Latarki służbowe polskiej Policji

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
robertgl17

Latarki służbowe polskiej Policji

Post autor: robertgl17 »

Witam.

Od pewnego czasu chodziła mi myśl, aby w skrócie przedstawić i opisać latarki, które znajdowały się lub nadal znajdują na wyposażeniu polskiej Policji.
( Planuję w tym wątku zamieszczać tylko i wyłącznie wiadomości o policyjnych latarkach służbowych a nie o latarkach, które niestety policjanci musieli sobie zakupić do służby własnym sumptem)

W pierwszej części chciałbym przedstawić Wam latarkę, w którą wyposażyła mnie „ojczyzna” kilkanaście lat temu.

LATARKA SYGNALIZACYJNA 143 K-S1

Producent- Częstochowskie Zakłady Metalowe „DOMGOS” 42-200 Częstochowa ul. Krótka 16 ( nie wiem czy jest to obecnie zakład historyczny czy jeszcze istnieje ? Może koledzy z Częstochowy posiadają jakąś wiedzę na ten temat i się podzielą informacją )

BN-8-/3062/03 SWW1136-71
Stos. żarówkę 3,3V/ 0,2-0,3A
Zasilanie: baterie 3xR12 (pisownia oryginalna)
Data produkcji 12.1990

Wykonana z blachy stalowej, emaliowana na kolor brązowy. wyposażona w przesuwane w pionie szybki w kolorze zielonym i czerwonym w celu przystosowania do regulacji ruchem w nocy. Wewnątrz metalowy klips sprężysty na zapasową żarówkę. Wyłącznik umożliwiający nadawanie alfabetem Morsa.

Przez pewien czas nawet jej używałem. Niestety świeciła w ten sposób, że gdy poświeciłem w nocy nią w dół z wysokości pasa to nie widziałem czubków swoich butów. Świeciła wszędzie na około, tylko nie tam gdzie powinna.

No i kilka fotek poglądowych
Załączniki
143 K-S1 przód.JPG
143 K-S1 przód.JPG (129.24 KiB) Przejrzano 1814 razy
143 K-S1 bok.JPG
143 K-S1 bok.JPG (126.46 KiB) Przejrzano 1813 razy
143 K-S1 tył.JPG
143 K-S1 tył.JPG (117.94 KiB) Przejrzano 1813 razy
143 K-S1 wnętrze.JPG
143 K-S1 wnętrze.JPG (124.68 KiB) Przejrzano 1814 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Rany Julek, toż my na PKP, do dziś takie mamy :mrgreen:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
robertgl17

Pyra pisze:Rany Julek, toż my na PKP, do dziś takie mamy :mrgreen:

Pozdrawiam
A jak mamy, to znaczy działa i sprawdza się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

wyraźnie jest napisane "lampka sygnalizacyjna", więc świecenie pod nogi jest użytkowaniem niezgodnym z przeznaczeniem produktu i nie powinno wpływać na ocenę takowego ;)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Ja tu widzę dobry materiał do moda :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
robertgl17

Spoko, spoko.

Wkrótce opiszę inne egzemplarze. Te dopiero będzie można modować ;)

[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 8:46 pm ]
CZĘŚĆ II

Witam.

W dniu dzisiejszym przedstawiam kolejny „eksponat”.

Latarkę tą otrzymał funkcjonariusz przyjmujący się do służby w 1991 r. ( pewnie niektórych z forumowiczów wtedy jeszcze nie było na świecie)

LATARKA SYGNALIZACYJNA

Producent- Częstochowskie Zakłady Metalowe „DOMGOS” 42-200 Częstochowa ul. Krótka 16

Żarówka-2,5 V 0,15A ( więc zapewne nie jest to żarówka oryginalna -to jest otrzymana razem z latarką, no ale trudno się dziwić )

