Jedyny pomiar, jakby byłem w stanie zrobić to w przybliżeniu (aku zużywałem na raty używając normalnie latarki) - pomiar czasu. Nie mam czym ani jak zmierzyć prądów, ani tym bardziej mocy światła. Godzina na 1 x AA jest w miarę pewna (+/- 5 minut), na 2xAA te 1,5h to bardziej orientacyjnie, szczegóły opisywałem powyżej, na razie latarkę używam jako EDC na 1 aku (dopóki nie przyleci TK-701), więc test na 2 aku wykonam ponownie za jakiś czas.
[ Dodano: 27 Listopad 2010, 20:30 ]
Oto obiecane fotki nowego zakupu - dla porównania rozmiarów oraz wypełnienia kadrów z moimi scyzorykami oraz brelokiem Mactronic Nu-Light i akumulatorkami, jakich używam. Jak widać latarka ma pierwsze obtłuczenia na przedniej krawędzi oraz boku tylnej głowicy-upadek z metra na beton, chodzi i zniosła to dzielnie
Tank TK-566
Dodam parę słów uzupełnienia na temat tej latarki - bo widzę że brakuje tego... Mianowicie każdy oryginalny (!) TK-566 może być zasilany podwójnym AA i napięciem 3,0V. Nawet jeśli ktoś kupił jako wersję 1xAA (np. SKU 18628 na DX), to może się nie przejmować opisem na Dealextreme - jest w nim więcej błędów i inne sklepy je bezmyślnie powielają...
Sam posiadam TK-566-3 Q3 (SKU 18628 na DX) - wsadziłem do niego przedłużkę i 2xAA i działa bez problemu, tak samo jak wersja XR-E Q4. Zanim to zrobiłem, zadałem pytanie u polskiego dystrybutora oraz w sklepie www.tank007store.com i otrzymałem jednakową odpowiedź: każdego TK-566 można zasilać 2xAA.
Ale mało tego - na budgetlightforum.cz.cc wyczytałem, że ktoś wsadził Li-iona 14500 do TK-566 Q3 (przetestował kilka sztuk) i też nic złego sie nie stało!
Ktoś nawet wpadł na pomysł, że w takim razie byłoby fajnie wypróbować TK-566 z dwiema przedłużkami na 3xAA - to byłoby ciekawe, ale wynik takiego eksperymentu jeszcze nie został opisany...
Na koniec miałbym też pytanie: czy ktoś probował modyfikować TK-566, czy jakiś moduł z lepszą diodą (R2, R5) pasuje do tej latarki?
Sam posiadam TK-566-3 Q3 (SKU 18628 na DX) - wsadziłem do niego przedłużkę i 2xAA i działa bez problemu, tak samo jak wersja XR-E Q4. Zanim to zrobiłem, zadałem pytanie u polskiego dystrybutora oraz w sklepie www.tank007store.com i otrzymałem jednakową odpowiedź: każdego TK-566 można zasilać 2xAA.
Ale mało tego - na budgetlightforum.cz.cc wyczytałem, że ktoś wsadził Li-iona 14500 do TK-566 Q3 (przetestował kilka sztuk) i też nic złego sie nie stało!
Ktoś nawet wpadł na pomysł, że w takim razie byłoby fajnie wypróbować TK-566 z dwiema przedłużkami na 3xAA - to byłoby ciekawe, ale wynik takiego eksperymentu jeszcze nie został opisany...
Na koniec miałbym też pytanie: czy ktoś probował modyfikować TK-566, czy jakiś moduł z lepszą diodą (R2, R5) pasuje do tej latarki?
Mój egzemplarz TK-566-3 Q3 (SKU 18628) z DX jest wykonany bardzo starannie i działa na 2xAA, więc myślę że oryginał. Miałem w ręku nowszą wersję Q4 pochodzącą z Priceangels (http://www.priceangels.com/TANK007_TK-5 ... 10847.html) i wcale nie spodobał mi się bardziej - wręcz przeciwnie, miał trochę gorzej spasowane gwinty i lekką skazę (nierówność) na zewnętrznej powłoce.freebike pisze:Czy (...) na DX są podróbki?
Poza tym nowy TK-566 Q4 (miałem do porównania wersję Q4 "neutral white" ze starą Q3 "cool white") daje wyraźnie bardziej skupiony główny strumień o dalszym zasięgu.
chociaż... jak patrzę "freebike" na twoje beamshot'y z 14 stycznia to wyglądają mi na "neutral white" (?) To by znaczyło że na DX to loteria, którą wersję przyślą.
[ Dodano: 11 Lipiec 2011, 13:18 ]
też nie mam 14500 ale dostałem drugą "extension tube" i wsadziłem 3xAA do TK-566 i ... działafreebike pisze:Ciekawe z tym zasilaniem 14500 (...) nie mam jak sprawdzić
Szkoda, że nia mam jak zmierzyć, czy wyciąga w tej konfiguracji 190 lumenów jak na Li-ion 14500 (?)
[ Dodano: 28 Wrzesień 2011, 07:56 ]
Myślę, że 2h na pełnej mocy nie jest możliwe, ponieważ na 2AA daje więcej światła, ale jakby szybciej wysysa prąd - przynajmniej w trybie "high"MikeKilo pisze: Na 2 aku (...) na pełnej mocy (...) na świeżo naładowanym Recyko 2100 chodzi godzinę równo praktycznie, co ciekawe potem dużo szybciej zaczyna słabnąć.
(...) teoretycznie powinno dać się osiągnąć prawie 2h pracy na parze, możliwe w praktyce?
Wprawdzie nie miałem do dyspozycji GP Recyko (jakieś tam "no name" 2700mAh) ale zrobiłem taki eksperyment: jednakowe, swieżo naładowane akumulatorki wsadziłem jednocześnie do dwóch egzemplarzy TK566 - w pierwszy 1AA, w drugi 2AA i jednocześnie włączyłem w trybie HIGH ... Egzemplarz z 2AA świecił mocniej ale po ok. 45 min. dość gwałtownie przygasł (i przestał się grzać), egzemplarz z 1AA świecił na pełnej mocy ponad godzinę i dopiero wtedy przygasł (i przestał się grzać). Po takim przygaśnięciu obu latarek 2AA świecił wyraźnie mocniej od 1AA i pewnie poświecił by jeszcze dośc długo całkiem użytecznym światłem (jasność jak w "low" na naładowanych bateriach, albo nawet troche mocniej). Po ok. 90 min. zakończyłem test bo 1AA był juz kompletnie wyczerpany i bardzo słabiutko świecił. Jednak zaskoczyło mnie to, że przez ok. 15-20 min. - pomiedzy 45 a 65 minutą testu - 1AA świecił wyraźnie mocniej niż 2AA (!!!) Po wyjęciu akumulatorków z obu latarek ładowarka BC700 pokazała jednakowe napięcie na wszystkich akumulatorkach użytych w eksperymencie (1,17V). Czy ktoś potrafi wyjaśnic takie zjawisko?
Moje testy przeprowadzone na początku eksploatacji Tanka wskazują, że na 2xAA chodzi dłużej, ale potem do tego nie wracałem-przedłużkę odkręcam sporadycznie, gdy chcę latarkę zabrać jako kieszonkową, ale jeszcze w takiej sytuacji nie zdarzyło mi się rozładować aku. Jedno, co mogę dodać-2 sztuki, jakie mam w domu, chodzą z powodzeniem (mój od ponad roku), kolejne 2 w rękach znajomych są-nie mam informacji o problemach.