Cześć,
Poszukuje czołówki przede wszystkim w góry oraz czasami do biegania (sporadycznie zdarza mi się biegać po drogach polnych/parkach jak już jest ciemno, do tej pory brałem ze sobą zwykła latarkę - Venture, ale jak się domyślacie mało to wygodne). Fajnie jakby taka czołówka mało ważyła, w górach każde 100g się liczy...
Sprzedawca w sklepie, w którym się zaopatruje, polecał Tikke 2 ewentualnie Tikke Plus 2.
Przeczytałem dość dużo wątków na forum i widzę ze w większości polecana jest Tikka XP 2 (wydaje mi się ze Myo RXP do biegania i chodzenia po górach (bez jaskiń) byłaby jedynie zbędnym bajerem), niektórzy polecają tez HLS K2SL ale ona wazy 2,5 raza tyle co Tikka . Z tego co patrzyłem na zdjęcia XP 2 ma cieplejsza barwę światła i jest trochę jaśniejsza.
Mam dylemat co ostatecznie wybrać. O ile nie mam przekonania do latarek wielodiodowych (Tikka 2) to Plus wydaje mi się już czymś dość użytecznym. Czy warto dopłacić do XP? Jeśli tak to dlaczego?
O ile jestem w stanie pozwolić sobie na XP 2, to musiałbym byc do tego przekonany - muszę zakupić trochę sprzętu w góry dla dwóch osób, wiec z drugiej strony nie ma co z wydatkami przesadzać.
Rozumiem, ze Tikka Plus 2 i Tikka XP 2 maja podobna budowę, patrząc z perspektywy modowania, co w obu przypadkach nie jest proste? Zakładam, ze Tikka 2 w przypadku modowania wypada jeszcze słabiej i jeśli patrzy się pod tym katem to lepiej byłoby gdzieś znaleźć zwykła XP i wsadzić XP-G?
Dzieki,
S
Czołówka w góry / do biegania
Po pierwsze odradzałbym wszystko, co ma zasilanie 3xAAA.
Zasilanie 1xAA jest wygodniejsze i bardziej ekonomiczne.
Poza tym jeśli chcesz korzystać z maksymalnej mocy dłużej, niż kilka min. to pr5zyda się, aby dioda miała chłodzenie, którego nie zapewni plastikowa obudowa.
Dobrym wyborem zdaje się być np. Fenix HL20 lub Zebralight H50 oraz jej klony.
Lub jeśli zależy Ci przede wszystkim na małym rozmiarze i niskiej cenie to iTPLight H01 zasilana z 1xAAA.
Zasilanie 1xAA jest wygodniejsze i bardziej ekonomiczne.
Poza tym jeśli chcesz korzystać z maksymalnej mocy dłużej, niż kilka min. to pr5zyda się, aby dioda miała chłodzenie, którego nie zapewni plastikowa obudowa.
Dobrym wyborem zdaje się być np. Fenix HL20 lub Zebralight H50 oraz jej klony.
Lub jeśli zależy Ci przede wszystkim na małym rozmiarze i niskiej cenie to iTPLight H01 zasilana z 1xAAA.