Zasilanie: baterie 3xR12 ( I tu małe zdziwienie po otwarciu latarki która już ponad 10 lat kurzyła się w szufladzie biurka w jej wnętrzu znalazłem baterię dry battery 3R12
4,5 V SUPER BATTERIES HIGHEST QUALITY nieśmiertelnej „Centry” w papierowej obudowie. Data ważności wrzesień 1997 r. -więc wyprodukowana prawdopodobnie gdzieś w 1995 r. Napięcie na stykach 4.33 V niestety nie ruszyła na niej żadna żarówka- więcej nic nie piszę bo admi przeniesie ten post do działu akumulatory, baterie )

Data produkcji ? Może jeszcze czasy MO

Wykonana z blachy stalowej, emaliowana na kolor policyjny niebieski. Wyposażona w przesuwane w pionie szybki w kolorze zielonym i czerwonym w celu przystosowania do regulacji ruchem w nocy. Wewnątrz metalowy klips sprężysty na zapasową żarówkę. Wyłącznik umożliwiający nadawanie alfabetem Morsa.

Z uwagi na swoją „użyteczność” większość swojego życia spędziła w rożnych kątach szuflad służbowego biurka mojego kolegi

No i tradycyjnie kilka fotek poglądowych
Załączniki
przód.JPG
przód.JPG (128.97 KiB) Przejrzano 1660 razy
bok.JPG
bok.JPG (124.33 KiB) Przejrzano 1660 razy
tył.JPG
tył.JPG (130.46 KiB) Przejrzano 1660 razy
wnętrze.JPG
wnętrze.JPG (131.77 KiB) Przejrzano 1660 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 12 lis 2009, 23:09 przez robertgl17, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...aż mi się łza w oku zakręciła....o ile pamiętam to jako brzdąc czymś takim świeciłem... :mrgreen:
Extra topic :mrgreen:
robertgl17

CZĘŚĆ III

Witam.

Dzisiaj przedstawiam Wam latarkę, którą kolega otrzymał, przyjmując się do służby w 1996 r.

LATARKA SYGNALIZACYJNA

Producent- Brak jednoznacznych danych z powodu braku metryczki w środku latarki ( pozostał z niej tylko skrawek, na którym jest odbita tuszem pieczątka prawdopodobnie z datą 1975-cyfry mało czytelne ). Na odwrocie wytłoczone logo z literami „CFL”
Może to na przykład skrót od Częstochowskiej Fabryki Latarek. Jeżeli ustalę to dokonam aktualizacji.

Stosowana żarówka 3,8 V 0,3 A

Zasilanie: baterie 3xR12

Data produkcji: 1975 r. ?

Wykonana z blachy stalowej, lakierowanej na kolor jasnoszaro-niebieski. Wyposażona w przesuwane w pionie szybki w kolorze zielonym i czerwonym w celu przystosowania do regulacji ruchem w nocy. W przypadku tej latarki mechanizm przesuwania szybek jak i obudowa szybki znajduje się niejako na zewnątrz właściwego korpusu latarki przymocowana do niego przy pomocy 6 zagiętych od wewnątrz „wąsów”. (W poprzednich latarkach te mechanizmy były zamontowane od wewnątrz ).W środku metalowy klips sprężysty na zapasową żarówkę. Wyłącznik umożliwiający nadawanie alfabetem Morsa.

Niestety latarka ta jest w stanie jakim została zaprezentowana na zdjęciach. Jak oświadczył kolega przeszła bardzo wiele, w tym wrocławską powódź z 1997 r. w której czynnie uczestniczyła, nurkując ( dosłownie ) parę razy w wodzie podczas akcji.

Kilka fotek poglądowych.
Załączniki
przód.JPG
przód.JPG (134.59 KiB) Przejrzano 1596 razy
bok.JPG
bok.JPG (127.12 KiB) Przejrzano 1596 razy
tył.JPG
tył.JPG (128.63 KiB) Przejrzano 1596 razy
wnętrze.JPG
wnętrze.JPG (137.11 KiB) Przejrzano 1596 razy
Awatar użytkownika
StuffX

Post autor: StuffX »

super temat! juz nie moge sie doczekac kolejnych prezentacji!
co do tych 3 pierwszycg czesci, zauwazylem wydawanie coraz to starszego
sprzetu nowym adeptom... ehhh czyzby poczatki kryyzysu ? :)
bedac malym wlasnie takim sprzetem bylo dane bawic mi sie :D szybki kolorowe super sprawa :D
podpis
robertgl17

CZĘŚĆ IV

Witam.

