Ładowanie baterii w smartfonie & pojemność z miernika

....nie pasujące gdzie indziej...
hoka

Ładowanie baterii w smartfonie & pojemność z miernika

Post autor: hoka »

Hej,

W skrócie chciałem sprawdzić czy nowa bateria do smartfona jest poprawna.
Akurat po rozpakowaniu miała z 2%, wrzuciłem do smartfona, podłączyłem miernik Mantistek do ładowarki USB smartfona, następnie od miernika do smartfona kabel microUSB oryginalny i po naładowaniu na 100% zdziwił mnie wynik w postaci około 1666 mAh.

Ładowarka smartfona ładuje go z parametrami 1.63A 5.15V
Bateria smartfonowa ma nadrukowane parametry 3.8V 2600mAh 9.88Wh

Czy ja tutaj czegoś nie ogarnąłem spodziewając się wyniku w pobliżu 2600mAh na mierniku przy 100%? A może jednak coś nie tak z baterią ;-)?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Musiał byś liczyć straty na przetwornicach itd.Najlepiej przetestowac baterię poza urządzeniem.Inaczej pomiar zawsze będzie miał ileś % błędu.Ale: 1.63x5.15= 8.39
3.8x2.6=9.88

Różnica jest, jednak już znacznie mniejsza.Pamiętaj też, że ogniwo jest ładowowane rożnym prądem w zależności ile już przyjęło ladunku itd.Zmierz ogniwo poza tel i wszystko wyjdzie.No i też telefony bardzo często wyłączają się wcześniej niż minimum akumulatora np.tel pokazuje 1% a ogniwo ma np. 3.1V i jeszcze dało by się z niego conieco wydusić.
ILPT
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Jeżeli kupiłeś jakiś chiński zamiennik, to tam mogą być cuda napisane :) Jaki to model ?
Z innej beczki, pojemność sprawdza się rozładowując ogniwo, nie je ładując.
hoka

Oczywiście wiem ale nie bardzo mam jak zrobić test rozładowując ogniwo bez dodatkowej zabawy ;-)
Stary Sasmung Galaxy S4
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

A masz jakiegos Opusa lub Imaxa?To by było najlepsze wyjście.
ILPT
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Miałem na myśli model akumulatora co kupiłeś :)
Ari93

Post autor: Ari93 »

No i 2% nowa bateria... wynik tragiczny, zrób chociaż 3 cykle baterii i wtedy sprawdź ile wejdzie w baterię. Bateria mogła leżeć bardzo długo, napięcie mocno spadło ale samej energii w akumulatorze mogło być więcej niż te pokazywane 2%. Co do minimalnego napięcia to telefony wyłączają się w okolicy 3,5V może 3,4V. Obecnie u mnie mam 4% i 3,424V zaraz po obciążeniu, po chwili odpoczynku wzrosło do 3,632V.
hoka

@skaktus
Opus mi się spalił po burzach czerwcowo/lipcowych, nawet nie wiem kiedy, po prostu zapomniałem o nim i leżał podłączony ;-)

@Ari93
Data produkcji na baterii to końcówka lutego 2019 więc jakoś ekstremalnie długo nie leżała ;-) może green cell ich nie ładuje solidnie przed pakowaniem ;-) Druga kupiona w tym samym czasie miała 15% po włożeniu do smartfona.
Ari93

Post autor: Ari93 »

Hmm to może jakieś ze zwrotów....? Końcówka lutego to "nówki", nie raz spotykałem się z półtorarocznymi i więcej i zawsze tych % telefony pokazywały więcej ;p Dwa lata pracowałem w serwisie GSM i nowe baterie zawsze miały te 50-70% bo przy takim naładowaniu się je przechowuje, zresztą też gdzieś jest na forum że dla zwykłych li-ionów powinno to być ok chyba 3,8V.
Tak czy owak daj im "chwilę" i wtedy zobacz. S4 chyba jeszcze nie ma szybkiego ładowania bo też byłaby możliwość że on sobie przeskoczył na 9V i wynik właśnie dla takiego napięcia podałeś :D
ODPOWIEDZ