Lampka na 3 mc-e -plany
Lampka na 3 mc-e -plany
Witam,
moja lampka- którą kiedyś prezentowałem na forum nie żyje- dużo jednak się przy budowie nauczyłem i teraz chcę mieć coś lepszego-mocniejszego;)
W grę wchodzą 3 diody m-ce... jeszcze ich nie mam
Obecnie najważniejsze to dobrać optykę:
na lediko w cenniku mają fi 22 , 20x42 i 20st
Natomiast taka o kącie 10st jest średnicy 38mm- dla mnie trochę za dużo...
Znajdę coś o małej średnicy i wąskim kącie do mc-e?
Czy może zastosować tylko 2 diody?
Zasilanie będzie z 18650- 4 szt. posiadam, w razie potrzeby dokupię jeszcze...
Rowerem jeżdżę po polnych drogach, rzadko w lesie
Potrzebuję max 4 tryby: hi, med, low, strobo- dawać jeden driver czy 3 osobno?
Pomysł na obudowę już mam, mam też ślusarza który powinien to wykonać...
Dzięki za wszelkie porady
moja lampka- którą kiedyś prezentowałem na forum nie żyje- dużo jednak się przy budowie nauczyłem i teraz chcę mieć coś lepszego-mocniejszego;)
W grę wchodzą 3 diody m-ce... jeszcze ich nie mam
Obecnie najważniejsze to dobrać optykę:
na lediko w cenniku mają fi 22 , 20x42 i 20st
Natomiast taka o kącie 10st jest średnicy 38mm- dla mnie trochę za dużo...
Znajdę coś o małej średnicy i wąskim kącie do mc-e?
Czy może zastosować tylko 2 diody?
Zasilanie będzie z 18650- 4 szt. posiadam, w razie potrzeby dokupię jeszcze...
Rowerem jeżdżę po polnych drogach, rzadko w lesie
Potrzebuję max 4 tryby: hi, med, low, strobo- dawać jeden driver czy 3 osobno?
Pomysł na obudowę już mam, mam też ślusarza który powinien to wykonać...
Dzięki za wszelkie porady
ja też mam swoją lampke:)
Czy trzy diody MC-E to już nie "lekka" przesada? Pomijam już fakt, że ilość światła przez nie emitowana jest grubo ponad przeciętne potrzeby rowerzysty to jaki czas Ci będzie ona świeciła na czterech 18650? Strzelam, że przy standardowym 2,5A na diodę jakąś godzinę... Dla mnie to przerost "ambicji" nad walory użyteczne. Oczywiście można dać niższy prąd ale po co wtedy pakować trzy MC-E podrażając projekt i zwiększając wymiary samej lampki?
Ja właśnie jestem na etapie projektowania poczwórnej lampki na diodach XP-G - myślałem o trzech ale wolę parzystą liczbę bo chcę je zamontować 2x2 czyli: OO_OO Każda będzie miała inną optykę.
Zasilę je sześcioma 18650 i przy prądzie 700mA na każdą otrzymam 260lm x4 = 1040lm co jest już ogromną ilością. Przy trzech wysterowanych prądem 1000mA będzie również jakieś 1040lm co w zupełności wystarcza. Przy sześciu 18650 lampki powinny świecić około 4 godzin na pełnej mocy co jest dla mnie minimalnym wymaganiem. Teraz mam lampkę 3xXR-E Q5 co daje jakieś 600lm - jest to dla mnie w zupełności wystarczająca ilość światła nawet do lasu.
Ja właśnie jestem na etapie projektowania poczwórnej lampki na diodach XP-G - myślałem o trzech ale wolę parzystą liczbę bo chcę je zamontować 2x2 czyli: OO_OO Każda będzie miała inną optykę.
