Diody Cree XML2 jako tzw. żarówki

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
karoka

Diody Cree XML2 jako tzw. żarówki

Post autor: karoka »

Dzień dobry.
Wpadłem na pomysł aby oświetlić sobie komórkę diodami XML2 U2-1A. Mam wolne 4 sztuki z podłożem miedzianym. Niestety zasilanie z akumulatora 18650 każdej z osobna odpada, jak można je ze sobą połączyć aby móc z nich zrobić jedną dużą "żarówkę" i podłączyć bezpośrednio do sieci 230V ? Nie zależy mi na trybach, może być 1 na 100% i powiedzmy 2.5A w diodę.
Problem przymocowania, oddawania ciepła itd. rozwiążę sobie sam, jednak nie wiem jak je zasilać :(
Awatar użytkownika
Dariusz70

Re: Diody Cree XML2 jako tzw. żarówki

Post autor: Dariusz70 »

Najprościej LED szeregowo. Zasilacz 12V do taśmy LED z dobranym odpowiednio prądem.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
karoka

Dzięki za zainteresowanie moim wątkiem. Mam zasilacz od listwy led 60W, co daje 5A. Podejrzewam że dla XML2 takie natężenie to śmierć, jak można zmniejszyć natężenie dla każdej z nich ?
Z napięciem też trzeba będzie zejść do 4.2V jeżeli dobrze rozumuję temat, tylko że spadek będzie trzeba wymusić rezystorem ? Jakim ?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Zasilacz LED jest zasilaczem stało prądowym. Zmienia się napięcie w zależności od obciążenia diody i temperatury diody.
Cztery XM-L2 połączone szeregowo dadzą około 12,5V (myślę że 3,1V przy 2,5A na diodę). W zakresie pracy zasilacza.
Kupić najprostszy zasilacz 12V do taśmy LED 2A - 2,5A . Są tanie.
5A to zdecydowanie za dużo. Żadnych rezystorów.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
karoka

A mogę użyć zwykłego zasilacza od jakiegoś urządzenia, ale o takich parametrach czy muszą być koniecznie takie do led-ów ?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Musi być zasilacz stało prądowy.
Np zasilacz taśmy LED 12V 30W. Przykładowy LINK . Tego typu mają regulację ograniczającą prąd (plastikowa "śrubka" na zdjęciu).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
romanz

Post autor: romanz »

Jeżeli nie interesuje Ciebie cena, to możesz również zastosować swój zasilacz. Podłączyć diody równolegle i do każdej osobną przetwornice step down, albo jedną do wszystkich, na przykład https://allegro.pl/oferta/przetwornica- ... 9518460247.
Awatar użytkownika
roniin

Post autor: roniin »

Dariusz70
Zasilacz LED jest zasilaczem stało prądowym. Zmienia się napięcie w zależności od obciążenia diody i temperatury diody.
Tutaj oczywiście się z Tobą zgadzam, jeśli chcemy zasilać diodę LED bez rezystorów, najlepiej użyć zasilania stało-prądowego.
Kupić najprostszy zasilacz 12V do taśmy LED 2A - 2,5A . Są tanie.
Tego zdania jednak nie rozumiem. Zasilacz 12V do taśmy LED jest stało napięciowy! Nie stało prądowy. Do tego parametr mówiący o amperach, wskazuje tylko prąd maksymalny zasilacza. Po przekroczeniu tego prądu mogą dziać się różne rzeczy:
- dobry zasilacz ograniczy napięcie żeby utrzymać bezpieczny dla siebie prąd maksymalny (bardzo mało jest takich zasilaczy, raczej warsztatowe albo laboratoryjne)
- zasilacz może się też na chwilę wyłączać po przeciążeniu i po prostu migać (tylko w dobrych modelach)
- może zwyczajnie przepalić się bezpiecznik w zasilaczu
- możemy też zwyczajnie spalić zasilacz
Musi być zasilacz stało prądowy.
Np zasilacz taśmy LED 12V 30W. Przykładowy LINK . Tego typu mają regulację ograniczającą prąd (plastikowa "śrubka" na zdjęciu).
Tutaj uwaga, link jest do zasilacza o stałym napięciu regulowanym w niewielkim zakresie. Ta plastikowa śrubka służy do regulacji napięcia wyjściowego właśnie. Pewnie w zakresie 11-14V ale tu trochę zgaduję. Taki zasilacz na 2A będzie bardzo grzał się przy obciążeniu 2-2,5A, długo nie wytrzyma takiej pracy! To tak jakby jeździć samochodem 100% czasu, na początku czerwonego pola obrotomierza.

karoka
Mam zasilacz od listwy led 60W, co daje 5A. Podejrzewam że dla XML2 takie natężenie to śmierć
Z watów i prądu wnioskuje, że to zasilacz se stabilizacją napięcia 12V, tak?
Jeśli dioda potrzebuje 3,1V żeby przepłyną prąd 2,5A, to 4 diody szeregowo będą potrzebowały 12,4V żeby przepłyną przez nie prąd 2,5A. Twój zasilacz dysponuje 12V, więc prąd będzie mniejszy niż 2,5A, sądzę że tak niecałe 2A. Zostanie Ci jeszcze zapas amperów na zasilaczu, a to dobrze.
XM-L2.png
Niestety niewielka zmiana napięcia, powoduje duże zmiany prądu. Z wykresu wynika że zmiana o 0,1V może powodować zmianę prądu nawet o 0,7A. Do tego dochodzi temperatura Leda, Twój zasilacz utrzyma stabilne napięcie? Osobiście nie polecam takiego połączenia.

Zasilacz stało-prądowy o którym pisał Dariusz70 będzie lepszym rozwiązaniem (ale nie ten z linka(wg mnie)), albo tak jak pisał romanz przetwornica step down (ale nie jedna tylko minimum dwie).
Masz dostęp do multimetru, a najlepiej jeszcze do zasilacza warsztatowego z regulowanym ograniczeniem prądowym i regulowanym napięciem?
ODPOWIEDZ