Tokarz poszukiwany
- Sid Gotama
Tokarz poszukiwany
Witam
Czy jest na forum tokarz?
Poszukuję osoby która by mogła mi wystrugać reflektor, taki jak na rysunku poniżej.
Materiał miedz lub aluminium (to co ów miły tokarz miałby pod ręką)
Pierścienie (nie wiem jak to się fachowo nazywa) oznaczone:
Uwaga 1 - Wymiar 1 mm (od góry) nie jest wartością krytyczną i może wynosić od 0 mm do np 2 mm
Uwaga 2 - Może w ogóle nie istnieć lub być mniejszy niż 1 mm.
Pytanie co ja sobie ubzdurałem może paść, więc od razu odpowiadam.
Zmodowałem sobie takiego zooma http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42081 wkładając xp-g i ster 1,4 od EdiM
Z efektu jestem zadowolony ale chciałbym być jeszcze bardziej zadowolony:-)
Info ile mnie to będzie kosztować proszę na PW.
ps. Jak by znalazł się miły tokarz który miał by ochotę mi pomóc a na podorędziu znalazł by jeszcze kawałeczek rurki o długości
ok 65 mm średnicy wewnętrznej 19 mm i zewnętrznej 23 mm.
Czy jest na forum tokarz?
Poszukuję osoby która by mogła mi wystrugać reflektor, taki jak na rysunku poniżej.
Materiał miedz lub aluminium (to co ów miły tokarz miałby pod ręką)
Pierścienie (nie wiem jak to się fachowo nazywa) oznaczone:
Uwaga 1 - Wymiar 1 mm (od góry) nie jest wartością krytyczną i może wynosić od 0 mm do np 2 mm
Uwaga 2 - Może w ogóle nie istnieć lub być mniejszy niż 1 mm.
Pytanie co ja sobie ubzdurałem może paść, więc od razu odpowiadam.
Zmodowałem sobie takiego zooma http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42081 wkładając xp-g i ster 1,4 od EdiM
Z efektu jestem zadowolony ale chciałbym być jeszcze bardziej zadowolony:-)
Info ile mnie to będzie kosztować proszę na PW.
ps. Jak by znalazł się miły tokarz który miał by ochotę mi pomóc a na podorędziu znalazł by jeszcze kawałeczek rurki o długości
ok 65 mm średnicy wewnętrznej 19 mm i zewnętrznej 23 mm.
Witaj,
nie wiem czy jest to dobry pomysł.
Będziesz miał problemy:
- ze skutecznym odbijaniem światła - powłoka odblaskowa nanoszona jest próżniowo i trzeba mieć do tego specjalistyczne urządzenia, a nawet wypolerowana naturalna powierzchnia będzie się utleniać, matowieć i blaknąć
- ze skupieniem - reflektory mają kształt paraboliczny, więc wytorzenie stożka mocno rozproszy promień
Zastanów się, czy nie lepiej i taniej będzie jednak dopasować jakiś gotowy "fabrycznie" zrobiony reflektor lub kolimator z DX lub KAI.
Będziesz miał problemy:
- ze skutecznym odbijaniem światła - powłoka odblaskowa nanoszona jest próżniowo i trzeba mieć do tego specjalistyczne urządzenia, a nawet wypolerowana naturalna powierzchnia będzie się utleniać, matowieć i blaknąć
- ze skupieniem - reflektory mają kształt paraboliczny, więc wytorzenie stożka mocno rozproszy promień
Zastanów się, czy nie lepiej i taniej będzie jednak dopasować jakiś gotowy "fabrycznie" zrobiony reflektor lub kolimator z DX lub KAI.
Flagiusz
- Sid Gotama
To ustrojstwo ma pełnić rolę dodatkowego chłodzenia diody.df pisze:Witaj,
Będziesz miał problemy:
- ze skutecznym odbijaniem światła...
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... bd6800.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 3f1471.jpg
A że wygląda jak reflektor to tak też to nazwałem.
