Poszukiwana latarka lub naświetlacz
Poszukiwana latarka lub naświetlacz
Witajcie.
Zaistniała potrzeba oświetlenia doraźnie pewnego pomieszczenia.
Chodzi o światło padające na sufit albo ścianę w celu jego rozproszenia.
Barwa światła w okolicach 4000-5000K.
Szukam więc albo latarki/latarek o możliwie najszerszym kącie świecenia lub naświetlaczy.
Jeśli latarka to zasilanie minimum 21700 a najlepiej 22650.
Mam styczność z Convoy S11 ale może jest coś z płytszym reflektorem?
Z naświetlaczami jest większy problem.
Przykładowo takie wynalazki:
https://allegro.pl/oferta/halogen-przen ... 6712199074
https://pl.aliexpress.com/item/32992713227.html
Mają zimną barwę światła oraz zakładam, że wymagają 18650 z PCM.
Czy istnieją podobne cudaki, w miarę sprawdzone i niezbyt drogie o ciepłej barwie i z zabezpieczeniem przed rozładowaniem aku?
Zaistniała potrzeba oświetlenia doraźnie pewnego pomieszczenia.
Chodzi o światło padające na sufit albo ścianę w celu jego rozproszenia.
Barwa światła w okolicach 4000-5000K.
Szukam więc albo latarki/latarek o możliwie najszerszym kącie świecenia lub naświetlaczy.
Jeśli latarka to zasilanie minimum 21700 a najlepiej 22650.
Mam styczność z Convoy S11 ale może jest coś z płytszym reflektorem?
Z naświetlaczami jest większy problem.
Przykładowo takie wynalazki:
https://allegro.pl/oferta/halogen-przen ... 6712199074
https://pl.aliexpress.com/item/32992713227.html
Mają zimną barwę światła oraz zakładam, że wymagają 18650 z PCM.
Czy istnieją podobne cudaki, w miarę sprawdzone i niezbyt drogie o ciepłej barwie i z zabezpieczeniem przed rozładowaniem aku?
Ile czasu ma świecić i mniej więcej jak dużo światła ma dawać ów naświetlacz/latarka.
Zrobiłem pomiar i latarka typu S11 przy ok. 900 lm świecąca w sufit daje tyle światła co hipotetyczna 50W żarówka tradycyjna - czy to wystarczy do Twoich potrzeb? czy wystarczy 25W? - powyższe dane pozwolą na oszacowanie mocy latarki i czasu działania ogniw plus ilości ogniw do zapewnienia światła na cały czas trwania "procesu" oświetlania.
Bez takich danych myślę że wystarczy zwykła latarka na trybie 300 lm (żarówka tradycyjna 15-20W - z czasem działania 10h na ogniwie 26650.
Zrobiłem pomiar i latarka typu S11 przy ok. 900 lm świecąca w sufit daje tyle światła co hipotetyczna 50W żarówka tradycyjna - czy to wystarczy do Twoich potrzeb? czy wystarczy 25W? - powyższe dane pozwolą na oszacowanie mocy latarki i czasu działania ogniw plus ilości ogniw do zapewnienia światła na cały czas trwania "procesu" oświetlania.
Bez takich danych myślę że wystarczy zwykła latarka na trybie 300 lm (żarówka tradycyjna 15-20W - z czasem działania 10h na ogniwie 26650.
Świecić ma około 3 max 4 godzin dziennie.
Wgramoliłem się do piwnicy i zrobiłem też "test" w pokoju.
Mam stockowy S11. W trybie 3% jest około 300 lm a w trybie 30% około 900 lm?
Mój stockowy S11 z ref SMO w trybie 3% jest powiedzmy akceptowalny. W trybie 30% jest "bardzo" jasno.
Docelowo będzie jeszcze czołówka do powiedzmy dokładniejszych prac - żeby sobie przyświecić na ręce itp.
Dwa takie źródła powinny wystarczyć. Być może to kwestia SMO w S11 (Simon się nie spisał i nie podmienił ), że światło nie jest takie "szerokie"..
Wgramoliłem się do piwnicy i zrobiłem też "test" w pokoju.
Mam stockowy S11. W trybie 3% jest około 300 lm a w trybie 30% około 900 lm?
Mój stockowy S11 z ref SMO w trybie 3% jest powiedzmy akceptowalny. W trybie 30% jest "bardzo" jasno.
Docelowo będzie jeszcze czołówka do powiedzmy dokładniejszych prac - żeby sobie przyświecić na ręce itp.
Dwa takie źródła powinny wystarczyć. Być może to kwestia SMO w S11 (Simon się nie spisał i nie podmienił ), że światło nie jest takie "szerokie"..
W S11 brakuje tego 10% niestety - tryby w S11 to 70/300/1100/2600 - to wartości teoretyczne w praktyce z pomiarów wychodzi 50/250/900/2400 - w trybie 3% to 11h świecenia (teoretycznie z uwzględnieniem strat)
Znając te wartości jesteś w stanie opracować koncepcję pracy - 2 x S11 = ok 500 lm i 11h pracy
Czyli teoria plus odrobina empirii i wiesz wszystko ...
Znając te wartości jesteś w stanie opracować koncepcję pracy - 2 x S11 = ok 500 lm i 11h pracy
Czyli teoria plus odrobina empirii i wiesz wszystko ...