Test ogniw 18650

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Re: Test ogniw 18650

Post autor: Dziubek »

Spojler ;)

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Lata temu już zrobiłem wpis na ten temat, w marcu tego roku film i cytując klasyk polskiego rapu w wykonaniu Rychu Peja - "I nie zmienia się nic - dalej trzeba żyć". Buble na alle wciskane, ludzie kupują i dają 5 gwiazdek, bo działa.
Ciekawe, ile u Ciebie pokażą testy z pojemności.
galad

Re: Test ogniw 18650

Post autor: galad »

Nie mam takiego zaplecza badawczego jak koledzy na forum, ale też nie jest to test do pracy habilitacyjnej. Wszystko jest wg mnie dla zabawy i przy okazji poznania orientacyjnego czasu działania latarki na każdym akumulatorze, aby można było w przybliżeniu wiedzieć kiedy latarka nam padnie i czy nie będzie to w najmniej oczekiwanym momencie, np gdzieś w ciemnym tunelu podczas urbexu ( z drugiej strony kto normalny oprócz mnie szedłby na urbex z takimi ogniwami w latarce :D ) etc . Test będzie zatem przeprowadzony za pomocą testera zb2l3, ogniwa będą rozładowane do napięcia 2,7 V przy obciążeniu 500 mAh, wynik po po rozładowaniu dla każdego ogniwa będzie zapisany, poznamy zatem pojemność naszych bohaterów, potem ogniwo wyląduje kolejno w każdej z latarek i tam na każdym trybie zbadam na dupce ile mA ciągnie latarka. Potem wydaje mi się że trzeba będzie odpalić latarkę i w strumień świetlny podstawić luksomierz, kiedy strumień świetlny zacznie maleć zanotować po jakim czasie to nastąpiło. Być może w trakcie testu wprowadzę jakieś modyfikacje, bo robię to po raz pierwszy i zapewne cos będzie można zrobić lepiej. Ogniwa będą ładowane za pomocą najtańszej ładowarki która odziwo nie przeładowuje ogniw i kończy ładować przy 4,18V.
obrazek
obrazek
obrazek
ODPOWIEDZ