dioda noname
dioda noname
witam forumowiczow. kupilem diode identycznie wygladajaca jak w tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item861090648_dio ... 120st.html
lecz o parametrach takich:
3W Gwiazda;
biała (3300K);
jasność: 150 - 160 lm;
kąt świecenia 120°;
IF=700mA;
VF=3.55V; 9zl z tej aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=864143917
prosze o zidetyfikowanie tej diodki.po podlaczeniu pod 18650 pobiera 730mA, radiator od karty graficznej mocno cieply.po bokach soczewki swieci na zolto(promien).
to moja pierwsza dioda wiec niemam jak jej porownac,swiatlo z niej jest intensywne ale nie sadze aby miala powyzej 100lm(na latarce z soczewka 36mm daje zasieg ok 70m)
http://www.allegro.pl/item861090648_dio ... 120st.html
lecz o parametrach takich:
3W Gwiazda;
biała (3300K);
jasność: 150 - 160 lm;
kąt świecenia 120°;
IF=700mA;
VF=3.55V; 9zl z tej aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=864143917
prosze o zidetyfikowanie tej diodki.po podlaczeniu pod 18650 pobiera 730mA, radiator od karty graficznej mocno cieply.po bokach soczewki swieci na zolto(promien).
to moja pierwsza dioda wiec niemam jak jej porownac,swiatlo z niej jest intensywne ale nie sadze aby miala powyzej 100lm(na latarce z soczewka 36mm daje zasieg ok 70m)
dioda noname
Witaj na forum,
Jest to prawdopodobnie dioda Honglitronic E-series 3W white color zamontowana na star.
Tutaj masz LINK do opisu (jest tam też pdf).
Podoba mi się "Available in White 2500K-25000K" - czyli kupujesz i patrzysz co jest
Jest to prawdopodobnie dioda Honglitronic E-series 3W white color zamontowana na star.
Podoba mi się "Available in White 2500K-25000K" - czyli kupujesz i patrzysz co jest
Pozdrawiam,
Michał
Michał
25000K? To chyba promieniowanie gamma, ewentualnie Roentgena
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Bardziej rozumiem to tak ze zakres barwy przez nich produkowanych ledow wynosi wlasnie te 2500-25000 a kupic mozna cos o konkretnejszej barwie czyli np ok 2500 czy 3500, 5500 itp itd... ale glowy nie dammkorbel pisze:Podoba mi się "Available in White 2500K-25000K" - czyli kupujesz i patrzysz co jest
Biedna dioda, długo tak nie pociągnie.....rolex24 pisze:bezposrednio pod aku 3.9v(ok80% naladowania) na diodzie . driver zbedny poniewaz moge podlaczyc rownolegle z 4-5 aku. buduje jak najtansza latarke na soczewce(z projektora slajdow) akusy z baterii ibm t40.
Driver jest Niezbędny i kropka, co najmniej jakiś rezystor..... choć to będzie o pomstę do n.... wołało.
Jeśli nadal myślisz, że zrobisz w ten sposób tanią latarkę, to zobaczysz jak koszty pójdą w górę podczas zakupu kolejnych diod.
Poczytaj trochę o LEDach i driverkach, wszystko zrozumiesz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
driverek 0.95A juz wylicytowany na allegro za 15zl bedzie zasilal xr-e q2. dlaczego diodka ma szybko padnac skoro pobiera tyle pradu ile zalecil producent a przy tym ma dobre chlodzenie ?
Ostatnio zmieniony piątek 08 sty 2010, 11:27 przez rolex24, łącznie zmieniany 1 raz.
Będzie miała idealne warunkirolex24 pisze:driverek 0.95A juz wylicytowany na allegro za 15zl bedzie zasilal xr-e r2.
Na razie, przy pełnych akusach na diodę może iść dużo więcej. Led jest elementem nieliniowym i wzrost napięcia o 0,1V może skutkować wzrostem prądu o 10mA, a może i o 100mA. Świeżo naładowany LiIon ma 4,2V. Poza tym poczytaj ten temat:rolex24 pisze:dlaczego diodka ma szybko padnac skoro pobiera tyle pradu ile zalecil producent a przy tym ma dobre chlodzenie ?
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2994 chodzi przede wszystkim o wpływ rezystancji miernika na pomiar prądu.
Wierz mi, mamy w tym temacie niejakie doświadczenie
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Mów za siebie, DNF,
Re: dioda noname
nie koniecznie jest to Hongli, jest mnóstwo chińskich fabryk produkujących diody bardzo podobne do Luxeonów czy SSC P4. Poza tym nie wiem czy ktoś wcześniej o tym pisał,ale diody 3W to przeważnie 1W sprzedawane drożej, a jeżeli się różnią to tylko tym iż chip potrafi wytrzymać wyższy prąd.mkorbel pisze:Witaj na forum,
A jeżeli to Hongli, to maja takie sobie diody.
[ Dodano: 11 Styczeń 2010, 12:14 ]
To barwa zachmurzonego nieba bardziej, od 28000K-30000K jest barwa błyskawicy(podobno)greg pisze:25000K? To chyba promieniowanie gamma, ewentualnie Roentgena
Promieniowanie raczej się podaje w długości fali, a nie barwie(a szczególnie jak to jest promieniowanie przenikliwe, niewidoczne)
Bartolo, nie wiem, czy zauważyłeś, ale to był taki drobny żart
temat odlecial w chmury a tu nadal nie wimy co to za dioda .jestem po pierwszych testach porównawczych poniewaz dostalem jak na razie za free od rgblighting xr-e q2 4000K zasilana tez na 700mA 150lm i stwierdzam ze noname swieci podobnie(jest niby ciemniej ale cieple swiatlo ladniej wypelnia pokoj(emiter wyglada na 3x wiekszy niz w cree) i kat 120 stopni .diodka idealnie nadaje sie na podswietlanie szafek kuchennych przy tych 3100K