Tokarz poszukiwany

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Tokarz poszukiwany

Post autor: Sid Gotama »

Witam

Czy jest na forum tokarz?

Poszukuję osoby która by mogła mi wystrugać reflektor, taki jak na rysunku poniżej.
Materiał miedz lub aluminium (to co ów miły tokarz miałby pod ręką)

Pierścienie (nie wiem jak to się fachowo nazywa) oznaczone:
Uwaga 1 - Wymiar 1 mm (od góry) nie jest wartością krytyczną i może wynosić od 0 mm do np 2 mm

Uwaga 2 - Może w ogóle nie istnieć lub być mniejszy niż 1 mm.

Pytanie co ja sobie ubzdurałem może paść, więc od razu odpowiadam.
Zmodowałem sobie takiego zooma http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42081 wkładając xp-g i ster 1,4 od EdiM
Z efektu jestem zadowolony ale chciałbym być jeszcze bardziej zadowolony:-)

Info ile mnie to będzie kosztować proszę na PW.

ps. Jak by znalazł się miły tokarz który miał by ochotę mi pomóc a na podorędziu znalazł by jeszcze kawałeczek rurki o długości
ok 65 mm średnicy wewnętrznej 19 mm i zewnętrznej 23 mm.

Obrazek
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Witaj,
nie wiem czy jest to dobry pomysł.
Będziesz miał problemy:
- ze skutecznym odbijaniem światła - powłoka odblaskowa nanoszona jest próżniowo i trzeba mieć do tego specjalistyczne urządzenia, a nawet wypolerowana naturalna powierzchnia będzie się utleniać, matowieć i blaknąć
- ze skupieniem - reflektory mają kształt paraboliczny, więc wytorzenie stożka mocno rozproszy promień

Zastanów się, czy nie lepiej i taniej będzie jednak dopasować jakiś gotowy "fabrycznie" zrobiony reflektor lub kolimator z DX lub KAI.
Flagiusz
Awatar użytkownika
Sid Gotama

df pisze:Witaj,
nie wiem czy jest to dobry pomysł.
Będziesz miał problemy:
- ze skutecznym odbijaniem światła...
To ustrojstwo ma pełnić rolę dodatkowego chłodzenia diody.

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... bd6800.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 3f1471.jpg

A że wygląda jak reflektor to tak też to nazwałem.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

masz midiego ew. uderz do Mar3, ale jego to już musisz szukać na torch.pl - tu nie bywa ostatnio
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Dodanie tego elementu praktycznie nic nie zmieni w oddawaniu ciepła przez moduł diody, zwiększona zostanie bezwładność cieplna, ale nic poza tym, gdyż to miejsca styku modułu z obudową są odpowiedzialne za ten proces, a to się raczej nie zmieni.
Choć to rozwiązanie fabryczne i tak jest kiepskie, więc może trochę się polepszy.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

>Pyra
>
>...zwiększona zostanie bezwładność cieplna...

Dokładnie o to mi chodzi, niestety nie wiedziałem jak to nazwać.

Ile by to dało, nie wiem. Być może gra nie warta świeczki ale...

Z drugiej strony "piguły" przymocowałem krążek o grubości ok 6mm (tyle było miejsca) też dla zwiększenia bezwładności. Wychodzę z założenia 'ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka'. Poza tulejką pomiędzy 18650 a obudową (oryginalnie było tam 3xAAA) wiele więcej się zrobić nie da.

Co do fabrycznego rozwiązania, nie wiem czy są zoomy z dobrym fabrycznym rozwiązaniem spełniające moje warunki "regulacja skupienia pierścieniem"
cbanan

Post autor: cbanan »

Sid Gotama pisze:dla zwiększenia bezwładności

Kolego, powinno Ci raczej chodzić o ZMNIEJSZENIE bezwładności cieplej - czyli jak najszybszym odprowadzeniu ciepła z diody(modułu).
Awatar użytkownika
Sid Gotama

>cbanan
>
>Kolego, powinno Ci raczej chodzić o ZMNIEJSZENIE bezwładności cieplej - czyli jak najszybszym odprowadzeniu ciepła z diody(modułu).

Czyli co? Mała piguła z dużą dziurą?

Oczywiście że chodzi o jak najszybsze odprowadzenie ciepła ale spójrz jak jest zbudowana ta latarka. Piguła nie jest połączona z latarką całym swoim obwodem. Po zastosowaniu krążka i "reflektora" ciepło będzie dłużej w nich magazynowane (jeżeli dobrze rozumiem tą bezwładność) ale też samo nagrzanie następuje później.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Pojemność cieplna- ile ciepła "mieści się" w tej latarce. Ile energii potrzeba do podgrzana wszystkiego o 1 stopień celsjusza, czy kelvina. Bezwaładność, to to samo. A współczynnik przewodzenia, to prędkość, z jaką ciepło przepływa przez materiał. Miedź jest lepsza od styropianu, wiadomo.
Ostatnio zmieniony środa 22 gru 2010, 13:39 przez wikrap1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Ok. Jak zwał tak zwał, nie jest to dla mnie istotne. Habilitował się z tego nie będę.

Chciałem dorobić "reflektor" ponieważ uważałem że poprawi to nieco funkcjonalność latarki.
Niestety jak widać myliłem się.
Temat uważam za wyczerpany.
ODPOWIEDZ