Realne zyski na oświetleniu ledowym - pytania.
Realne zyski na oświetleniu ledowym - pytania.
Witam.
Zabieram się za oświetlenie ledowe, bynajmniej mam taki zamiar, jednak chcę was o coś zapytać. Mianowicie, czy oświetlenie ledowe rzeczywiście jest tak oszczędne, porównując do świetlówek ekergo oszczędnych ?
Obecnie mierzyłem pobór mocy przez świetlówkę energooszczędną, i wygląda to tak. Według opakowania miała pobierać 8W i oddawać 40 W światła. Pobiera 6W i oddaje ok 50 W (jest widocznie jaśniejsza od 40 W, ale nie tak jasna jak 60 W. Żarówka oświetla pokój, jednak bardziej nastrojowo, tak aby oglądanie TV nie było męczące. Czy żarówka diodowa, będzie w stanie dawać tyle samo światła, przy mniejszym poborze ?
No i sprawa 2 - szukam żarówki, szerokokątnej, która by dawała ciepłe światło o mocy odpowiadającej żarówce 20 - 30 W. Czy coś możecie polecić ?
Zabieram się za oświetlenie ledowe, bynajmniej mam taki zamiar, jednak chcę was o coś zapytać. Mianowicie, czy oświetlenie ledowe rzeczywiście jest tak oszczędne, porównując do świetlówek ekergo oszczędnych ?
Obecnie mierzyłem pobór mocy przez świetlówkę energooszczędną, i wygląda to tak. Według opakowania miała pobierać 8W i oddawać 40 W światła. Pobiera 6W i oddaje ok 50 W (jest widocznie jaśniejsza od 40 W, ale nie tak jasna jak 60 W. Żarówka oświetla pokój, jednak bardziej nastrojowo, tak aby oglądanie TV nie było męczące. Czy żarówka diodowa, będzie w stanie dawać tyle samo światła, przy mniejszym poborze ?
No i sprawa 2 - szukam żarówki, szerokokątnej, która by dawała ciepłe światło o mocy odpowiadającej żarówce 20 - 30 W. Czy coś możecie polecić ?
Moze pomoge. Tak sie przedstawia wydajnosc:
Halogen: 14-28 lm/W
Swietlowka: 50 lm/W
Led (power): 80-120 lm/W
Te wartosci moga sie troche roznic. Jak ktos zna dokladne to prosze mnie poprawic.
Teraz sobie przelicz ile zaoszczedzisz na pradzie. Ale pamietaj o jednym. Koszt zakupu. Ledy sa najdrozsze i taka lapma moze sie nigdy nie zwrocic.
Generalnie zastosowanie jest nastepujace:
Halogen: czasowe oswietlenie miejsc przy dosc czestym wlaczaniu/wylaczaniu (pokoj)
Swietlowka: czasowe oswietlenie miejsc ale przy rzadkim wlaczaniu/wylaczaniu (lazienka)
Led (power): dlugotrwale oswietlenie badz podswietlenie
Te wartosci moga sie troche roznic. Jak ktos zna dokladne to prosze mnie poprawic.
Teraz sobie przelicz ile zaoszczedzisz na pradzie. Ale pamietaj o jednym. Koszt zakupu. Ledy sa najdrozsze i taka lapma moze sie nigdy nie zwrocic.
Halogen: czasowe oswietlenie miejsc przy dosc czestym wlaczaniu/wylaczaniu (pokoj)
Swietlowka: czasowe oswietlenie miejsc ale przy rzadkim wlaczaniu/wylaczaniu (lazienka)
Przepraszam za brak polskich znakow. Sila wyzsza.
Z skutecznością LED'ów nie jest tak do końca, bo jest to skuteczność SAMEJ DIODY, bez zasilania, a jak wiadomo zasilacz też coś z sieci dla siebie "bierze". Dobre lampy LED mają skuteczność 50-70lm/W(i tu dużo zależy od temperatury barwowej, im cieplejsza tym mniejsza skuteczność)cmsydney pisze:Moze pomoge. Tak sie przedstawia wydajnosc:
Co do pytania o odpowiednik LED żarówki 20-25W, to nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem, powinna mieć ok. 3W - 4W.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
Dzięki za info.
Jako że dołączyła się do mnie jedna osoba chętna do zakupu, mam do was pytanie, prośbę itp. Jakie byście wybrali żarówki diodowe do:
-pokoju, odpowiednik ok 30 W, szerokokąta, barwa ciepła, w sumie to chyba wybór będzie najłatwiejszy, ale pytam o wasze zdanie
-żarówka szerokokątna, do kuchni, odpowiednik ok 70W, ważne aby naprawdę była szerokokątna i mocna, bo top jedyna lampa w kuchni
Jakieś sugestie może ?
