tuba
tuba
Mam problem z moją tubą w latarce Convoy. Stare aku 18650 wchodzą normalnie ale są nowsze modele 18650 i są grubsze. Czy można kupić gdzieś tuby o większej średnicy wewnętrznej ?
Re: tuba
Tuba o większej średnicy = inny model Convoya
Jakie ogniwo sprawia problemy?
Swoją drogą Convoy nie ma jednej latarki, więc nawet nie wiadomo co Ci polecić w zamian.
Jakie ogniwo sprawia problemy?
Swoją drogą Convoy nie ma jednej latarki, więc nawet nie wiadomo co Ci polecić w zamian.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
No właśnie - taki konkretniejszy model "konvoja" by się zdał do pomocy - "Koło" to traktor ma i wózek dziecięcy i kombajn a nawet kible z "Koła" są a co dopiero z modeli Convoya domyślać się który to ...
Racja, ja odniosłem się dla ogniwa 18650 ale oczywiście model jest ważny i jest to S2+
No to niewiele zrobisz - z mojej wiedzy S2+ miało kilka lat temu problem z dopasowaniem tub - dotyczyło to gwintu "starego" S2+ z "nowym" - przy czym Simon (właściciel sklepu Convoya) nigdy nie określił czasookresu "zamiany" starego/nowym.
Dodatkowo było kilka klonów "konwojopodobnych" niedbale wykonanych i stąd też czasem brał się problem z dopasowaniem czegokolwiek.
Krótko - masz problem i rozejrzyj się za "tradycyjnymi" ogniwami typu Panasonic, Sanyo czy coś w tym guście - "powinny" pasować - niestety bez próby nikt nie da CI gwarancji "pasowalności" - postęp techniczny jest na tyle szybki że to co 3 lata temu działało dzisiaj już nie musi.
A od siebie dodam - pomyśl nie nad S2+ tylko nad S21A/B z diodą XHP50.2 na sterowniku 12-grupowym - 150 zeta z ogniwem - ojcu kupiłem bo zgubił a nie chciało mi się już modzić, wstawiłem jedynie soczewkę z zapasów 10 stopni - światła więcej, sterownik mocno konfigurowalny, a ogniwo w zestawie (4700mAh ale jest).
Dodatkowo było kilka klonów "konwojopodobnych" niedbale wykonanych i stąd też czasem brał się problem z dopasowaniem czegokolwiek.
Krótko - masz problem i rozejrzyj się za "tradycyjnymi" ogniwami typu Panasonic, Sanyo czy coś w tym guście - "powinny" pasować - niestety bez próby nikt nie da CI gwarancji "pasowalności" - postęp techniczny jest na tyle szybki że to co 3 lata temu działało dzisiaj już nie musi.
A od siebie dodam - pomyśl nie nad S2+ tylko nad S21A/B z diodą XHP50.2 na sterowniku 12-grupowym - 150 zeta z ogniwem - ojcu kupiłem bo zgubił a nie chciało mi się już modzić, wstawiłem jedynie soczewkę z zapasów 10 stopni - światła więcej, sterownik mocno konfigurowalny, a ogniwo w zestawie (4700mAh ale jest).
Mam generalnie dwie latarki zmodyfikowane przez jednego z kolegów na tym forum kilka lat temu. Druga to cree ultrafire uf 2100. Tuba z niej pasuje do S2+ i ma średnicę wewnętrzną większą niż S2+.
Biorę pod uwagę zmianę lampki, może wezmę ARMYTEK WIZARD C2 PRO V4.
Myślę też aby S2+ zmodyfikować na UV
Biorę pod uwagę zmianę lampki, może wezmę ARMYTEK WIZARD C2 PRO V4.
Myślę też aby S2+ zmodyfikować na UV
A jaki model ogniwa nie pasuje Ci do tej s2+?
A nie prościej zamiast zamawiać bez pewności czy będzie pasował gwint (stare, stare S2+ mają inny, niepasujące niż S2+ już od dłuższego czasu sprzedawane) popracować mechanicznie nad tym co jest. Obstawiam, że problem leży w iluś tam setnych milimetra, więc zrobić jakiś dopasowany wycior, nałożyć na niego kilka różnych gradacji papieru ściernego - na końcu najdrobniejszy i trochę pomachać? Z doświadczenia również sporadycznie trafiają się w tubie jakieś wystające od ścianki niedoróbki, które potrafią blokować/kaleczyć koszulkę ogniwa.
Sometimes darkness can show you the light
Nie jest to czasami ogniwo z zabezpieczeniem? Jeżeli tak, to można pokusić się o zdjęcie zabezpieczenia, wtedy ogniwo powinno wejść bez problemu.
Jezeli nie, to tak jak napisał Bocian delikatnie przeszlifuj wnętrze tuby, to powinno pomóc.
Jezeli nie, to tak jak napisał Bocian delikatnie przeszlifuj wnętrze tuby, to powinno pomóc.
Nie, to są zwykłe ogniwa. Powinny bez problemu paswoać. Pamiętam je jako felerne, bo bywały w nich najczęściej zgniecione bieguny dodatnie po jakimś czasie użytku. Nie były to setki, ale to niechlubny model dla mnie.
Zrób co radzą Ci koledzy wyżej.
Zrób co radzą Ci koledzy wyżej.