Aliexpress - jak kupować żeby nie "wtopić" ?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Otwarcie sporu oznacza początek sprawy - w ciągu kilku dni dostaniesz jakąś odpowiedź.
Ostatnio zmieniony niedziela 10 lis 2019, 17:51 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SebaZ74

Post autor: SebaZ74 »

Dziękuję :smile:, będę czekał.
Pokój i Dobro...przynajmniej warto próbować...
Mocarny

Post autor: Mocarny »

Upewnij się, że wszystko dobrze opisałeś i dałeś zdjęcia - to na przyszłość, bo w tym wypadku jak...ale to zawsze screeny można dać czy coś.
No i możesz śledzić czy sprzedawca odpisuje (zwykle nie) i też coś pisać gdyby miał argumenty. Po kilku dniach (chyba...nie wiem, kilka dni) jak nie zamkniesz sporu to "Aliexpress step in" i zrobi porządek. :wink:

Mociumpel, o jakim vip mówisz? Gdzie to sprawdzić?
Awatar użytkownika
SebaZ74

Dzięki :) , niestety w wyjaśnieniach stwierdziłem tylko fakty, że nie mam kasy ani namiotu, także ten... a ostatni tekst sprzedawcy: że ja mam namiot :(
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

tu ogólnie o poziomach w ali:
https://kulam.pl/poziomy-aliexpress
a tu sprawdzasz kim jesteś (trzeba być zalogowanym)
https://home.aliexpress.com/buyerlevel/ ... vilege.htm
Awatar użytkownika
SebaZ74

Dziękuję :) mam poziom złoty, o poziomach też poczytam, chciałem teraz dodać, że popatrzyłem jeszcze raz na status zamówienia w DHL, dziwna rzecz, może ktoś mi napisze jaki jest faktyczny status? ( gdzie jest paczka w tej chwili), jak chyba pisałem wcześniej DHL mi powiedział, że paczka wróciła do nadawcy, sprzedawca pisze, że jej nie ma, o co chodzi ? DHL w Katowicach jest nadawcą? Dołączam status przesyłki w pdf. Dziękuję za pomoc.
Załączniki
pdftoimage.zip
(77.12 KiB) Pobrany 35 razy
Mocarny

Ach o te poziomy złoty itp mówisz... a to od którego poziomu dostajesz to co chcesz? Od platynowego?
Ps. Ja na poziomie złotym mam jednorazową możliwość powiedzieć, że coś nie jest takie jak chciałem i mi zwracają całą kasę bez pytania, jak masz złoty poziom też to może jak ci wszystkie spory nie wyjdą to może to będzie deska ratunku.

Warto by się upewnić że nie tylko paczkę odesłali, ale także dotarła do sprzedawcy, no a jak z numeru śledzenia tego nie wynika to nie wiem czy ci uwierzą... Masz ten numer śledzenia?

W ogóle to co żeś za namiot kupił za 700zł? :twisted: Podlinkujesz?
Awatar użytkownika
SebaZ74

Mam numer, w załączniku jest wszystko, namiot polecono mi na forum górskim:
https://pl.aliexpress.com/item/32836201 ... 5c0f7If3Fl
Mocarny

15D? To teraz uważaj żeby spadające liście ci go nie rozdarły :razz: Nie no, są i cieńsze, 10D...
Fajna sprawa, duży i lekki, ja się przymierzam do tego z Decathlonu szarego dwuosobowego, tylko drogi. Szkoda, że Decathlon nie ma 11.11 :roll:

A przesyłka dziwna, jakby z Niemiec do Niemiec szło, ale jednak z Singapuru.
Shipment status: Please contact DHL...
No cóż... Ona dotarła do nadawcy? Bo z numeru śledzenia to wygląda jakby ją odesłali, ale jeszcze nie doszła.
Awatar użytkownika
SebaZ74

Z namiotem kombinowałem, żeby miał duży przedsionek i był lekki, ale czy dobrze...

Z przesyłką też nie wiem co jest grane, jutro dzwonię znowu do DHL, może mi wyjaśnią wreszcie gdzie jest ten zas... namiot, byle kasa wróciła, z namiotu się wyleczyłem po miesiącu pisania z Chińczykiem, pewnie sam namieszałem.
Mocarny

Patrzę tak na niego i nie rozumiem czemu taki lekki...aaa, chyba już wiem. On jest jednopowłokowy, co nie? Dobrze, że ci nie doszedł w takim razie :wink: Bo taki duży namiot to i tak chyba autem wozić, no to moim zdaniem lepiej wybrać coś cięższego a żeby był dwupowłokowy.

A paczka przecież nie wyparowała, jak jeszcze do niego nie doszła, to dojdzie później, a ty i tak przecież możesz dostać pieniądze teraz, skoro tylko jest w drodze do niego. No chyba że ktoś z DHL postanowił zawinąć namiot, uciekł za granicę i zaczął nowe życie...
Awatar użytkownika
SebaZ74

Mam dokument z DHL stwierdzający, że paczka wróciła do sprzedawcy, ale z innym numerem nadania, wysłałem do niego, czekam na kasę, zobaczę czy dalej będzie na nie.
Mocarny

To nie ma znaczenia czy będzie na nie, czy na tak. Aliexpress i tak ci zwróci kasę jeśli udokumentujesz, że paczka doszła. Dobrze tylko żeby rzeczywiście doszła...no cóż, pan z Chin może kłamać, bo gdyby namiotu nie miał, to by nie mówił, że ci odda kasę i wyśle drugi.
Powinieneś mieć w szczegółach sporu datę kiedy Aliexpress zrobi tam rozrubę...znaczy zadecyduje.
Daj znać co i jak wyszło
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Podbijam temat.

Zrobiłem mały zakup na ali - 2 x E27 na ledach. Przyszły kilka dni temu. Obie niedziałające. Napisałem do sprzedawcy. Odpisał, że wyśle dwie nowe "żarówki" i zamilkł. W między czasie pytałem, jak dostać się do żarówek itd. Sprzedawca odpisał, że to niemożliwe / niebezpieczne i że już wysłał dwie nowe żarówki, załączając taki pliczek:

Obrazek

Co o tym myślicie ? Faktycznie coś wysłał ? ;) Swoje dane wymazałem, pozostawiłem jedynie utradziwny numer paczki / śledzenia które i tak nie działa.
ILPT
Mocarny

I ta pieczątka najlepsza :razz: Że to taki dowód niepodważalny, że autentyczne.

Śledzenie śledzi, aktualnie "Shipment departed from AMS". Ale czy prawdziwe to nie wiem.

Żarówki to sam nie wie jak rozbierać i tak ci napisał, miałem to samo z zegarkiem. Opisywałem temat - mnie wysłali. Ale nawet jak ci nic nie dojdzie i miną ci wszystkie czasy na spory, to i tak będziesz mógł odzyskać pieniądze.
ODPOWIEDZ