PS-Zakupy na allegro, tam tego są setki i nie wiem w co się "pakować"
Jako że dołączyła się do mnie jedna osoba chętna do zakupu, mam do was pytanie, prośbę itp. Jakie byście wybrali żarówki diodowe do:
-pokoju, odpowiednik ok 30 W, szerokokąta, barwa ciepła, w sumie to chyba wybór będzie najłatwiejszy, ale pytam o wasze zdanie
-żarówka szerokokątna, do kuchni, odpowiednik ok 70W, ważne aby naprawdę była szerokokątna i mocna, bo top jedyna lampa w kuchni
Jakieś sugestie może ?
PS-Zakupy na allegro, tam tego są setki i nie wiem w co się "pakować"
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 wrz 2010, 17:12 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Uwzględnij jeszcze żywotność poszczególnych typów oświetlenia, bo diody LED pod tym względem biją wszystkie inne rodzaje oświetlenia. Przy prawidłowo zaprojektowanej lampie mogą wytrzymać nawet 30000-50000h. A z barwą to ja wolę białe neutralne. Ciepłe kojarzą mi się z przestarzałymi żarówkami i do tego dają trochę mniej światła.
A jeżeli chodzi o żarówki dające więcej światła to zerknij na www.rgblighting.pl www.led-lighting.pl i http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4286
A jeżeli chodzi o żarówki dające więcej światła to zerknij na www.rgblighting.pl www.led-lighting.pl i http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4286
A czy to nie zalezy przypadkiem od ilosci lamp podlaczanych do zasilacza? Z tego co sie orientuje to sprawnosc zasilaczy dochodzi nawet do 90%. Przy 80% i tak otrzymamy 80-100lm/W. Kiepska sprawnosc zauwazylem przy lampach ale z wbudowanym driverem czyli sterujacym jedna lampe.Bartolo pisze: Z skutecznością LED'ów nie jest tak do końca, bo jest to skuteczność SAMEJ DIODY, bez zasilania, a jak wiadomo zasilacz też coś z sieci dla siebie "bierze".
Dobre lampy LED mają skuteczność 50-70lm/W(i tu dużo zależy od temperatury barwowej, im cieplejsza tym mniejsza skuteczność)
A co do oplacalnosci. Wezmy dwie zarowki:
Halogen 20W GU10 230V- 2,5pln
LED 3W 230V - 50pln (taka cene znalazlem)
Cena 1kWh - 0,6pln (moge sie mylic)
Zakladamy, ze zarowke palimy srednio 4h/dziennie.
Zywotnosc halogenu 1000h a led 50000h.
Roznica w cenie zakupu: 47,5pln.
Roznica w dziennym zapotrzebowaniu na energie: 16W*4h = 64Wh (dodalem do leda 1W na zasilacz)
Po 250 dniach nalezy kupic nowego halogena. W tym czasie zaplacimy o 250*0,064kWh*0,6pln = 9,6pln na energie do leda. Czyli doliczajac koszt zarowki halogenowej w przeciagu 250dni jestesmy do przodu o 12,1pln.
Czyli koszt zakupu zarowki led zwroci mam sie po 47,5/12,1 = 4,5 *250 dni co daje ok. 3 lat.
Czy to obliczenie jest sensowne?
Mozliwe, ze jesli ktos zamienia halogeny na ledy to musi wsadzic zarowke o kiepskiej sprawnosci drivera co zwiekszy pobor dwukrotnie.
Ostatnio zmieniony wtorek 07 wrz 2010, 09:15 przez cmsydney, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie do końca zależy to od obciążenia(sprawdzałem to dodając LED w szereg i sprawdzając na mierniku mocy- pomogło niewiele) , bardziej od jakości samego zasilacza i od napięcia zasilania, bo zasilacze AC/DC na 230V te tanie na pewno nie mają sprawności 80%, zasilacze na 12V AC/DC są już sprawniejsze, ale tu znów nie bierze się pod uwagę strat związanych z transformatorem zewnętrznym (który też coś musi "brać dla siebie").cmsydney pisze:A czy to nie zalezy przypadkiem od ilosci lamp podlaczanych do zasilacza? Z tego co sie orientuje to sprawnosc zasilaczy dochodzi nawet do 90%. Przy 80% i tak otrzymamy 80-100lm/W. Kiepska sprawnosc zauwazylem przy lampach ale z wbudowanym driverem czyli sterujacym jedna lampe.
skaktus, co do odpowiednika 70W żarówki - Osram wypuścił w tym miesiącu "prawdziwy" odpowiednik 60W żarówki i zgadnij ile kosztuje? -odp. 49,9 Euro - kupujesz?
