Idąc schematami - po co sie kupuje zooma? - ano po to żeby dławić innych laserowym promieniem mi cieszyć japę zasięgiem i rzekomą uniwersalnością takiej latarki.
Laser uzyskuje się przy maciupkim emiterze (który zazwyczaj jest mało wydajny) i w sporej soczewce co czyni zooma dość nieporęcznym stąd schodząc na ziemie i chcąc stworzyc zooma uniwersalnego trzeba dać na tyle duży/mały/wydajny emiter aby mimo wszystko na skupieniu wypluwał trochę tych lumenów (po stratach) a latarka miała na tyle małą/dużą soczewkę aby owe straty nie były karkołomne.
Gdyby chciec MIEĆ ten laser to najlepszym emiterem jest PŁASKI czyli cos XPL HI, któryś z Osramów ostatnio modnych lub XHP35 HI - mój wybór zazwyczaj pada na ten ostatni bo posiada wersje HIGH CRI które w zoomie jako roboczym światełku mogą się przydać.
Dodatkowo mimo tego że jest to dość stary emiter (w ciągu 2-3 miesięcy pojawia się nowe XHP35.2 HI) to daje CZYSTY obszar bez zabarwień (jak to ma miejsce przy XHP50.2 i 70.2).
Dodatkowo sterownik Convoya XHP35HI ma b. dobra wydajność plus maksymalny prąd 2,3A (czyli mocne TURBO w sytuacjach awaryjnych) i dodatkowo zabezpieczenie termiczne - efektywnie daje
pełną stabilizację na każdym z 3 trybów (na 3 dając ok. 1100 lm w zasadzie do końca - przy obecnych temperaturach nawet turbo 2200 schodzi dopiero po 10 minutach

do ok 1300 do końca ogniwa) a przy odpowiednio dobranej diodzie - ja mam XHP35 HD (czyli nie płaska bo daje ciut więcej lm, nie zależy mi na zasięgu a dla estetów daje "prawie kółko" na skupieniu) D4 5000K CRI80+ - czyli złoty środek między utratą wydajności a wysokim CRI.
Efektywnie - latarka zoom zyskuje stabilność w czasie, ładny odcień, przyzwoity zasięg i stopień wyżej w atrakcyjności jako "latarka uniwersalna".
Można rozważyć XHP50.2 w wersji 6V z mocnym sterownikiem 6A ale ze względu na wielkość samej diody w porównaniu z wielkością soczewki nie jest ona optymalna - jest po mojemu za wielka aby uzyskac "zabawowy laser" - XHP50.2 wsadziłbym w cos o większej soczewce (ja mam go w Jaxmanie Z1 gdzie uzyskuje ciut więcej lm w Turbie - 2500 zamiast 2200 w Convoyu, ale ma mniejszy zasięg ale dzięki większej masie trzyma Turbo 3x dłużej niż Convoy Z1 czyli rewelacyjnie spisuje się jako "naświetlacz terenowy"

))