pawelsz pisze:a uważasz, że +-8stopni to jest szeroko- jak dla mnie to dość wąsko, pomimo dużej ilości światła czy taki potrójny zestaw oświetli boki ?
Jest to bardzo subiektywna sprawa i ile osob tyle opinii.
Przyjmuje sie, ze kat okolo 15stopni (+-2) jest najbardziej uniwersalnym dla rowerzysty. Nie brakuje jednak osob, ktore preferuja poza spotem uzycie dodatkowej soczewki np. 30 stopniowej, stad np. firma Niterider uzyla w swojej ostatniej lampce ("PRO 1200" ~3000zl i dwie diody P7) dwoch reflektorow - jeden 14 stopni i drugi 29 stopni.
Najlepiej popatrz na beamy uzytej zapewne przez midiego soczewki. Jest porownanie wersji wezszej (+-8) do medium (+-13). Oto
LINK.
Mozna tez zerknac na porownanie zdjec w moim projekcie
LINK. Lupine Betty (990EURO) ma kat 16st (czyli taki sam jak +-8), ja uzylem ciut szerszej soczewki (~18/19stopni). Realna odczuwalna roznica w jasnosci byla jednak min. dwukrotnie wyzsza na korzysc Ravena, co takze mialo wplyw na ilosc swiatla po bokach.
Edit: Coby wykonczyc temat katow oswietlenia:
Porownanie z opisami dla wiekszych ilosci swiatla (600/800lm) Mam nadzieje, ze czytelne. Soczewki Ledil z diodami XRE. Zdjecia ze strony Dominika.
Swoja droga... mozna byc dac to porownanie i opis (pisalem ostatnio wyczerpujaco) w osobnym przyklejonym temacie w tym dziale. Przewija sie temat nonstop.
Edit2: Jak tam temat lampki
midi? Cos ucichlo..