Reflektor aluminiowy do Maglite 2D

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
jackit

Reflektor aluminiowy do Maglite 2D

Post autor: jackit »

Przymierzam się do małej modernizacji swojego Maga 2D, dodam na wstępie ze będzie to moja pierwsza modyfikacja dlatego chciałbym się was szanowni koledzy czegoś poradzić.
Zamiast oryginalnego reflektora chce wsadzić aluminiowy OP. Problem jest tego typu że założyłem sobie iż dioda będzie Cree xp-g. Szukając reflektora na Kai albo DX wszystkie reflektory pasujące rozmiarem sa dedykowane do Cree ale XR-E albo MC-E
np. http://www.dealextreme.com/p/aluminum-t ... -6mm-17384
takie coś by mi pasowało gdyż nie mam zamiaru samemu robić radiatora,myślę że do tego kompletu dokupić XP-G na podłożu i będzie grało pytanie tylko czy taki reflektorek dobrze skupi światełko???

Poradźcie coś koledzy proszę!!!

Dodam ze zasilanie jakie chce zastosować to dwa koszyczki połączone równolegle, w każdym koszyczku trzy AA eneloopy 1,2V 2000mAh połączone szeregowo.
W sumie będzie 3,6V 4000mAh
może jednak koszyki połączyć szeregowo wtedy uzyska się 7,2V 2000mAh

Co lepsze koledzy???
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Lepiej koszyczki szeregowo bo wtedy możesz użyć sterownika step down który ma znacznie mniejsze straty niż step up.
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

tylko wtedy nie ma szans na kontrolę napięcia tych aku - rozładowywałbyś je do zera - a tak, na przykład ak-47 3AMC krzyczy przy bodajże 2,8V

co do refa, to myślę, że większe szanse powodzenia ma xm-l w refie od mc-e
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Lepsze będzie połaczenie szeregowe. Step-down z ochroną pakietu ogniw załatwia sprawę.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

hm, nie pomyślałem o tym - można by dać pcb z dx, które odcina przy 2,5V, co byłoby bezpieczne dla 3s Ni-Mh

jednak trochę problemowe może być podłączenie tego do koszyczka-adaptera 3AA-D
ale to byłaby najlepsza opcja
Luigi

Post autor: Luigi »

Lepiej połączyć szeregowo, będzie stabilizacja i możliwość stosowania zamiennie li-ionów 32600 lub 32650. Warto mieć taką możliwość, nawet jeśli w chwili obecnej nie przewidujesz takiego wydatku.
ODPOWIEDZ