Projekt Oświetlenie Rowerowe V1.0
kupapolska, faktycznie chcesz nim zasilić 4x XP-G z 12V?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
-
kubapolska, to samo dotyczy wskazanego przez Ciebie drivera od Edima. Tak jak napisał greg, każdy driver tego typu (step-down) musi dostać napięcie wyższe od sumy napięć wszystkich diod połączonych szeregowo do tego drivera. Czyli przy czterech diodach musisz mieć więcej niż 12V, ponieważ każda dioda świeci przy napięciu powiedzmy 3,2V x 4 = 12,8V. Do tego dochodzą jeszcze straty na driverze. Przy 12 V to maks 3 diody uciągnie takie napięcie. Jeżeli chcesz koniecznie 4 diody, to proponuję zastosować dwa drivery, do których podłączysz po 2 diody, a drivery podłączyć równolegle do akumulatora,żeby każdy dostał 12V.greg pisze:Acha, drobne "ale". Tym sterownikiem nie da się zasilić 4x XP-G z żelówki 12V. To znaczy, da się, ale bardzo krótko, dopóki napięcie zasilające nie spadnie poniżej 4xVf LED + 0,45V.
Ostatnio zmieniony czwartek 11 lis 2010, 17:14 przez armako, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie będzie to złe rozwiązanie tego "problemu" A nawet dodam że autor wątku wyjdzie na tym najlepiej jak może. Chociaż jeszcze uważa zapewne inaczej..
Chyba każdy przechodził przez ten dylemat czy jest sens przesiadania się z czegoś sprawdzonego co już się ma ( baterie R6, akumulator żelowy).
Ale nie ma chyba osoby która po przesiadce na ogniwa Li-ion żałowała tego kroku
Za ogniwami przemawiają 2-wie bynajmniej dla mnie ważne rzeczy. Waga i wymiary. Dla mnie to wystarczyło
Chyba każdy przechodził przez ten dylemat czy jest sens przesiadania się z czegoś sprawdzonego co już się ma ( baterie R6, akumulator żelowy).
Ale nie ma chyba osoby która po przesiadce na ogniwa Li-ion żałowała tego kroku
Za ogniwami przemawiają 2-wie bynajmniej dla mnie ważne rzeczy. Waga i wymiary. Dla mnie to wystarczyło
-
wiecie narazie będe jechał na aku jak troche kasy uzbieram to kupie to co mówicie ten pakiet LI-ON
[ Dodano: 25 Październik 2010, 15:26 ]
a jaka soczewke polecili byście zeby mi dobrze oświetlała to co mam zaraz przed rowerem i dobrze boki
[ Dodano: 27 Październik 2010, 22:47 ]
no to koledzy będzie latarka niedługo na Youtube:D pokazana jak działa w ciemności
[ Dodano: 4 Listopad 2010, 08:17 ]
siemq
wczoraj właśnie zrobiłem obudowy do mojego oświetlenia i one wyglądają tak maja długość 60mm
[ Dodano: 4 Listopad 2010, 08:21 ]
aktualnie czekam na wałki tylko nie wiem jakiej szerokości by były najbardziej optymalne ja chciałbym zrobić fi 22-20 wykonanie kosztuje 16zł szt albo fi 22-10
chłopaki pomóżcie
[ Dodano: 25 Październik 2010, 15:26 ]
a jaka soczewke polecili byście zeby mi dobrze oświetlała to co mam zaraz przed rowerem i dobrze boki
[ Dodano: 27 Październik 2010, 22:47 ]
no to koledzy będzie latarka niedługo na Youtube:D pokazana jak działa w ciemności
[ Dodano: 4 Listopad 2010, 08:17 ]
siemq
wczoraj właśnie zrobiłem obudowy do mojego oświetlenia i one wyglądają tak maja długość 60mm
[ Dodano: 4 Listopad 2010, 08:21 ]
aktualnie czekam na wałki tylko nie wiem jakiej szerokości by były najbardziej optymalne ja chciałbym zrobić fi 22-20 wykonanie kosztuje 16zł szt albo fi 22-10
chłopaki pomóżcie
-
-
Wałki ? Masz na myśli pigułę na której będą osadzone ledy ? To tylko i wyłącznie na wcisk z użyciem pasty termoprzewodzącej. No chyba że chcesz mieć na stałe to klej termoprzeowdzący. Bo nie wiem jak chcesz pigułę umocować wewnątrz tych rurek. Chodzi o to by piguła na której osadzony zostanie led oddawał jak najwięcej ciepła bezpośrednio na obudowę lampki by mogła podczas jazdy szybciej się schładzać.
Im szybciej obudowa lampki będzie się nagrzewała i będzie większa powiechnia styku piguły z obudową tym lepiej.
Im szybciej obudowa lampki będzie się nagrzewała i będzie większa powiechnia styku piguły z obudową tym lepiej.
-
kolego żel do tipsów ma tylko uszczelnić a CZARNE HOLDERY do diod będą na wcisk zamocowane a piguły to czekam na maila od firmy co zajmuje sie takimi rzeczamikrzycho123 pisze:Bo żel do tipsów może nie trzymać dobrze do metalu
[ Dodano: 11 Listopad 2010, 23:05 ]
a co do piguły to ona będzie na wcisk na pastę termo przewodząca bo mam taką od procka dość droga byłą z 30zł chyba obudowa będzie rozgrzana maksymalnie a piguły schłodzone w zamrażalniku zęby po ostygnięciu wszystko było najlepiej osadzone i pasowanie będzie ciasne.bandit pisze:Wałki ? Masz na myśli pigułę na której będą osadzone Ledy ? To tylko i wyłącznie na wcisk z użyciem pasty termo przewodzącej. No chyba że chcesz mieć na stałe to klej termo przewodzący. Bo nie wiem jak chcesz pigułę umocować wewnątrz tych rurek. Chodzi o to by piguła na której osadzony zostanie Led oddawał jak najwięcej ciepła bezpośrednio na obudowę lampki by mogła podczas jazdy szybciej się schładzać.
Im szybciej obudowa lampki będzie się nagrzewała i będzie większa powierzchnia styku piguły z obudową tym lepiej.
Ostatnio zmieniony piątek 12 lis 2010, 19:47 przez kubapolska, łącznie zmieniany 1 raz.