Tym razem chcę zaprezentować latarkę, którą otrzymała funkcjonariuszka przyjmująca się do Policji w 2006 r.

LATARKA PŁASKA MacTronic 3008

Producent- Wyprodukowano w H.K. dla MacTronic Mocek i s-ka s.j. ul. Metalowców 25a 54-156 Wrocław

Stosowana żarówka 3,6 V 0,5 A typu Philips

Zasilanie: baterie 3R12

Data produkcji: brak danych

W tym przypadku mamy, w przeciwieństwie do latarek opisanych wcześniej, egzemplarz „nówkę, nie śmiganą”. Byłem pierwszym, którym ją rozpakował z folii i włączył ( no i wtedy poczułem się, .... no wiecie jak ....... :twisted: :twisted: :twisted: ). Wykonana z blachy stalowej, lakierowana na kolor oliwkowy wyposażona w przesuwane w pionie szybki w kolorze zielonym i czerwonym w celu przystosowania do regulacji ruchem w nocy. Wewnątrz brak metalowego klipsa na zapasową żarówkę. Wyłącznik umożliwiający nadawanie alfabetem Morsa. Z przodu latarki wytłoczone logo producenta, lub chyba bardziej dystrybutora.
W przypadku tego modelu mamy nowe elementy konstrukcyjne. Metalowy pałąk u dołu latarki umożliwiający w miarę bezpieczne ustawienie jej w pozycji pionowej lub po prostu powieszeniu jej na gwoździu. Ponadto z tyłu znajduje się, wykonana z czerwonego tworzywa sztucznego o kropkowanej fakturze, szybka-takie niby światełko ostrzegawcze ( a może się mylę, więc niech ktoś mnie poprawi co do właściwego zastosowania tego elementu ). Choć jeżeli tak jest. to raczej marnie z jej przydatnością. Po prosu światło wydostające się przez nią jest jak z tyłka świetlika.

Ponadto reflektor latareczki ma taki jak gdyby OP.

Koleżanka nie może się ustosunkować co do jej walorów użytkowych, gdyż po prostu nigdy jej nie używała.

No i kilka fotek poglądowych
Załączniki
P1010064.JPG
P1010064.JPG (137.09 KiB) Przejrzano 1501 razy
przód.JPG
przód.JPG (126.04 KiB) Przejrzano 1501 razy
bok.JPG
bok.JPG (119.54 KiB) Przejrzano 1501 razy
tył.JPG
tył.JPG (129.53 KiB) Przejrzano 1501 razy
wnętrze.JPG
wnętrze.JPG (121.68 KiB) Przejrzano 1501 razy
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

robertgl17 pisze:światło wydostające się przez nią jest jak z tyłka świetlika.
Haha, uśmiałem się, widziałem wczoraj i przedwczoraj Świetlika na naszym zlocie w 3city i emitował jedynie z przodu, i to caaaałkiem nieźle :mrgreen:
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

robertgl17 pisze:CZĘŚĆ IV
[...]Po prosu światło wydostające się przez nią jest jak z tyłka świetlika.
:rotfl:
robertgl17

Calineczka pisze:
robertgl17 pisze:światło wydostające się przez nią jest jak z tyłka świetlika.
Haha, uśmiałem się, widziałem wczoraj i przedwczoraj Świetlika na naszym zlocie w 3city i emitował jedynie z przodu, i to caaaałkiem nieźle :mrgreen:

Widzę, że popełniłem małe fuax pas. Nie tego świetlika miałem na myśli. :oops:

Kolego świetlik przepraszam :)
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

robertgl17 pisze: Widzę, że popełniłem małe fuax pas. Nie tego świetlika miałem na myśli. :oops:

Kolego świetlik przepraszam :)
Jest OK :ok:
DNF

Post autor: DNF »

robertgl17 napisał/a:
światło wydostające się przez nią jest jak z tyłka świetlika.

Normalnie placze ze smiechu :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