Co do przeliczania watów na lumeny: żarówki mają sprawność w przedziale 9-16lm/W, ale 16lm/W to mają żarówki dużej mocy (dobre setki i więcej). Dla żarówki 30W możesz więc spokojnie przyjąć że ma ok. 10lm/W i tak będzie to ok. 300lm ( z tego co pamiętam jest żarówka 25W a potem 40W, 30W nie przypominam sobie, ale to nie oznacza że ich nie ma, lub nie może być) Co to przeliczania w drugą stronę to cmsydney, ma rację
Czytam i czytam o czym piszecie i postanowiłem się włączyć i pokazać podejście do tematu troszkę z "innej" strony. Nie wiem czy ma sens liczyć opłacalność zamiany tradycyjnego oświetlenia na LEDowe. LEDy są wciąż drogie/bardzo drogie jeśli chcemy osiągnąć efekt porównywalny do konwencjonalnego.
Nie chce się zagłębiać z liczby, jaka wydajność z 1W. W swojej kuchni zmieniłem oświetlenie podszafkowe składające się z 3 halogenów 20W na taśmę o mocy 4.8W/1m. Łącznie zużyłem 3m - czyli obecnie potrzebuję ~15W - zaokrąlę w górę żeby nie bawić sie w koszty strat na zasilaniu (choć na pewno tak wysokie nie są).
Bilans:
60W kontra 20W
Zysk (poza oczywistym zużyciem energii):
- nie grzeją się tak jak halogeny
- łatwiej je schować, są bardziej dyskretne
- myślę że trwałość mogę być spokojny (a więc dodatkowo oszczędzam na halogenach)
Oczywiście taśma to nie panaceum na wszystko. Biorąc pod uwagę to iż każdy z nas ma inną wizję oświetlenia mieszkania to koszty zaczynają rosnąć a opłacalność spadać. Jest to nowoczesne przyszłościowe źródło oświetlenia i pozbawione wad oświetlenia żarowego, halogenowego, jarzeniowego.
Nie chce się zagłębiać z liczby, jaka wydajność z 1W. W swojej kuchni zmieniłem oświetlenie podszafkowe składające się z 3 halogenów 20W na taśmę o mocy 4.8W/1m. Łącznie zużyłem 3m - czyli obecnie potrzebuję ~15W - zaokrąlę w górę żeby nie bawić sie w koszty strat na zasilaniu (choć na pewno tak wysokie nie są).
Bilans:
60W kontra 20W
Zysk (poza oczywistym zużyciem energii):
- nie grzeją się tak jak halogeny
- łatwiej je schować, są bardziej dyskretne
- myślę że trwałość mogę być spokojny (a więc dodatkowo oszczędzam na halogenach)
Oczywiście taśma to nie panaceum na wszystko. Biorąc pod uwagę to iż każdy z nas ma inną wizję oświetlenia mieszkania to koszty zaczynają rosnąć a opłacalność spadać. Jest to nowoczesne przyszłościowe źródło oświetlenia i pozbawione wad oświetlenia żarowego, halogenowego, jarzeniowego.
Teraz sie zastanawiam czy nie lepiej wybrac oprawki halogenowe MR16 i do nich kupic zarowki. Z tego co wyczytalem sprawnosc na 12V jest wieksza. Do tego w przypadku checi zamontowania halogenow to na 12V sa ponoc lepsze.Bartolo pisze: Nie do końca zależy to od obciążenia(sprawdzałem to dodając LED w szereg i sprawdzając na mierniku mocy- pomogło niewiele) , bardziej od jakości samego zasilacza i od napięcia zasilania, bo zasilacze AC/DC na 230V te tanie na pewno nie mają sprawności 80%, zasilacze na 12V AC/DC są już sprawniejsze, ale tu znów nie bierze się pod uwagę strat związanych z transformatorem zewnętrznym (który też coś musi "brać dla siebie").
A jesli chodzi o transformator to maja sprawnosc 80% przy malej mocy i ona rosnie wraz ze wzrostem mocy. Przy 100W maja one juz 95% sprawnosci.
Dlatego lepiej podlaczac wiele zarowek do jednego zasilacza.