Witam
Dodanie tego elementu praktycznie nic nie zmieni w oddawaniu ciepła przez moduł diody, zwiększona zostanie bezwładność cieplna, ale nic poza tym, gdyż to miejsca styku modułu z obudową są odpowiedzialne za ten proces, a to się raczej nie zmieni.
Choć to rozwiązanie fabryczne i tak jest kiepskie, więc może trochę się polepszy.
Pozdrawiam
Dodanie tego elementu praktycznie nic nie zmieni w oddawaniu ciepła przez moduł diody, zwiększona zostanie bezwładność cieplna, ale nic poza tym, gdyż to miejsca styku modułu z obudową są odpowiedzialne za ten proces, a to się raczej nie zmieni.
Choć to rozwiązanie fabryczne i tak jest kiepskie, więc może trochę się polepszy.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Sid Gotama
>Pyra
>
>...zwiększona zostanie bezwładność cieplna...
Dokładnie o to mi chodzi, niestety nie wiedziałem jak to nazwać.
Ile by to dało, nie wiem. Być może gra nie warta świeczki ale...
Z drugiej strony "piguły" przymocowałem krążek o grubości ok 6mm (tyle było miejsca) też dla zwiększenia bezwładności. Wychodzę z założenia 'ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka'. Poza tulejką pomiędzy 18650 a obudową (oryginalnie było tam 3xAAA) wiele więcej się zrobić nie da.
Co do fabrycznego rozwiązania, nie wiem czy są zoomy z dobrym fabrycznym rozwiązaniem spełniające moje warunki "regulacja skupienia pierścieniem"
>
>...zwiększona zostanie bezwładność cieplna...
Dokładnie o to mi chodzi, niestety nie wiedziałem jak to nazwać.
Ile by to dało, nie wiem. Być może gra nie warta świeczki ale...
Z drugiej strony "piguły" przymocowałem krążek o grubości ok 6mm (tyle było miejsca) też dla zwiększenia bezwładności. Wychodzę z założenia 'ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka'. Poza tulejką pomiędzy 18650 a obudową (oryginalnie było tam 3xAAA) wiele więcej się zrobić nie da.
Co do fabrycznego rozwiązania, nie wiem czy są zoomy z dobrym fabrycznym rozwiązaniem spełniające moje warunki "regulacja skupienia pierścieniem"
- Sid Gotama
>cbanan
>
>Kolego, powinno Ci raczej chodzić o ZMNIEJSZENIE bezwładności cieplej - czyli jak najszybszym odprowadzeniu ciepła z diody(modułu).
Czyli co? Mała piguła z dużą dziurą?
Oczywiście że chodzi o jak najszybsze odprowadzenie ciepła ale spójrz jak jest zbudowana ta latarka. Piguła nie jest połączona z latarką całym swoim obwodem. Po zastosowaniu krążka i "reflektora" ciepło będzie dłużej w nich magazynowane (jeżeli dobrze rozumiem tą bezwładność) ale też samo nagrzanie następuje później.
>
>Kolego, powinno Ci raczej chodzić o ZMNIEJSZENIE bezwładności cieplej - czyli jak najszybszym odprowadzeniu ciepła z diody(modułu).
Czyli co? Mała piguła z dużą dziurą?
Oczywiście że chodzi o jak najszybsze odprowadzenie ciepła ale spójrz jak jest zbudowana ta latarka. Piguła nie jest połączona z latarką całym swoim obwodem. Po zastosowaniu krążka i "reflektora" ciepło będzie dłużej w nich magazynowane (jeżeli dobrze rozumiem tą bezwładność) ale też samo nagrzanie następuje później.
Pojemność cieplna- ile ciepła "mieści się" w tej latarce. Ile energii potrzeba do podgrzana wszystkiego o 1 stopień celsjusza, czy kelvina. Bezwaładność, to to samo. A współczynnik przewodzenia, to prędkość, z jaką ciepło przepływa przez materiał. Miedź jest lepsza od styropianu, wiadomo.
Ostatnio zmieniony środa 22 gru 2010, 13:39 przez wikrap1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sid Gotama