Czołówka o dobrym zasięgu/skupieniu (może Sofirn HS20)
Czołówka o dobrym zasięgu/skupieniu (może Sofirn HS20)
Cześć
Już jakiś czas temu gdzieś na FB pytałem o czołówkę z dobrym zasięgiem/skupieniem, z celem używania na rowerze w lesie — jako dodatek do oświetlenia na kierownicy, by móc się rozglądać na boki. Jeździłem z Skilhunt H03 i Armytek Wizard, ale chciałbym coś bardziej skupionego do tego celu.
Pomyślałem, że pewno trzeba będzie szukać czegoś z dwoma optykami, bo sensownej czołówki z tylko skupionym światłem, to nikt mądry nie zrobi.
Na razie w oczy wpadła mi Sofirn HS20 HS20 Amazon
Widzę też, że Nitecore HC65 V2 jest dwuoptykowe, ale po opisie i zdjęciach nie wydaje mi się, by miała duży zasięg. https://flashlight.nitecore.com/product/hc65v2
Macie coś sprawdzonego albo czytaliście wiarygodne recenzje czegoś takiego?
Pozdrawiam, marmez
Już jakiś czas temu gdzieś na FB pytałem o czołówkę z dobrym zasięgiem/skupieniem, z celem używania na rowerze w lesie — jako dodatek do oświetlenia na kierownicy, by móc się rozglądać na boki. Jeździłem z Skilhunt H03 i Armytek Wizard, ale chciałbym coś bardziej skupionego do tego celu.
Pomyślałem, że pewno trzeba będzie szukać czegoś z dwoma optykami, bo sensownej czołówki z tylko skupionym światłem, to nikt mądry nie zrobi.
Na razie w oczy wpadła mi Sofirn HS20 HS20 Amazon
Widzę też, że Nitecore HC65 V2 jest dwuoptykowe, ale po opisie i zdjęciach nie wydaje mi się, by miała duży zasięg. https://flashlight.nitecore.com/product/hc65v2
Macie coś sprawdzonego albo czytaliście wiarygodne recenzje czegoś takiego?
Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Re: Czołówka o dobrym zasięgu/skupieniu (może Sofirn HS20)
Nie wiem, czy sensowna, ale istnieje:
http://thrunite.com/thrower-headlamp/
Da się kupić na Amazonie:
https://www.amazon.com/ThruNite-Thrower ... B0B3DKH5Q8
Używam ich wcześniejszej, bardzo podobnej konstrukcji - TH10v2 (z diodą XHP35hi) jako światła długiego dla nocnego narciarza i jestem zadowolony.
Na rowerze też stosowałem.
UI jest głupawy, spot na ścianie niezbyt ładny, z tint-shiftem (w terenie nie przeszkadza). Szukając zasięgu można jej to wybaczyć.
A może wystarczy jakaś inna ("normalniejsza") czołówka z niezbyt dużą diodą i reflektorem?
Dziękuję kobert, wygląda obiecująco.
Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś propozycje, to proszę pisać, kupować od razu nie zamierzam, tak, że jest czas, a i może komuś innemu się przyda
Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś propozycje, to proszę pisać, kupować od razu nie zamierzam, tak, że jest czas, a i może komuś innemu się przyda
Tekst podpisu:
Wurkkos HD15 albo HD20?
HD15 mam, jak będę miał chwilę, to zrobię zdjęcie porównawcze z H03.
HD15 mam, jak będę miał chwilę, to zrobię zdjęcie porównawcze z H03.
@pietros, bardzo bym prosił o porównanie zasięgu. Nawet nie muszą być zdjęcia, bo nimi często i tak trudno oddać różnicę, wystarczy, że opiszesz.
Tekst podpisu:
Jeśli chodzi o latarki "wielooptykowe", to ja swego czasu miałem Sofirna GCG2 i bardzo mi się podobał, nawet na midzie dawał już dosyć dużo światła, a w maxie to sięgał na grubo ponad 200m (jeśli wierzyć moim zdolnościom szacunkowym ), i to przy świetle "floodowym" a nie skupionym
Gdzieś w Internecie latały nawet screeny i filmy z jego testów w terenie
No i to zbawiennie w porze letniej czerwone światło jako dodatkowy bajer...
Gdzieś w Internecie latały nawet screeny i filmy z jego testów w terenie
No i to zbawiennie w porze letniej czerwone światło jako dodatkowy bajer...
@rotan, a ten Sofirn miał zauważalne skupienie?
Szukam czegoś bez "ściany światła" tylko z zauważalnym skupieniem. Wiadomo, że nie szperacz, ale w porównaniu do większości obecnych czołówek.
Szukam czegoś bez "ściany światła" tylko z zauważalnym skupieniem. Wiadomo, że nie szperacz, ale w porównaniu do większości obecnych czołówek.
Tekst podpisu:
No z 3 diod to chyba raczej trudno o jakieś konkretne skupienie, było jej zdecydowanie bliżej do typowego "floodera"
Niemniej, światła było naprawdę dużo, sięgało dosyć daleko, i przede wszystkim było mega jasno, no ale jeśli jako-takie skupienie to warunek konieczny to ona raczej odpada
Nawet znalazłem na OLX bliźniaczą latarkę gdzie widać na zdjęciach jak świeci, z tym że sprzedający ma ją pod nazwą nie Sofirn GCG2 tylko Wurkkos GCG2 (nie wiem czemu tak, ale mój Sofirn był identyczny więc to dobry pogląd)
https://www.olx.pl/d/oferta/czolowka-sw ... R8pcM.html
Niemniej, światła było naprawdę dużo, sięgało dosyć daleko, i przede wszystkim było mega jasno, no ale jeśli jako-takie skupienie to warunek konieczny to ona raczej odpada
Nawet znalazłem na OLX bliźniaczą latarkę gdzie widać na zdjęciach jak świeci, z tym że sprzedający ma ją pod nazwą nie Sofirn GCG2 tylko Wurkkos GCG2 (nie wiem czemu tak, ale mój Sofirn był identyczny więc to dobry pogląd)
https://www.olx.pl/d/oferta/czolowka-sw ... R8pcM.html
Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.
Z tymi nazwami coś mieszają, bo na Ali w sklepie Sofirn też mają latarki pod marką Wurkkos.
Z tymi nazwami coś mieszają, bo na Ali w sklepie Sofirn też mają latarki pod marką Wurkkos.
Tekst podpisu:
Tzn. gdybyś akurat tę kupił to ona i tak przyjdzie "nieobrandowana", nie będzie na niej logo żadnego z producentów
Pamiętam nawet że swego czasu ludzie przez to myśleli że sprzedawcy wciskają im jakieś podróby
Za tym procesem też nie wiem co się kryje
Pamiętam nawet że swego czasu ludzie przez to myśleli że sprzedawcy wciskają im jakieś podróby
Za tym procesem też nie wiem co się kryje