Cześć,
podpowiedzcie proszę jaką diodę zakupić do Diving Flashlight Magicshine CREE XM-L?
Dioda nadal świeci, ale zrobiła się brązowa, a nawet prawie czarna i w centrum oświatlanego obszaru jest ciemne koło. Latarka bardzo się grzeje w powietrzu. Pewnie źle, że ją dosyć długo używałem (bez wodnego chłodzenia).
Latarka wygląda jak na poniższym obrazku, dodaję też szczegóły specyfikacji.
Średnica płytki z diodą to 20mm, a dioda ma wymiary 5x5mm.
Zależy mi na możliwie jak najmocniejszym świetle.
Któraś z tych może będzie odpowiednia:
https://pl.aliexpress.com/item/10050054 ... VgMD4QvPoi
?
Jaka dioda do Diving Flashlight Magicshine
Re: Jaka dioda do Diving Flashlight Magicshine
Te, które znalazłeś na AE będą "pasować". Tylko z ich cenami mam trochę wątpliwości czy to prawdziwe LEDy od CREE czy może jakieś klony...
Jeśli chcesz kupić z tej aukcji - to na pewno wersję XM-L2, która jest nieco wydajniejsza. I teraz jeszcze tak - masz przy okazji możliwość wyboru temperatury barwowej światła - mówiąc po ludzku czy światło ma być ciepłe czy zimne. Pewnie kojarzysz jak w Castoramach są takie skrzyneczki, gdzie świecą żarówki w 3 barwach - właśnie ciepłej (żółtej), neutralnej i zimnej (niebieskiej). Jeśli chcesz żeby świeciło tak samo jak było - to wybierz XM-L2 6500K. Jeśli chcesz spróbować neutralnego to polecam opcję "XM-L2-4000-4500K". Dla mnie osobiście dużo przyjemniejsze dla oka światło. I PCB 20mm.
Jeśli chcesz kupić z tej aukcji - to na pewno wersję XM-L2, która jest nieco wydajniejsza. I teraz jeszcze tak - masz przy okazji możliwość wyboru temperatury barwowej światła - mówiąc po ludzku czy światło ma być ciepłe czy zimne. Pewnie kojarzysz jak w Castoramach są takie skrzyneczki, gdzie świecą żarówki w 3 barwach - właśnie ciepłej (żółtej), neutralnej i zimnej (niebieskiej). Jeśli chcesz żeby świeciło tak samo jak było - to wybierz XM-L2 6500K. Jeśli chcesz spróbować neutralnego to polecam opcję "XM-L2-4000-4500K". Dla mnie osobiście dużo przyjemniejsze dla oka światło. I PCB 20mm.
Dzięki @Kazik. Zamówiłem wczoraj właśnie XM-L2 z tej aukcji:Kazik pisze: ↑wtorek 26 wrz 2023, 01:14 Te, które znalazłeś na AE będą "pasować". Tylko z ich cenami mam trochę wątpliwości czy to prawdziwe LEDy od CREE czy może jakieś klony...
https://pl.aliexpress.com/item/10050027 ... pt=glo2pol ale z temperaturą barwową to może przesadziłem: 7000K.
Nie jest to być może oryginalny CREE.
Wydawało mi się, że nurkowe mają właśnie takie mocno białe światło i może mylne wrażenie, że takie lepiej się spisuje pod wodą.
W warunkach powietrznych, wolę zdecydowanie 4000-4500K.
Może ktoś podpowie jakie rekomendacje są dla latarek podwodnych? Dodam, że oryginalna ma właśnie "tak na oko" wysoką temperaturę barwową, stąd mój wybór. Na zdjęciu z poprzedniego posta też to chyba w miarę dobrze widać.
Dodam a propos oryginalności, a raczej jej braku:
https://pl.aliexpress.com/item/32803979 ... nav-review
https://pl.aliexpress.com/item/32803979 ... nav-review
O, a to uprzejmy chińczyk - mówi wprost że lewizna, i ja to szanuję
Odnośnie temp. barwowej do wody - generalnie to nie wiem, nie nurkuję, ale lampki nurkowe są często oferowane w wersji z białym LEDem (tu chyba zwykle 6500K) i żółtym. Czy to oznacza że ciepły biały byłby lepszy? Niestety nie wiem. Trzeba poczekać na kogoś obeznanego w temacie.
Odnośnie temp. barwowej do wody - generalnie to nie wiem, nie nurkuję, ale lampki nurkowe są często oferowane w wersji z białym LEDem (tu chyba zwykle 6500K) i żółtym. Czy to oznacza że ciepły biały byłby lepszy? Niestety nie wiem. Trzeba poczekać na kogoś obeznanego w temacie.
To zależy do czego chcesz ją użyć. Ja wolę ciepłe lub neutralne światło, ale jeśli to ma być do komunikacji, to zimne też będzie OK, a przy okazji mocniejsze.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Też wolę takie z zakresu 4000K-5000K, ale takie 7000K będzie właśnie jaśniejsze i pewnie lepiej rozświetli przestrzeń pod wodą.