wymiana diody lub ew modyfikacja
wymiana diody lub ew modyfikacja
witam szanownych kolegów specjalistów
Posiadam latarkę nova tac, którą dostałem w prezencie. Latarka ma już kilkanaście lat i raz miała już wymienianą diodę ale obecny poziom światła już mnie nie satysfakcjonuje więc mam wielką prośbę do szanownych kolegów.
Czy jest ktoś, kto podjąłby się modyfikacji/unowocześnienia, oczywiście odpłatnie tej latarki w celu poprawy jasności, latarka body przypomina convoya s2.
Wiem, że można kupić coś nowego i tańszego ale jest to dla mnie wzór idealny.
Pozdrawiam
Marcin
Posiadam latarkę nova tac, którą dostałem w prezencie. Latarka ma już kilkanaście lat i raz miała już wymienianą diodę ale obecny poziom światła już mnie nie satysfakcjonuje więc mam wielką prośbę do szanownych kolegów.
Czy jest ktoś, kto podjąłby się modyfikacji/unowocześnienia, oczywiście odpłatnie tej latarki w celu poprawy jasności, latarka body przypomina convoya s2.
Wiem, że można kupić coś nowego i tańszego ale jest to dla mnie wzór idealny.
Pozdrawiam
Marcin
Re: wymiana diody lub ew modyfikacja
Cześć.
Masz może zdjęcia jak jest zbudowana? Albo jakiekolwiek zdjęcia? Czy latarka świeci słabiej niż kiedyś? Bo się zastanawiam, czy chcesz mocniejszą? Czy nie trzeba sterownika też wymienić... I jak u niej Jet z odprowadzaniem ciepła...
Pozdrawiam
Masz może zdjęcia jak jest zbudowana? Albo jakiekolwiek zdjęcia? Czy latarka świeci słabiej niż kiedyś? Bo się zastanawiam, czy chcesz mocniejszą? Czy nie trzeba sterownika też wymienić... I jak u niej Jet z odprowadzaniem ciepła...
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
podsyłam linka jak wygląda latarka tego typu
https://budgetlightforum.com/t/novatac- ... 219b/44958
https://budgetlightforum.com/t/novatac- ... 219b/44958
Kilkakrotnie przeprowadzałem debaty nt. "zróbcoś" i za każdym razem rezultat był taki, że jednak była rezygnacja z dłubania w drewnie widelcem jakim była stara latara i ostatecznie był zakup czegoś nowego - wynikało to zazwyczaj z co najmniej potrojenia wartości realnej "starego świecidła" - cena nowego z ogniwem to zazwyczaj do 150 zeta a stare sentymentalne mają zazwyczaj mocno wygrzane i "wypocone" bebechy a wartość to kilkanaście zeta. Plusem takiej rozmowy było mocne skonkretyzowanie obecnych wymagań co do użyteczności (ostatnio furorę wśród znajomych robi Convoy S6 SFT40 5000K - malutki szperacz o dalekim zasięgu i sporej mocy wyjściowej - jak na rozmiar ołówka)
jeśli latara ma wartość sentymentalną zostaw ją sobie jako cenną pamiątkę, wstaw do gablotki i doceniaj kunszt - stare trabanty mają swój urok ale dzisiejsze technikalia upchane w starej obudowie to z własnego doświadczenia widzę że to tzw. rzeźba w koopie - wynika to z niewiedzy jak wygląda stare świecidło potem konieczność często domawiania części pod wymiar i możliwe że za 2 miechy otrzymasz nowe 800 lumenowe świecidło za jakieś 120 zeta z przesyłkami w obie strony ...
jeśli latara ma wartość sentymentalną zostaw ją sobie jako cenną pamiątkę, wstaw do gablotki i doceniaj kunszt - stare trabanty mają swój urok ale dzisiejsze technikalia upchane w starej obudowie to z własnego doświadczenia widzę że to tzw. rzeźba w koopie - wynika to z niewiedzy jak wygląda stare świecidło potem konieczność często domawiania części pod wymiar i możliwe że za 2 miechy otrzymasz nowe 800 lumenowe świecidło za jakieś 120 zeta z przesyłkami w obie strony ...
Miałem kiedyś NovaTaca przerobionego na Cree XM-L, ale jak to wyszło... Chyba wstawiłem XM-L na jakimś turbo małym PCB, ale już nie pamiętam - to było z dobre 10 lat temu.
@Mociumpel
Przy większości latarek zgodziłbym się z takim podejściem - ale akurat w NovaTac'a czy HDS'a to można ładować hajs.
@Mociumpel
Przy większości latarek zgodziłbym się z takim podejściem - ale akurat w NovaTac'a czy HDS'a to można ładować hajs.
Można i tak:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ksQX7ifu7Kg
przy czym owa dłubanina sugerowana aby właściciel latarki sam ją modyfikował - po prostu pasjonat nie liczy kosztów a liczy się efekt "wow" - wtedy ma to sens emocjonalny ...
Mam jedyną taką latarkę która jest poddawana "ciągłej nowelizacji" - Jaxman Z1 - zoom w którym siedzi obecnie sterownik 8A/6V Convoya i XHP70.3 Hi - jedyny "problem" że siedzi na półce i cieszy oko czasem poświeci - ale od zawsze takie było jej zadanie - ma być Top One battery Power mojej półki ...
Użytkowo ciurlam inne prostsze tańsze ...
Ale jak wyżej - zrobienie przez kogoś trabiego w turbie nie daje satysfakcji co własna modyfikacja - użytecznie w podobnej cenie są gotowce o bardzo dobrych parametrach ...
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ksQX7ifu7Kg
przy czym owa dłubanina sugerowana aby właściciel latarki sam ją modyfikował - po prostu pasjonat nie liczy kosztów a liczy się efekt "wow" - wtedy ma to sens emocjonalny ...
Mam jedyną taką latarkę która jest poddawana "ciągłej nowelizacji" - Jaxman Z1 - zoom w którym siedzi obecnie sterownik 8A/6V Convoya i XHP70.3 Hi - jedyny "problem" że siedzi na półce i cieszy oko czasem poświeci - ale od zawsze takie było jej zadanie - ma być Top One battery Power mojej półki ...
Użytkowo ciurlam inne prostsze tańsze ...
Ale jak wyżej - zrobienie przez kogoś trabiego w turbie nie daje satysfakcji co własna modyfikacja - użytecznie w podobnej cenie są gotowce o bardzo dobrych parametrach ...
-
Jeśli gwinty w dobrym stanie i mechanicznie jest okej, to pewnie że warto przerabiać. Jak jest fajnie poobijana, to jej jeszcze charakteru dodaje
wszystko sprawne tylko nie wiem kto się podejmie
To może napisz skąd jesteś - może ktoś blisko lub za ścianą mieszka ...
Jestem z Radomia