Kamera cyfrowa jako lumenomierz
-
Kamera cyfrowa jako lumenomierz
Tak się zastanawiam. Czy istnieje jakiś program. Za którego pomocą można by mierzyć lumeny. Np. świecimy na białą powierzchnię, ustawiamy kamerę na statywie w określonej odległości.... itd.
- Calineczka
- Kontakt:
Calineczka, to teraz kliknij w ten link, wpisz swoje dane i zobacz, co się stanie
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
- Calineczka
- Kontakt:
-
Miałem pewien dodatek do Virtualdub. Który potrafił z kamery zrobić termowizjer. Jednak trzeba było założyć na szkło filtr IR. Wygrzebałem go z jakiejś niemieckiej stronki. Do tego podawał temperaturę barwową obiektu. Niestety padła mi płytka i teraz nie mogę go znaleźć. Jak pamiętam wystarczyło skopiować tą wtyczkę to katalogu. I zapodać Capture AVI. Czy to pokazywało prawdziwy obraz? Nie mam pojęcia. Ale był bardzo podobny do tych z prawdziwych kamer. Obraz przechodził przez jakiś algorytm. Więc wcale mnie nie zdziwi taki luksomierz.Calineczka pisze:skaktus, no wypadało by przeczytać, PRZEMYSŁAW a nie Paweł
greg, sprawdziłem, żyję i czekam na ciąg dalszy/właściwy poradnik
- Hans Trans
Mhm, taaaaak... I w magiczny sposób uczulał matrycę CCD na średnią podczerwień? Proszę, poszukaj tego programu, zrobimy interes życiacateye330h pisze:Miałem pewien dodatek do Virtualdub. Który potrafił z kamery zrobić termowizjer. Jednak trzeba było założyć na szkło filtr IR. Wygrzebałem go z jakiejś niemieckiej stronki. Do tego podawał temperaturę barwową obiektu. Niestety padła mi płytka i teraz nie mogę go znaleźć. Jak pamiętam wystarczyło skopiować tą wtyczkę to katalogu. I zapodać Capture AVI. Czy to pokazywało prawdziwy obraz? Nie mam pojęcia. Ale był bardzo podobny do tych z prawdziwych kamer. Obraz przechodził przez jakiś algorytm. Więc wcale mnie nie zdziwi taki luksomierz.Calineczka pisze:skaktus, no wypadało by przeczytać, PRZEMYSŁAW a nie Paweł
greg, sprawdziłem, żyję i czekam na ciąg dalszy/właściwy poradnik
Wybacz sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać. Matryce CCD nie są, niestety, czułe na promieniowanie podczerwone w zakresie termicznym. Ich czułość spada do zera w okolicach 1000nm, czyli tam, gdzie dopiero zaczyna się zakres termiczny. Ajm sory, ten plugin co najwyżej zmieniał paletę kolorów obrazu tak, aby przypominała obraz z kamer termowizyjnych.
Mnie luksomierz zbudowany w oparciu o aparat/kamerę też nie zdziwi. Fotometr obrazujący się to nazywa, w sprzedaży od wielu lat. Ale obawiam się, że dla uzyskania sensownych wyników domowym sposobem i tak trzeba będzie go skalibrować w oparciu o normalny luksomierz lub wzorcowe źródło światła. Całość nada się zapewne do zgrubnych pomiarów natężenia oświetlenia (chociaż de facto będziemy mierzyć luminancję powierzchni i dopiero jakiś program będzie to musiał przeliczyć!), ale do pomiaru strumienia z latary to jeszcze daleka droga... Pan Przemysław na szczęście jest fachowcem z prawdziwego zdarzenia, więc spodziewam się interesującej, popularno-naukowej przygody w tym temacie.
-
Hans Trans na pewno masz rację. Też nie wierzę w prawdziwy obraz z takiego wynalazku. Bo i jak? Było to sporo czasu temu. Szukałem już wiele razy. Ale bez skutku. Wtedy miałem podłączony magiczny aparat Media-Tech 406. Filtr przykładałem bezpośrednio do obiektywu. Z chęcią teraz bym to zobaczył w rozdzielczości HD. Pewnie jakaś bujda na resorach była ale efekt ciekawy.
