Noctigon XHP50 - gdzie kupić?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
mad3x

Noctigon XHP50 - gdzie kupić?

Post autor: mad3x »

Witam Serdecznie forumowiczów,

W mojej latarce nurkowej spaliła się jedna dioda.

Z danych wynika, że jest to Cree XHP 50 na padzie Noctigon'a.

Pytanie nr 1
Widziałem inne zamienne pady na ali i tam są różne napięcia 6V oraz 12V. W latarce są 4 diody na 4 padach. Da się jakoś określić jaki spadek napięcia powinien być na tej diodzie?

Pytanie nr 2
Gdzie mogę zakupić taki gotowy zestaw pad + diodę? Zależy mi na tym Noctigonie. Na intl nie ma już XHP

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pietros

Re: Noctigon XHP50 - gdzie kupić?

Post autor: pietros »

Możesz odlutować tą spaloną diodę i zobaczysz jaka była konfiguracja podłoża. Na kaidomain znajdziesz takie diody
mad3x

Post autor: mad3x »

Udało się to jakoś odlutować kolbą :P
Ale nic mi to nie powiedziało.. I teraz mam dylemat. Latarka posiada 4 takie diody, a specyfikacja jak poniżej na zdjęciach

Jesteś w stanie mi pomóc?

edit. ze specyfikacji CREE wynika, że jest to 3V lub 6V tylko jak to teraz poznać

edit 2. wygląda na to, że jest to XHP50 6V, której już chyba nie ma w sprzedaży na kaidomain. Czy jak wsadzę tam XHP50.2 6V to będzie ok?

https://imgur.com/a/P4yLLaN
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Nie masz w domu zwykłej kuchenki elektrycznej? Dioda była skalpowana, czy uszkodziłeś ją podczas rozlutowania? Najpewniej będzie to wersja 6V. Wersja 3V pojawiła się niedawno i nie jest zbyt popularna.
To czy wersja XHP50.2 6V będzie ok zależy od podłączenia diod do zasilania. Jeżeli podłączone są równolegle, to należałoby dobrać diody o zbliżonych parametrach, bo może się okazać, że po nagrzaniu rozjadą się prądy i któraś z diod się uszkodzi.

P.S. Wrzucaj zdjęcia na serwer forum.
ODPOWIEDZ