Tylko te tasmy to sa chyba na zwyklych ledach smd niskiej mocy? To niestety sprawnosc ich bardzo kiepska i z tych 15W niewiele idzie na swiatlo. Prawdopodobnie masz zailanie na 12V, w szeregu masz 3 diody co daje ~9V na diody. Czyli masz 75% mocy na diody ale te smd maja kiepska wydajnosc lm/W.kisi pisze:W swojej kuchni zmieniłem oświetlenie podszafkowe składające się z 3 halogenów 20W na taśmę o mocy 4.8W/1m. Łącznie zużyłem 3m - czyli obecnie potrzebuję ~15W - zaokrąlę w górę żeby nie bawić sie w koszty strat na zasilaniu (choć na pewno tak wysokie nie są).
Czyli jednak będę przyjmował że 20 W to ok 200 lumenów, bo inaczej się nie da, na oko nikt żarówki mi nie wypożyczy, tym bardziej że u mnie w mieście są okropnie drogie a na www znacznie tańsze.
Ogólnie od wczoraj grzebię na www w tej sprawie, i widzę, że niestety, ale porządne oświetlenie diodowe to kupa pieniędzy, która będzie się zwracać latami, niektóre tak długo że to się kompletnie nie opłaca. Ba, nawet niektóre świetlówki są lepsze, bo wydajniejsze i równomiernie świecą.
Ogólnie od wczoraj grzebię na www w tej sprawie, i widzę, że niestety, ale porządne oświetlenie diodowe to kupa pieniędzy, która będzie się zwracać latami, niektóre tak długo że to się kompletnie nie opłaca. Ba, nawet niektóre świetlówki są lepsze, bo wydajniejsze i równomiernie świecą.
skaktus, na opakowaniu każdej (a przynajmniej markowej) żarówki jest podany jej strumień świetlny. Czasami drobnym drukiem, ale jest.
Przykładowo:
firma Osram, model Classic B, gwint E14, moc 40W, strumień 400lm;
firma Tungsram, model mini 75, gwint E27, moc 75W, strumień 940lm.
Swoją drogą, dlaczego te firmy mają takie dziwne nazwy....
Przykładowo:
firma Osram, model Classic B, gwint E14, moc 40W, strumień 400lm;
firma Tungsram, model mini 75, gwint E27, moc 75W, strumień 940lm.
Swoją drogą, dlaczego te firmy mają takie dziwne nazwy....
Na to pytanie tylko wikipedia Ci odpowie, ale z tego co wiem to Osram jest skrótem, bądź połączeniem 2 słów, tungsram pochodzi trochę od nazwy wolframu, ale połączeniem też jest.swietlik pisze:Swoją drogą, dlaczego te firmy mają takie dziwne nazwy....
Sorki nie przekonujesz mnie, dodaj że trafo to nie jest zasilacz, to wtedy mnie może przekonasz. Trafem obniżasz napięcie z 230V do 12V czy 24V, sprawność fajnie 95 przy 100% obciążenia, ale przy 100% to trafo długo może nie popracować + przy LED musisz doliczyć przetworniczkę w samej lampie, więc z ziarnka do ziarnka i uzbiera się miarka.cmsydney pisze:Teraz sie zastanawiam czy nie lepiej wybrac oprawki halogenowe MR16 i do nich kupic zarowki. Z tego co wyczytalem sprawnosc na 12V jest wieksza. Do tego w przypadku checi zamontowania halogenow to na 12V sa ponoc lepsze.
A jesli chodzi o transformator to maja sprawnosc 80% przy malej mocy i ona rosnie wraz ze wzrostem mocy. Przy 100W maja one juz 95% sprawnosci.
Dlatego lepiej podlaczac wiele zarowek do jednego zasilacza.
Jak zainstalujesz halogeny to musisz się liczyć z tym że będzie to się bardzo grzało+ dodatkowo co jakiś czas wymiany na nowe halogeny(nie wiem co 2 miesiące). A sprawność od samej diody LED i tak jest wyższa (i przy 12v, jak i tym bardziej przy 230V)
Co do czasu życia to wiesz... z tym bywa różnie i też zależy bardziej od zasilacza niż od samej diody, dioda jak jej nie przegrzewasz to tyle wytrzyma spokojnie, ale zasilacz już niekoniecznie.
Co do pasków to zależy bo tu mówić o lumenach jest ciężko, bardziej luksy dawałyby porównanie, ale znów z czym?? świetlówką liniową? Co do samej budowy pasków to można bardzo różnie trafić, bo z jednej diody SMD można mieć i 4lm jak i 30lm, są diody SMD z 1 chipem i z 3 się zdarzają.