Aby zrobić luksomierz, musiałbyś mieć filtr odpowiadający czułości widzenia ludzkiego oka (maksimum 555nm). Chyba taniej wyjdzie kupić luksomierz, bo super drogie nie są.
Poza tym jak nie chciałbyś korzystać z takiego filtru musiałbyś zadać jakąś krzywą odpowiadającą czułości. Poza tym jest jeszcze problem, że kamera ma piksele RGB zrobione na filtrach i nie koniecznie oddaje dobrze natężenie światła. Poza tym jest sprawa przeskalowania jednostek względnych kamery na lukse.
Wniosek:
Kup luksomierz.
Poza tym jak nie chciałbyś korzystać z takiego filtru musiałbyś zadać jakąś krzywą odpowiadającą czułości. Poza tym jest jeszcze problem, że kamera ma piksele RGB zrobione na filtrach i nie koniecznie oddaje dobrze natężenie światła. Poza tym jest sprawa przeskalowania jednostek względnych kamery na lukse.
Wniosek:
Kup luksomierz.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
-
Witam!
Miałem podobny tematycznie problem, ale w zakresie tzw twardego UV - chodziło o suszenie farby utwardzanej promieniowaniem UV. Zakładaliśmy lampy o dosyć sporym rozkładzie mocy (120 do 240 W na cm długości lampy) Sama żaróweczka nie jest tania, a i moc pobierana - zakładając, że lampka ma ok. 75 cm czyli pobór 9kW lub 18kW, a w maszynie kilkanaście sztuk. Wnikały stąd czasami walki czy już wymieniać lampę. Trwałość zależnie od producenta od 500 do 3000 h. Jak to w wypadku głupich pytań należy mieć jakąś tam odpowiedź. Kupiłem fotodiodę o czułości poniżej 430nm, dołożyłem wzmacniacz operacyjny i tłumik na wyjściu wysterowany tak, aby w przypadku pomiaru nowej lampy napięcie wyjściowe pomiaru wynosiło 100%.
Dalej na zasadzie tylko i wyłącznie porównań spadku mocy podejmowana była decyzja kupić czy nie kupić nową lampkę. dodam cena nie aż tak straszna ok 250 - 350 EUR.
I to był mój tzw miernik światłości - jak to mówią świeć Panie - to apropo żartu na temat.
Nie pytacie o rodzaj zastosowanego filtru do diody - nie było go - z założenia pomiar miał udowodnić, że białe jest białe , a trwałość diody czy to 10min. czy xx lat to już nie miało znaczenia . Dioda tania coś około 70PLN.
Pozdrawiam: Paweł
Miałem podobny tematycznie problem, ale w zakresie tzw twardego UV - chodziło o suszenie farby utwardzanej promieniowaniem UV. Zakładaliśmy lampy o dosyć sporym rozkładzie mocy (120 do 240 W na cm długości lampy) Sama żaróweczka nie jest tania, a i moc pobierana - zakładając, że lampka ma ok. 75 cm czyli pobór 9kW lub 18kW, a w maszynie kilkanaście sztuk. Wnikały stąd czasami walki czy już wymieniać lampę. Trwałość zależnie od producenta od 500 do 3000 h. Jak to w wypadku głupich pytań należy mieć jakąś tam odpowiedź. Kupiłem fotodiodę o czułości poniżej 430nm, dołożyłem wzmacniacz operacyjny i tłumik na wyjściu wysterowany tak, aby w przypadku pomiaru nowej lampy napięcie wyjściowe pomiaru wynosiło 100%.
Dalej na zasadzie tylko i wyłącznie porównań spadku mocy podejmowana była decyzja kupić czy nie kupić nową lampkę. dodam cena nie aż tak straszna ok 250 - 350 EUR.
I to był mój tzw miernik światłości - jak to mówią świeć Panie - to apropo żartu na temat.
Nie pytacie o rodzaj zastosowanego filtru do diody - nie było go - z założenia pomiar miał udowodnić, że białe jest białe , a trwałość diody czy to 10min. czy xx lat to już nie miało znaczenia . Dioda tania coś około 70PLN.
Pozdrawiam: Paweł