Ciągła, maksymalna temperatura pracy LED

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
murgrabia1410

Ciągła, maksymalna temperatura pracy LED

Post autor: murgrabia1410 »

Jaka jest bezpieczna ciągła temperatura pracy diody LED?
Przerobiłem czołówkę zoom z biedronki na zasilanie 3xAA. W diodę leci ok. 700-800 mA. Temperatura otoczenia waha się w granicach 36-42°C. I tutaj pojawia się problem. Dioda xr-e na paście mx-2. Taką akurat wsadziłem. Wersja czołówki z wkręcaną pełną pigułą. Powierzchnia wypolerowana. Dioda przykręcona do podłoża, natychmiastowa wymiana ciepła. Niestety luminofor lekko ściemniał, po niespełna 6 godzinach nieprzerwanej pracy. Dioda słabiej świeci. Tak dla testu w temperaturze ok 30°C głowica miała ok 57°C. W większej temperaturze otoczenia? Pewno więcej. Następnie wsadziłem xm-l z LB. Po ok. 2 godzinach, dioda zaczęła się po prostu wyłączać? Nie widać przegrzania struktury itp. Powierzchnia oddawania ciepła na pewno nie jest dużo mniejsza niż w Skilhunt itp. Więc o co chodzi?

P.S.
Wsadziłem nową xr-e. Temperatura otoczenia 28°C. Świeżo naładowane akumulatorki AA. Prąd w diodę 700-800mA. Napięcie na led 3.12V. Temperatura głowicy po 50 min. ustabilizowała się na 64°C. Natomiast przyłożona termopara do kopułki diody wskazała 70°C. Po ok. 1,5h pracy struktura emitera brązowa. Natężenie światła spadło o jakieś 70%. Dominuje fioletowy odcień. Już mi ręce opadają. W data sheet jest wyraźnie podane : LED Junction Temperature 150°C. Więc jest spory zapas. A tu taka katastrofa.
ODPOWIEDZ