bardzo wdzięczny za opinię i jeżeli ktoś uzna mój pomysł za sensowny to proszę o sugestię co do budowy takiego reflektora (ilość i rodzaj diod, lustro/obudowa, koszt). Myślę, że do 400-500zł jestem wstanie poświecić.
Mocna lampa robocza, jakie diody LED?
Witam nowego!
Moim zdaniem dla takiego zastosowana odpuść sobie LEDy. Nie mówię, że się nie nadają, ale ja bym to zrobił inaczej. Kup halogenowy reflektor roboczy (np. LKR5 firmy Wesem), zrób z tyłu w obudowie reflektora otwór ~25-28mm i zamontuj w środku HIDa. Używam takiego zestawu i świeci bardzo dobrze. HID wyjdzie taniej niż LED i odpada problem chłodzenia. Jak kupisz tani zestaw to możesz dorzucić trochę grosza na drugą przetwornicę i schować ją gdzieś w kabinie "na czarną godzinę", jakby jedna padła. Całość wyniesie Cię około 300zł, albo mniej. Wątpię, żebyś potrzebował więcej światła.
Tak świeci HID w reflektorze LKR5 Wesemu:
Ogniskowa 18mm; ISO 100; migawka 5s; przysłona 5.6
Moim zdaniem dla takiego zastosowana odpuść sobie LEDy. Nie mówię, że się nie nadają, ale ja bym to zrobił inaczej. Kup halogenowy reflektor roboczy (np. LKR5 firmy Wesem), zrób z tyłu w obudowie reflektora otwór ~25-28mm i zamontuj w środku HIDa. Używam takiego zestawu i świeci bardzo dobrze. HID wyjdzie taniej niż LED i odpada problem chłodzenia. Jak kupisz tani zestaw to możesz dorzucić trochę grosza na drugą przetwornicę i schować ją gdzieś w kabinie "na czarną godzinę", jakby jedna padła. Całość wyniesie Cię około 300zł, albo mniej. Wątpię, żebyś potrzebował więcej światła.
Tak świeci HID w reflektorze LKR5 Wesemu:
Ogniskowa 18mm; ISO 100; migawka 5s; przysłona 5.6
Ostatnio zmieniony środa 13 lut 2013, 23:11 przez Tomeqp, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Witam,
Ja bym jednak zastanowił się nad diodami LED. Obecnie są dostępne matryce LED dużej mocy (na przykład 20, 30 lub 50W), które dają bardzo dobrej jakości światło, są znacznie bardziej oszczędne od HID-a i przede wszystkim mają żywotność na poziomie 50 tysięcy godzin!
Oczywiście dioda plus specjalny zasilacz ze stabilizacją prądową będzie droższy od zestawu HID ale z uwagi na brak konieczności wymiany palników koszt ten szybko się zwróci.
Jedynym minusem jest konieczność zamontowania diody na dużym radiatorze, który skutecznie odprowadzi ciepło... ale przynajmniej nikt się taka lampą nie poparzy, bo rozgrzeje się maksymalnie do 50-60 stopni
Coraz częściej diody LED stosuje się do latarni ulicznych, więc do oświetlenia roboczego też sprawdzą się świetnie.
Pozdrawiam
P.S. Sprawdziłem w necie i za zestaw LED 30W + zasilacz + radiator trzeba zapłacić 340zł (na przykład tutaj: REKLAMA )! Więc wcale nie dużo drożej niż za HID-a.
Ja bym jednak zastanowił się nad diodami LED. Obecnie są dostępne matryce LED dużej mocy (na przykład 20, 30 lub 50W), które dają bardzo dobrej jakości światło, są znacznie bardziej oszczędne od HID-a i przede wszystkim mają żywotność na poziomie 50 tysięcy godzin!
Oczywiście dioda plus specjalny zasilacz ze stabilizacją prądową będzie droższy od zestawu HID ale z uwagi na brak konieczności wymiany palników koszt ten szybko się zwróci.
Jedynym minusem jest konieczność zamontowania diody na dużym radiatorze, który skutecznie odprowadzi ciepło... ale przynajmniej nikt się taka lampą nie poparzy, bo rozgrzeje się maksymalnie do 50-60 stopni
Coraz częściej diody LED stosuje się do latarni ulicznych, więc do oświetlenia roboczego też sprawdzą się świetnie.
Pozdrawiam
P.S. Sprawdziłem w necie i za zestaw LED 30W + zasilacz + radiator trzeba zapłacić 340zł (na przykład tutaj: REKLAMA )! Więc wcale nie dużo drożej niż za HID-a.
Ostatnio zmieniony piątek 08 kwie 2011, 22:29 przez Krzys201, łącznie zmieniany 1 raz.