Techniczne pytanie dotyczace sterownika SKU 7612

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
rrobsonm

Techniczne pytanie dotyczace sterownika SKU 7612

Post autor: rrobsonm »

Dzis wreszcie doszedł do mnie taki oto sterowniczek http://dealextreme.com/details.dx/sku.7612
- Diody powinnem podpiąć nad symblem Q1? Jest to dosc niewyraznie zaznaczone a nie chcialbym odrazu popsuć sobie wszystkiego.
I 2 pytanie, najlepiej będzie zastosowac taki zwykły wyłącznik? Przecykiwany na włacz wyłącz?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

To Ci wystarczy? :)
Załączniki
amc7135.gif
amc7135.gif (231.08 KiB) Przejrzano 956 razy
rrobsonm

Dzieki

edit
starowikowi musze dac jakis radiator? To będzie zasilane z 1 ogniwa 18650.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Ten sterownik pracuje bez radiatora.
rrobsonm

nie martwić się że będzie zamknięty w szczelnej latarce, bez przepływu powietrza?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Możesz, tylko w jakim celu? Wszystkie latarki tak mają i nikt tym się nie martwi :D
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
rrobsonm

Chciałem być pewny poprostu że tak będzie ok, to będzie moja 1 latarka ale chcialem zeby podziałała troche dłużej niż 2tyg.
Chavez

Post autor: Chavez »

Hmm... mam mały problem z tym sterownikiem. Jak łączę wszystko jak na zdjęciu w drugim poście to nie świeci. Oczywiście wpierw przylutowałem diodę, potem dostawiam baterię. Między + diody (D1 - pomarańczowa kropka na zdjęciu) a + od baterii (czerwona) nie ma połączenia na płytce. Tak ma być? Chyba że do włączenia trzeba zewrzeć coś...

BTW. U mnie sterownik wygląda trochę inaczej (ścieżki). 7. i 8. nóżki attiny są przez różne rezystory podłączone pod masę. 8. jest też bezpośrednio pod element SMD z trójkątem (po prawej na dole) - domyślam się że to dioda. A 7. przez 10k. Mogę zamieścić fotkę.

Brązowego rezystorka z 4. nóżki brak.

Da się to jakoś włączyć?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Chavez pisze:Hmm... mam mały problem z tym sterownikiem. Jak łączę wszystko jak na zdjęciu w drugim poście to nie świeci. Oczywiście wpierw przylutowałem diodę, potem dostawiam baterię. Między + diody (D1 - pomarańczowa kropka na zdjęciu) a + od baterii (czerwona) nie ma połączenia na płytce. Tak ma być? Chyba że do włączenia trzeba zewrzeć coś...

BTW. U mnie sterownik wygląda trochę inaczej (ścieżki). 7. i 8. nóżki attiny są przez różne rezystory podłączone pod masę. 8. jest też bezpośrednio pod element SMD z trójkątem (po prawej na dole) - domyślam się że to dioda. A 7. przez 10k. Mogę zamieścić fotkę.

Brązowego rezystorka z 4. nóżki brak.

Da się to jakoś włączyć?
Daj zdjęcie.
Ogólnie to czerwona kropka na zdjęciu jest plusem baterii, i ni może mieć bezpośredniego połączenia z pomarańczową. Schemat dotyczy układu pracy AMC,a nie całego driverka.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Chavez

Tak to wygląda:
Załączniki
LED driver SKU 7612
LED driver SKU 7612
driver.jpg (243.94 KiB) Przejrzano 783 razy
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Chavez pisze:Między + diody (D1 - pomarańczowa kropka na zdjęciu) a + od baterii (czerwona) nie ma połączenia na płytce.
Przy sterowaniu za pomocą AMC +LEDa jest podłączony do + baterii a -LEDa do AMCków (nóżka 'out')
Pyra pisze:czerwona kropka na zdjęciu jest plusem baterii, i ni może mieć bezpośredniego połączenia z pomarańczową.
Czerwona (a właściwie czerwone) kropki (i kreski) na zdjęciu grega to zasilanie AMC, a nie plus aku. Pomarańczowa kropka to plus leda i aku.

Czyli, jeśli kable które widzę są od leda, to jak na moje to masz dobrze polutowane, teraz minus aku przychodzi do "obrzeża" drivera (albo tam gdzie masz przylutowany chyba taki jakby trzeci przewód) a plus aku tam gdzie +leda (lub środkowe kółko po drugiej stronie płytki)
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Chavez

Przykładałem + od baterii do 'czerwonych kresek' (6. nóżna attiny). Teraz dam na + na płytce (pomarańczowa kropka).

Tak, z brzegu jest - baterii, u góry + leda i na dole (koło Q1) - leda.

A jak zapewnić to zasilanie AMCków i ATtiny (na śroku, czerwone)? Jak nie może iść bezpośrednio od baterii (połączenie z + leda) to trzeba zastosować jakiś stabilizator?

Jestem totalnym amatorem, wybaczcie posługiwanie się terminologią kolorów i kresek ;)

EDIT:
Ok, już chyba wiem jak to podłączyć... Do czerwonych nic nie lutuję bo przecież sam attiny steruje (po "czerwonym") Vdd AMCków. Włącza je i wyłącza (PWM). Czy tak?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Chavez pisze: Ok, już chyba wiem jak to podłączyć... Do czerwonych nic nie lutuję bo przecież sam attiny steruje (po "czerwonym") Vdd AMCków. Włącza je i wyłącza (PWM). Czy tak?
Tak jest. A zasilanie ATtiny idzie przez diodę (jak sam zauważyłeś ten element z trójkącikiem).
Sterownik przewidziany do zasilania napięciem jednego Li Iona lub max 6V z innego źródła.
Volt pisze: Czerwona (a właściwie czerwone) kropki (i kreski) na zdjęciu grega to zasilanie AMC, a nie plus aku. Pomarańczowa kropka to plus leda i aku.
Zgadza się, kolory mi się zamieniły :oops:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Chavez

Działa. Dziękuję za pomoc :)
voromis

Post autor: voromis »

Witam.
Po podlaczeniu drivera do sku.7612 latarka posiada tylko jeden tryb.
Podaje około 1.05A na obudowe. Dioda do latarki to niby Cree XP-E R2.
W czym tkwi problem ? To moja pierwsza taka modyfikacja moze cos zle zalutowalem.
http://img253.imageshack.us/img253/711/amc7135.gif + zalutowalem do D1 natomiast - od drugiej strony na obudowe. Latarka zaczeła swiecic gorzej niz przed modyfikacja (0.6A). Czy zrobilem bład i - od diody powinien isc do Q1 ?
ODPOWIEDZ