UPS ACTIVE POWER 2000 - wymiana baterii
UPS ACTIVE POWER 2000 - wymiana baterii
Witam
Dostałem UPSa ACTIVE POWER 2000. Niestety ups to staruszek, zleżały od dobrych kilku lat. Zdaje się że muszę wymienić akumulatory. Po podłączeniu do prądu ups nie reaguje w żaden sposób. Obok niego leżały dwa inne upsy firmy Ever zachowujące się identycznie. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego akumulatora.
Pozdrawiam
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Dostałem UPSa ACTIVE POWER 2000. Niestety ups to staruszek, zleżały od dobrych kilku lat. Zdaje się że muszę wymienić akumulatory. Po podłączeniu do prądu ups nie reaguje w żaden sposób. Obok niego leżały dwa inne upsy firmy Ever zachowujące się identycznie. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego akumulatora.
Pozdrawiam
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Re: UPS ACTIVE POWER 2000 - wymiana baterii
Sometimes darkness can show you the light
Tak też zrobiłem ale to co mi wyskoczyło ma 12V i nie jestem pewien czy może być.
Poza tym zastanawiam się nad zamiennikiem. Możecie jakiś polecić ?
Poza tym zastanawiam się nad zamiennikiem. Możecie jakiś polecić ?
Napięcie jest dobre. Zamiennikiem są inne akumulatory żelowe. Na rynku przy 12V, jak dobrze kojarzę, to 10Ah by gabarytowo pasował do UPS-a. Nie wiem niestety jak z jakością innych modeli bo sam wrzucam do UPS-ów CSB.
Jak upatrzysz sobie sklep możesz też wysłać zapytanie czy wybrana przez Ciebie sztuka akumulatora jest dobra do Twojego UPS-a.
Jak upatrzysz sobie sklep możesz też wysłać zapytanie czy wybrana przez Ciebie sztuka akumulatora jest dobra do Twojego UPS-a.
Moje recenzje oświetlenia na YouTube
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Kompendium wiedzy o akumulatorach Li-ion 18650 / 21700 (update 02.2024)
Kody na Aliexpress, Banggod i inne. Zniżki na latarki Convoy Kody z Chin
Witam
Z wymiarów to mi bardziej pasuje na 7,2Ah
Pozdrawiam
Ale dlaczego kolegę ładujesz w niepotrzebne koszty, przecież oryginał to zwykły VRLA a nie żelowy, i nic więcej nie potrzeba.
Z wymiarów to mi bardziej pasuje na 7,2Ah
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Raczej AGM - w środku maty szklane + płynny elektrolit. W przemysłowym UPS miałem zastosowane akumulatory AGM KOBE.
Witam
Cytat ze strony profesjonalnie zajmującej się akumulatorami:
Cytat ze strony profesjonalnie zajmującej się akumulatorami:
PozdrawiamAkumulatory VRLA (Valve Regulated Lead Acid) są bateriami szczelnymi, w których nie ma dostępu do elektrolitu. Są produkowane w 2 rodzajach: AGM (Absorbing Glass Matt) – z elektrolitem uwięzionym w separatorze z maty szklanej oraz żelowe, w których elektrolit uwięziony jest w strukturze żelu krzemowego.
Czyli dwie sztuki takiego "wynalazku":
Green Cell AGM VRLA Green Cell 12V 10Ah
lub
Green Cell AGM VRLA Green Cell 12V 9Ah
ewentualnie "po taniości" znalazłem
VOLT AGM VPRO 12V 9 Ah VRLA
są ok ?
Green Cell AGM VRLA Green Cell 12V 10Ah
lub
Green Cell AGM VRLA Green Cell 12V 9Ah
ewentualnie "po taniości" znalazłem
VOLT AGM VPRO 12V 9 Ah VRLA
są ok ?
Witam
Powiem szczerze, że trudno tu coś doradzić z czystym sumieniem, akurat takich dobrej jakości w ogóle nie bierzesz pod uwagę, a to co podałeś, to zasadniczo jedna półka, choć do VOLTa, mam mieszane uczucia, bo ich UPS, już po roku zaczął przeładowywać akumulator i takowy padł szybko.
W zasadzie każdy z nich może paść po miesiącu, i może działać kilka lat, to loteria.
Pozdrawiam
Powiem szczerze, że trudno tu coś doradzić z czystym sumieniem, akurat takich dobrej jakości w ogóle nie bierzesz pod uwagę, a to co podałeś, to zasadniczo jedna półka, choć do VOLTa, mam mieszane uczucia, bo ich UPS, już po roku zaczął przeładowywać akumulator i takowy padł szybko.
W zasadzie każdy z nich może paść po miesiącu, i może działać kilka lat, to loteria.
Pozdrawiam
A które są dobrej jakości ? Chętnie się zastanowię.
Witam
Nigdy nie zawiodłem się na akumulatorach MWPower z niebieskim napisem o żywotności >12lat, dobre są też SSB z zielonym napisem żywotność 10 - 12lat, nie wiem czy Dryfit produkuje takie małe, no i Hoppecke, ale też nie wiem czy znajdziesz takie małe, bierzemy od nich do UPSów przemysłowych, takich po 20 40kW.
Pozdrawiam
Nigdy nie zawiodłem się na akumulatorach MWPower z niebieskim napisem o żywotności >12lat, dobre są też SSB z zielonym napisem żywotność 10 - 12lat, nie wiem czy Dryfit produkuje takie małe, no i Hoppecke, ale też nie wiem czy znajdziesz takie małe, bierzemy od nich do UPSów przemysłowych, takich po 20 40kW.
Pozdrawiam
Witam
Czyli ten zestaw jest jak najbardziej ok ?
http://www.ssb-akumulatory.pl/zestaw-ak ... p-101.html
Przy okazji dopytam. Czy i jak skalibrować nowe baterie ? W sieci pisano że kalibracja jest bez sensu.
Że po pełnym naładowaniu obciążyć upsa w 60% i rozładować. Pisano również aby kalibrować oprogramowaniem.
Jaka jest wasza opinia ?
Pozdrawiam
Czyli ten zestaw jest jak najbardziej ok ?
http://www.ssb-akumulatory.pl/zestaw-ak ... p-101.html
Przy okazji dopytam. Czy i jak skalibrować nowe baterie ? W sieci pisano że kalibracja jest bez sensu.
Że po pełnym naładowaniu obciążyć upsa w 60% i rozładować. Pisano również aby kalibrować oprogramowaniem.
Jaka jest wasza opinia ?
Pozdrawiam
Witam
Akumulatory OK.
Pozdrawiam
Akumulatory OK.
Pozdrawiam
Przeglądając internet pod kontem upsów i ich regeneracji trafiłem na pojęcie kalibracji. Kalibracji po wymianie baterii. Jak sądzę chodzi o doprowadzenie nowej baterii do stanu maksymalnej wydajności. Trochę chyba jak w starszych telefonach. Czy warto przeprowadzać ten proces ?
To chyba chodzi o kalibrację UPSa, jaki czas pracy akumulatora będzie odczytywał, dobrze skalibrowany pokaże +/- prawdę, zamiast nagle rozłączyć wskazując, że pozostało jeszcze 30 min pracy.
S2+: XM-L2 U2-1B 2.1A || XM-L2 T6-4C 2.1A || (MOD) XP-E2 Red 1.4A || 365nm Nichia UV
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A
S2 XP-L HI 2.8A || BLF Q8 || Skilhunt H03 NW || Astrolux C8 XP-L HI 3B || KDLITKER C8.2 XHP35 HI NW || L6 XHP70 N2-3A || L2 XP-L HI V2-1A