Zasilę je sześcioma 18650 i przy prądzie 700mA na każdą otrzymam 260lm x4 = 1040lm co jest już ogromną ilością. Przy trzech wysterowanych prądem 1000mA będzie również jakieś 1040lm co w zupełności wystarcza. Przy sześciu 18650 lampki powinny świecić około 4 godzin na pełnej mocy co jest dla mnie minimalnym wymaganiem. Teraz mam lampkę 3xXR-E Q5 co daje jakieś 600lm - jest to dla mnie w zupełności wystarczająca ilość światła nawet do lasu.
Widzę światełko w tunelu...coraz mocniejsze...
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
Heh
to narazie plany- też mi się wydaje że będą duże koszty i brak dostępnej optyki.
Też miałem 3xXR-E Q5 lampkę i było duuużo światła, a chcę trochę więcej, ale głównie zależy mi na jakości wykonania- tamta lampka to była prowizorka na maxa.
XP-G razy 4 jest ciekawą opcją:)
Dlatego wolę spytać przed zakupami...
Poza tym mam trochę optyki od XR-E i chyba podejdzie do XP-G?
to narazie plany- też mi się wydaje że będą duże koszty i brak dostępnej optyki.
Też miałem 3xXR-E Q5 lampkę i było duuużo światła, a chcę trochę więcej, ale głównie zależy mi na jakości wykonania- tamta lampka to była prowizorka na maxa.
XP-G razy 4 jest ciekawą opcją:)
Dlatego wolę spytać przed zakupami...
Poza tym mam trochę optyki od XR-E i chyba podejdzie do XP-G?
ja też mam swoją lampke:)
-
2 powinny wystarczyć. Przy 700mA na strukturę i tak będziesz miał grubo ponad 1000 lumenów (według cree dla zimnego binu M ~1500 lm lub ~1300 lm dla neutralnego binu K).Umberto pisze:Czy może zastosować tylko 2 diody?
Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam jeżeli chcesz regulować jasność każdej z lampek niezależnie to daj po jednym drivere na diodę, jeżeli może być jednoczesna regulacja 2 to 1 driver wystarczy.Umberto pisze:Potrzebuję max 4 tryby: hi, med, low, strobo- dawać jeden driver czy 3 osobno?
Na razie dostępne są tylko zimne odcienie ale co kto lubi .Umberto pisze:XP-G razy 4 jest ciekawą opcją:)
Chyba nie bardzo ale puki nie sprawdzisz to się nie przekonaszUmberto pisze:Poza tym mam trochę optyki od XR-E i chyba podejdzie do XP-G?
Pozdrawiam
Witam
Jestem właśnie podczas projektowania podobnego pomysłu, ale tylko na 2 MC-E.
W chwili obecnej mam 2 diody w binie M, 2 reflektory o kącie -+10 i -+19 stopni, 2 drivery MR2007V28. Po złożeniu wszystkiego do kupy (testowałem tylko 1/2 zestawu) muszę powiedzieć, że ilość światła jest już powalająca, a co tu mówić o zestawie z 3MC-E. Obecnie przerabiam oprogramowanie udostępnione przez Pyra (w oddzielnym wątku) oraz czeka mnie jeszcze zrobienie obudowy, ale to już inny temat.
Pozdrawiam
Jestem właśnie podczas projektowania podobnego pomysłu, ale tylko na 2 MC-E.
W chwili obecnej mam 2 diody w binie M, 2 reflektory o kącie -+10 i -+19 stopni, 2 drivery MR2007V28. Po złożeniu wszystkiego do kupy (testowałem tylko 1/2 zestawu) muszę powiedzieć, że ilość światła jest już powalająca, a co tu mówić o zestawie z 3MC-E. Obecnie przerabiam oprogramowanie udostępnione przez Pyra (w oddzielnym wątku) oraz czeka mnie jeszcze zrobienie obudowy, ale to już inny temat.
Pozdrawiam
nie, to oznacza, że w najbliższy weekend masz się stawić w Gdańsku do obozu reedukacji
Tam wszystkie wątpliwości zostaną wyjaśnione
Tam wszystkie wątpliwości zostaną wyjaśnione