Miniszlifierka

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
clorox

Miniszlifierka

Post autor: clorox »

Od dziś w Lidlu za 69.99. Warto za tą cenę, czy nie zawracać sobie głowy z dołożyć do czegoś lepszego?

Obrazek
clorox
Awatar użytkownika
Hans Trans

Post autor: Hans Trans »

Podstawową wadą miniszlifierek firmy "NoName" jest bicie wrzeciona. Nie jest to regułą, ale niestety dość często się zdarza. A bijące wrzeciono nie pozwala na wykonywanie precyzyjnych operacji, do których to urządzenie przecież ma służyć... Jak masz możliwość, podłącz i sprawdź.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

oraz generalnie moc urządzenia i ogólna jakość wykonania.
Miałem klona dremela- padł dość szybko, ale i 3 dremele też padły , włącznie z najmocniejszym Dremelem 4000 - u Boscha nie ma problemów z gwarancją (jest i przesyłka na ich koszt...)
Pomysl do czego to chcesz używać- do drobiazgów i sporadycznego używania, pewnie wytrzyma, do czegos większego raczej wątpię.
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

Nic wielkiego nie planuję. Obecnie mój warsztat składa się raczej z bardzo prowizorycznych narzędzi i radzę sobie głównie ręcznie. Taka miniszlifiereczka zaoszczędziłaby mi trochę czasu i skaleczeń na dłoniach. W sumie Lidl daje 3 lata gwarancji - za tą cenę zaryzykuję tym bardziej, że na forach modelarskich piszą, że w sumie nie jest źle chyba, że się trafi felerny egzemplarz.
clorox
upek

Post autor: upek »

Obawiałbym sie nikłej mocy tego sprzętu. Mam Dremela 300 i czasami przydałoby sie więcej "powera". Podejrzewam, że wystarczy tylko do drobnych prac tj. szlifowanie, polerowanie, rzeźbienie w drewnie.
aruba

Post autor: aruba »

Polecam bardziej markowe: SKILL czy popularny DREMEL, cena od ok. 150 zł - sprawdź na aledrogo.
Pozdrwawiam ARUBA.
hEx

Post autor: hEx »

A ja do tej listy dodam jeszcze Proxxona - nie ma bicia, jak coś się zepsuje to bez problemu można kupić każdą część zamienną.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Ta miniszlifierka zdaje się jest na 12V więc mocy będzie miała malutko. Zakup coś takiego tyle że zasilaną z sieci, tam będzie ponad 100W i na pewno wystarczy - cena ta sama lub nawet mniej - ok 50zł. Sam taką posiadam i jakość wykonania kiepska - fakt. Dostaje okropnego bicia i wpada w drgania powyżej 20tyś obr. - ale służy mi już cały rok, co weekend regularnie ją męcze jak tylko czas mi pozwala. Szlifuję, tnę, wiercę, w drewnie, stali, aluminium, tworzywach sztucznych, laminacie - Naprawdę niezastąpione narzędzie ;) Do tej pory zajeździłem tylko jedną taką, ale chyba miała jakąś wadę... bardzo szybko się grzała. Ogólnie te miniszlifierki szybko się nagrzewają i trzeba robić przystanki
ODPOWIEDZ