XHP70 - święcą dwie tylko sktuktury.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
marekwoj

XHP70 - święcą dwie tylko sktuktury.

Post autor: marekwoj »

Mam diodę XHP70 na miedzianym podłożu (wyjęta z Convoy-a L6) w której świecą tylko dwie struktury. Było tak od nowości, dlatego pomyślałem, że coś nie łączy, może zimny lut.

I faktycznie, podłączając dodatkowo + bezpośrednio do diody (w rogu diody, od góry) święcą już wszystkie struktury.

Pytanie, czy przelutowanie diody powinno pomóc? A może próbować dolutować zasilanie "od góry" ? Bo może jednak dioda uszkodzona i zasilanie "z dołu" nie dochodzi.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

wersja hardkor - podgrzej patelnię - przydałby się pomiar temperatury - przy braku wyczuj kiedy jest gorąca i połóz na kilka sekund (pinceta czy coś) aby stopiła luty - podnieś - powinno byc dobrze.
U mnie zadziałało dwa razy (patelnia na indukcyjnej)
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Toż to nie lepiej na żelazko? Przynajmniej jakaś minimalna kontrola nad temperaturą.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Ewentualnie hotair lub lutownica gazowa z trzecią ręką. Gdzieś widziałem też że lutownice oporową o dużej mocy przykładają od spodu. Pytanie co tam masz na warsztacie u siebie.
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Poczytałem, oglądałem filmiki i spróbuję podłoże w imadło i opalarka z dołu. Nie będzie problemu z drgnięciem ręki, a moment roztopienia lutu będę widział w polach gdzie były lutowanie przewody. Muszę tylko poczekać do wtorku, wtedy opalarkę będę mógł pożyczyć.
ODPOWIEDZ