TANK007 HC-508

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
ixjakub

TANK007 HC-508

Post autor: ixjakub »

Witam!
Kupiłem nowe światełko na DXie, Tanka HC-508. Wysłali go 1 sierpnia, a piątego już doszedł. :O
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Latarka jest leciutka, ok. 41g bez baterii. Aluminiowe ścianki są dosyć cienkie i dlatego body nieźle się nagrzewa. Dobrze trzyma się w ręce, ale jak ktoś ma większego kciuka (:P) to może mieć trudność z dostępem do włącznika, który jest trochę za głęboko osadzony i dosyć twardy. Powłokę HAIII próbowałem zarysować nożem, ale nie dało rady. :) Ogólnie taka w miarę latareczka. :-)

Gwinty były nasmarowane, ale nie wiem co Chińczycy zrobili, że razem ze smarem znalazł się tam piasek. :-P
Obrazek
Dioda:
Obrazek Obrazek
Nie wiem czym wyjąć ją z plastikowej oprawki. Próbowałem dwoma igłami, ale nie dało rady.
Porównanie do Romisena RC-G2:
Obrazek Obrazek
Świeci mniej więcej tak:
Obrazek
Zdjęcia w terenie później.

Dane techniczne:
- waga: 41g (z baterią 73g)
- wymiary: 99mm x 21mm (dł., śr.)
- cena: $15.50 (48,86zł)
- powłoka HAIII
- dioda: Cree XR-E P4-WC (niby)
- zasilanie: 1xAA,
- może pracować jako, hm... świeczka :P (stawianie na tzw. dupce)
foxx

Post autor: foxx »

ixjakub pisze:Nie wiem czym wyjąć ją z plastikowej oprawki. Próbowałem dwoma igłami, ale nie dało rady.
na akorayu jest podobny plastikowy krazek. Wyjalem tak ze igle lekko nagrzalem zapalniczka i wbilem ja kawalek od brzegu, w to miejsce gdzie to plastikowe kolko staje sie ciensze. Potem zawazylem i poszlo... Watpie ze by taka mala dziurka sprawiala problemy.
Oczywicie trzeba troszke z ukosu to robic, zeby przy tym zawazeniu nie opierac igle o soczewke diody :)

[ Dodano: Pon Sie 10, 2009 12:54 pm ]
- może pracować jako, hm... świeczka :P (stawianie na tzw. dupce)
U tego typu latarki gdzie pigula jest w body mozna to wykorzystac przy staniu na dupce zrzucajac reflektor i swiecac samym LED :)
Tikka XP @ XP-G R5 NW | Akoray K106 @ XP-G R4 NW| Trustfire S-A2 | iTP EOS A3
ixjakub

na akorayu jest podobny plastikowy krazek. Wyjalem tak ze igle lekko nagrzalem zapalniczka i wbilem ja kawalek od brzegu, w to miejsce gdzie to plastikowe kolko staje sie ciensze. Potem zawazylem i poszlo... Watpie ze by taka mala dziurka sprawiala problemy.
Oczywicie trzeba troszke z ukosu to robic, zeby przy tym zawazeniu nie opierac igle o soczewke diody :)
Wyważałeś czy wykręcałeś? Może wiertarką i malutkim wiertełkiem nawiercić delikatnie. :mrgreen:
U tego typu latarki gdzie pigula jest w body mozna to wykorzystac przy staniu na dupce zrzucajac reflektor i swiecac samym LED :)
Można...

edit:
Próbowałem igłą, ale niebardzo chciało iść. Ale będę kombinował... :wink:
foxx

Post autor: foxx »

wywazylem...
po prostu wbilem gorac igle i wywazylem :)
ale w tanku moze byc siut inaczej, ale watpie ze by bylo wkrecane.
Tikka XP @ XP-G R5 NW | Akoray K106 @ XP-G R4 NW| Trustfire S-A2 | iTP EOS A3
Awatar użytkownika
wolfj23

Post autor: wolfj23 »

zgrabna :mrgreen: szkoda tylko że beztrybowa :roll:
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
ixjakub

To się pewnie da zrobić. :mrgreen: Mam taką nadzieję...

edit:
Piguła: :mrgreen:
Obrazek
Nieźle ją porysowałem.

edit2:
Zmieści się w niej jakiś driver? Dł. piguły: 12mm, śr. 17mm, obecna elektronika ma śr. ok. 15mm. Znajdzie się diodkę xr-e (najlepiej q5) z ok. 12,5mm MCPCB?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Jak coś możesz na kanapkę 7880 czy każdy inny driver wsadzić. Spiłować o 15mm tez dać sie powinno ;)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Jeszcze jakbyś zmierzył ile prądu to wcina z akumulatorka to byłoby git :)

...A diody na takim małym MCPCB raczej nie kupisz. W każdym razie nie u żadnego znanego mi sprzedawcy, który ma jaką taką renomę.

Ze sterownikiem 7880 na kanapkę też może być problem. Po takim zabiegu nie dokręcisz do końca głowicy (zostanie szpara grubości PCB sterownika). Poza tym sprężynka dociskająca "+" baterii, ponownie zmniejszy przestrzeń w komorze baterii i w efekcie możesz nie dokręcić włącznika. Jeśli gwinty są anodowane (jakoś nie mogę tego wychwycić po zdjęciach) i kontakt z włącznikiem jest tylko przez powierzchnię czołową tuby, to latarka się nie włączy. Jeśli gwinty są gołe i przewodzą prąd, to się włączy, tylko będziesz miał szpary.

W takich wypadkach - jeśli latareczka Ci się podoba i planujesz coś z niej zrobić, idziesz do tokarza i prosisz o wytoczenie nowej piguły, w której będzie miejsce na sterownik w ludzkich rozmiarach, miejsce na diodę na jakimś normalnym PCB i która uwzględni dodatkowe miejsce w razie wystających elementów sterownika.

Wiem, łatwo sie mówi, "zmień diodę i sterownik i będzie super" ...ale to co powyżej napisałem to właśnie takie typowe problemy, na które można wpaść, i które wychodzą dopiero "w praniu" przy "usprawnianiu" DX-owych latareczek ;).
ixjakub

Jeszcze jakbyś zmierzył ile prądu to wcina z akumulatorka to byłoby git :)
Może jutro. ;-)
...A diody na takim małym MCPCB raczej nie kupisz. W każdym razie nie u żadnego znanego mi sprzedawcy, który ma jaką taką renomę.
Czyli co? Zeszlifować MCPCB większe?
Jeśli gwinty są anodowane (jakoś nie mogę tego wychwycić po zdjęciach) i kontakt z włącznikiem jest tylko przez powierzchnię czołową tuby, to latarka się nie włączy. Jeśli gwinty są gołe i przewodzą prąd, to się włączy, tylko będziesz miał szpary.
Anodowane, tak jak napisałeś. Musi być dokręcone.
Wiem, łatwo sie mówi, "zmień diodę i sterownik i będzie super" ...ale to co powyżej napisałem to właśnie takie typowe problemy, na które można wpaść, i które wychodzą dopiero "w praniu" przy "usprawnianiu" DX-owych latareczek ;) .
Latareczki nie chciałem modować, ale jakby się dało, to czemu nie. ;-) Kierowałem się skupieniem (w tym wypadku - rozproszeniem) światła i trochę wielkością.
ODPOWIEDZ